Παρακολούθηση έργων του Δήμου σε εξέλιξη – προετοιμασία για προγραμματική περίοδο 2014- 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα:  Παρακολούθηση έργων του Δήμου σε εξέλιξη – προετοιμασία για
προγραμματική περίοδο 2014- 2020
-Στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου στρατηγικής που αφορά στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσανατολίζεται. η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου Ρόδου, υπό την εποπτεία της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Προγραμματισμού και Οργάνωσης Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων Βασιλικής Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής σχετικά με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει η ΕΕ.

Αναλύοντας διεξοδικά τις μέχρι τώρα δράσεις και ενέργειες της Δ/νσης Προγραμματισμού η κ. Ξεπαπαδάκη- Παπαδημητρίου αναφέρει :
«Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της συνεχίζει την παρακολούθηση όλων των ενταγμένων έργων/δράσεων στο ΕΣΠΑ, σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και Τομεακά Προγράμματα (Interreg, ΕΠΚΝΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ, Αγροτική Ανάπτυξη, Διοικητική Μεταρρύθμιση, Ψηφιακή Σύγκλιση, Πράσινο Ταμείο, ΠΔΕ, Θησέας, κ.α.) σε συνεργασία με τις Ενδιάμεσες ή τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά και με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου που υλοποιούν αυτές τις πράξεις.
Στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των ενταγμένων πράξεων ως προς το φυσικό και το οικονομικό τους αντικείμενο, ώστε να είναι λειτουργικές το επόμενο χρονικό διάστημα (μέχρι το τέλος του 2015). Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 ενημερώνοντας τις σχετικές Διευθύνσεις του Δήμου για τους άξονες του νέου πλαισίου, ώστε να υπάρξει ο βέλτιστος συντονισμός και προγραμματισμός, προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.
Επίσης, σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής σχετικά με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου στρατηγικής που αφορά στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων άμεσων- κατευθείαν από την ΕΕ. Πρώτος άξονας αυτής είναι η αναζήτηση εταίρων και η δημιουργία κοινοπραξιών με φορείς άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Η δημιουργία αυτών των «δικτύων» είναι μεν απαραίτητη, καθώς οποιαδήποτε πρόταση συνυποβάλλεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινοπραξίες φορέων, δύναται δε να αποφέρει πολλαπλασιαστικές εκροές για τον τόπο. Πρόκειται, εκτός από τα άμεσα οφέλη της επιλογής έκαστης πρότασης, και για έναν έμμεσο τρόπο επιρροής και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού προφίλ της Ρόδου.

Η Διεύθυνση λοιπόν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, υπέβαλε τις κάτωθι προτάσεις:

