Παρουσίαση του βιβλίου της Ίριδας Μαυράκη: “Το χτικιό -ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ”

 

Παρουσίαση του βιβλίου της Ίριδας Μαυράκη:

“Το χτικιό -ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ”

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Διμυλιάς Ελεούσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΙΜΥΛΙΑΣ και ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΙ, ο Αθλητικός Σύλλογος Διμυλιάς Ρόδου Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ, η Διεύθυμση ΔΟΠΑΡ και οι Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ΙΡΙΔΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ “Το χτικιό – ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ”, 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 στις 18.00 στο ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ της ΕΛΕΟΥΣΑΣ.

Θα μιλήσουν: Κώστας Σκανδαλίδης Συγγραφέας, Χρίστος Μαλιαράκης Νομικός, Πρόεδρος του RICHES. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Παναγιώτης Τσακίρης Ηθοποιός, Σκηνοθέτης. Τραγούδια θα ερμηνεύσει η ΙΡΙΣ ΜΑΥΡΑΚΗ, συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Πούλος μπουζούκι, Ιωάννα Καζαντζίδη βιολοντσέλο, Χρήστος Ανθούλας κιθάρα.

Στηρίζουν οι Χορηγοί και συμμετέχουν:

Εθελοντική Ομάδα Διμυλιάς-Ελεούσας ΕΟΔΕ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΪΑ PROFUMERIA ROSA DI RODI, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΦΩΤΟ ΞΕΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΑΚΗΣ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΡΑΞΙΣ, POEESSA THEMATIC EVENTS, ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΣΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1988, φωτογραφία του Σανατορίου: Ηλίας Πεζουβάνης, και πολλοί φίλοι και φίλες.

“Μια θλιμμένη μεταπολεμική περίοδος που κρύβει μηνύματα γύρω απ’ τον ανθρώπινο πόνο, το κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό, τον φόβο, την αλληλεγγύη. Ιστορικές μνήμες που περικλείουν πολέμους, άγνωστες ιστορίες ανθρώπων, αρρώστιες, έρωτες που δεν γνωρίζουν φραγμούς, σύνορα, θρησκείες, εθνότητες. Κτίρια που αντιστέκονται στην εγκατάλειψη, κρατώντας στους σιωπηλούς τοίχους κρυμμένα γεγονότα και μυστικά. Τους ήρωες κάθε εποχής, τον διπλανό μας που με αυταπάρνηση βοηθάει σε μια περίοδο πανδημίας, πολέμου, πλημμύρας, σεισμού, πυρκαγιάς. Μια κοινωνία που έμαθε να συνυπάρχει με όλες τις σελίδες της ιστορίας της. Ο κόσμος προχωρά με σύμμαχο την επιστήμη, τον άνθρωπο, την κατανόηση, την δύναμη της ψυχής και την αγάπη΄΄."

Επέλεξα να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στον εξωτερικό χώρο του Σανατορίου πρώην Ιταλικού σχολείου του Καμποκιάρο, όπου για 23 χρόνια 1581 ασθενείς διάβηκαν το κατώφλι του ιδρύματος των φυματικών. Εκεί όπου διευθυντής, ιατροί, νοσοκόμοι και νοσοκόμες, εργαζόμενοι, κάτοικοι των γύρω χωριών, συγγενείς και φίλοι ζούσαν μία ιδιαίτερα δύσκολη  περίοδο από το 1947 έως το 1970. Ενα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, συνυφασμένο με μία από τις αρχαιότερες λοιμώδης νόσους, την φυματίωση.

Ευγενική παράκληση αν μπορείτε να παρευρεθείτε με ενδυμασία δεκαετιών 1950-60-70 για να αναδημιουργήσουμε όσο το δυνατόν μια εικόνα μία στιγμή από το χθές, να μη χαθεί η μνήμη . Ένα απόγευμα στο Σανατόριο Δωδεκανήσου. 

ΙΡΙΣ ΜΑΥΡΑΚΗ

Φωτογραφικό υλικό

Αποτελέσματα ευρωεκλογές 2024

Αποτελέσματα ευρωεκλογές 2024

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...