•    Συμμετοχή στην πρόταση με τίτλο: 5DCURE που υποβλήθηκε με συντονιστή εταίρο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πρόγραμμα HORIZON 2020: REFLECTIVE-7-2014 Advanced 3D modelling for accessing and understanding European cultural assets. Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί μια καινοτόμα μέθοδος για ψηφιακή  απεικόνιση μεγάλων σε έκταση και σημαντικών σε αξία μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η έρευνα στο έργο 5D-CURE πρόκειται να δοκιμαστεί και να επικυρωθεί σε
πραγματικά σενάρια εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων εξαίρετων πολιτιστικών
χώρων αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (π.χ. Κάστρο των Ιπποτών, Ακρόπολη της Ρόδου, Δελφοί) και μια από τις χρηστικές εφαρμογές της θα είναι η άμεση υπόδειξη επιφανειών έκαστου μνημείου που χρήζει παρέμβασης-συντήρησης.
•    Συμμετοχή του Δήμου Ρόδου κατόπιν υπογραφής του σχετικού συνυποσχετικού του Δικτύου των Ευρωπαίων Δημάρχων (Covenant of Mayors) Σχέδιο για την αειφόρο Ενέργεια και Ανάπτυξη (SEAP), στo πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο: REMIDA Smart Energy Chains and Communities in the MEDArea.
To REMIDA στοχεύει στην ανάπτυξη νέων λύσεων για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πόλεις της Μεσογείου, μέσα από την ενίσχυση της τοπικής ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής και την προώθηση μιας έξυπνης διαχείρισης της προσφοράς και ζήτησης ενέργειας. Ειδικότερα, προτίθεται να δοκιμάσει και να εφαρμόσει νέα συστήματα συνέργειας του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών - καταναλωτών δηλαδή των ΣΔΙKΤ για την ενθάρρυνση της ζήτησης για ΑΠΕ και ΕΕ - Εξοικονόμηση Ενέργειας – και την ανάπτυξη των έξυπνων ενεργειακών αλυσίδων και κοινοτήτων.
Οι δράσεις του έργου παράγουν τα ακόλουθα κύρια αποτελέσματα: α) την εκτεταμένη διαβούλευση με τους Δήμους για τον προσδιορισμό καινοτόμων παρεμβάσεων τόσο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας, β) την δημιουργία έξυπνων ενεργειακών κοινοτήτων και αλυσίδων, ΣΔΙΚΤ, με συστάσεις για τη διαχείριση αυτής της διαδικασίας, γ) την εισαγωγή των μοντέλων ΣΔΙΚΤ στο στρατηγικό σχεδιασμό για την τοπική ενέργεια και άλλες αναπτυξιακές πολιτικές, δ) επιχειρησιακές εκτιμήσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ και ΕΕ ως πρώτο βήμα για περαιτέρω μεγαλύτερες επενδύσεις, ε) βελτίωση των ικανοτήτων στην τοπική διοίκηση για «έξυπνα ενεργειακά συστήματα» και τρόπους εφαρμογής και διαχείρισής τους.
Οι Εταίροι του έργου είναι:  Province of Gorizia Italy • INFORMEST Italy • Territorial Planning and Civil Protection Office - Province of Potenza Italy • Energy Agency of la Ribera – AER • Community of Municipalities of Pays des Sorgues and Monts of Vaucluse France • EUROPEAN REGIONAL FRAMEWORK FOR CO-OPERATION / ERFC Greece • Rubi city council Spain • Šentrupert Municipality Slovenia • Municipality Gračanica Bosnia • Capital City – Podgorica, Montenegro

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι και η εύρεση τρόπων για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά με τη μέριμνα πρωτίστως της αναζωογόνησης των υποβαθμισμένων περιοχών, τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις κοινότητες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης καταφέραμε μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα να συνάψουμε κοινοπραξίες με διάφορους εταίρους, με τους οποίους, συνυποβάλαμε τις παρακάτω προτάσεις, κύριος στόχος των οποίων είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων στρατηγικών προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

•    Συμμετοχή στο Ανοιχτό Μεσογειακό Δίκτυο Αειφόρου Τουρισμού“ONMΕST2”:Open Network for Mediterranean sustainable Tourism που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ENPI CBC-MED με συντονιστή το Δήμο Ispica Ιταλίας και από Ελλάδα εταίρο το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, (ERFC).Το συγκεκριμένο έργο επιδιώκει να γεφυρώσει 7 χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης, με το όραμα της προώθησης του μοντέλου του αειφόρου τουρισμού. Θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου μοντέλου βιώσιμου τουρισμού που θα συνδέει την τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητους τεχνίτες καλλιτεχνημάτων, την τοπική κοινωνία και τις τοπικές διοικητικές δομές ως συμπαραγωγούς τουριστικού προϊόντος, σε διάφορα εθνικά και διακρατικά δίκτυα.
Το έργο αυτό συνδυάζει έναν αριθμό εταίρων και  συνεργατών, που προέρχεται από τις λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά περιοχές  με σκοπό να τις μετατρέψει σε Τοπικά Κέντρα Πολιτισμού  και σε περιοχές Αειφόρου Τουρισμού, τα ΚΠΑΤΑ: Κέντρα Πολιτισμού & Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης. Ένα ΚΠΑΤΑ μπορεί να είναι μια περιοχή, ένα χωριό, ένα σύμπλεγμα χωριών, που διαθέτει μια ιστορική, πολιτιστική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αξία. Οι περιοχές αυτές μπορούν να αναπτυχθούν για να γίνουν ένα ζωντανό "out-door" μουσείο ώστε να επιτραπεί στους εγχώριους και ξένους τουρίστες να αλληλεπιδρούν με την τοπική κουλτούρα και την κοινότητα. Τα ΚΠΑΤΑ κυρίως κατανέμονται στους λιγότερο δημοφιλέστερους προορισμούς και αναπτύσσονται για το σκοπό της αναβίωσης των γύρω περιοχών και κοινοτήτων.

•    Συμμετοχή στην πρόταση με τίτλο: ETNA που υποβλήθηκε με συντονιστή εταίρο την Ισπανία και εταίρους από την Ιταλία και το Βέλγιο στο πρόγραμμα COSME: Βιώσιμα υπερεθνικά προϊόντα τουρισμού 2014. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η προώθηση μιας εκ των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, του τουρισμού της υπαίθρου μέσω της συνέργειας των εταίρων στον τομέα της διαχείρισης του marketing και των προσφορών, προκειμένου να προσελκύσουμε νέες τουριστικές ροές στις περιοχές που είναι λιγότερο γνωστές και λιγότερο αξιοποιημένες.
•    Συμμετοχή στην πρόταση με τίτλο: InsulaMED που υποβλήθηκε με συντονιστή εταίρο τη Μαγιόρκα και εταίρους τη Μάλτα και την Κορσική στο πρόγραμμα COSME: Βιώσιμα υπερεθνικά προϊόντα τουρισμού 2014. Το έργο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το ETNA με τη μόνη διαφοροποίηση ότι επιπλέον σκοπός του είναι να αναδείξει και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των κτισμάτων της υπαίθρου.
•    Συμμετοχή στην πρόταση με τίτλο: RusticaMED που υποβλήθηκε με συντονιστή εταίρο τη Μαγιόρκα και εταίρους τη Μάλτα, την Κορσική και τη Σικελία στο πρόγραμμα CreativeEurope. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί μια διακρατική ευρωπαϊκή πολιτιστική πορεία που θα εστιάσει στην περίοδο μεταξύ 15ου και 18ου αιώνα. Η πορεία αυτή θα σχεδιαστεί βάση πληροφοριών σχετικών  με τα κτίρια και τους ανθρώπους της ιστορικής αυτής περιόδου και θα περιλαμβάνει δεδομένα για την αρχιτεκτονική, την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, τον τρόπο ζωής, την γαστρονομία κ.α. Η ιδέα θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα συμβάλλουν θετικά σε θέματα όπως η εποχικότητα, η αναζωογόνηση της ενδοχώρας και η απασχόληση.

Επίσης η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης υπέβαλε:
•    πρόταση αδελφοποίησης με την πόλη Chengdu της Κίνας, σε συνέχεια πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών από πλευράς Κινεζικών Δήμων για τη σύναψη σχέσεων αδελφοποίησης με Ελληνικούς Δήμους, στο πλαίσιο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας. Οι δύο πόλεις παρά την προφανή πληθυσμιακή αναντιστοιχία και οικονομικά ετεροβαρή σχέση μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς όπως ο Τουρισμός, Πολιτισμός, Αναψυχή, Αθλητισμός, Περιβάλλον, Πληροφορική και νέες Τεχνολογίες (ΤΠΕ), Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Κοινωνική Μέριμνα,  οργανώνοντας από κοινού: πολιτιστικές δραστηριότητες, αθλητικές συναντήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συναντήσεις επιχειρηματικής προώθησης, και διακρατικά προγράμματα ανταλλαγών, κ.α.
•     πρόταση με τίτλο: «Δρω Κοινωνικά-Ζω Ποιοτικά» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και  Υγείας στο Πρόγραμμα: «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. Το πρόγραμμα στοχεύει: 1) στην ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά και ειδικότερα των ατόμων και οικογενειών που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και γυναικών που φιλοξενούνται στο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρόδου 2) στην άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας και 3) στην επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.
•    Παράλληλα ετοιμάζονται προτάσεις σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών έργων και υποδομών για την υποβολή στο πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξης 2007-2013 και συγκεκριμένα στα μέτρα Ο.Π.Α.Α.Χ. 321 και 322 που αφορούν τη χρηματοδότηση μικρών δημόσιων έργων που στοχεύουν στην κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για τον αγροτικό κόσμο και θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών. Οι περιοχές Ο.Π.Α.Α.Χ. για το Δήμο της Ρόδου περιλαμβάνουν τις Δημοτικές Ενότητες Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου και οι προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν θα αφορούν κυρίως έργα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης».







 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...