Παραδόθηκε πριν από λίγο ο Χρήστος Παππάς

Στις 13:00 το μεσημέρι παραδόθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ο «υπαρχηγός» σύμφωνα με το πόρισμα της δικαιοσύνη.Προσερχόμενος στην ΓΑΔΑ είπε ο Χρήστος Παππάς τόνισε πως πρόκειται για «πολιτική δίωξη» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως όλα αυτά έγιναν επειδή ανέβαιναν διαρκώς τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα ανάμεσα τους και μια γυναίκα μέλη της Χ.Α που έχουν συλληφθεί ήταν μαζί με τον Ρουπακιά το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας στο Κερατσίνι, ενώ άλλοι τέσσερις συμμετείχαν.  Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της ανάκρισης η οποία συνεχίζεται. Το τηλέφωνο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά έδωσε σημαντικές πληροφορίες στις διωκτικές αρχές.

Ανοίγουν στόματα στην ΓΑΔΑ

Οι κατηγορούμενοι πλέον, που έφυγαν από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς κ. Σπύρου Γεωργουλέα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, μέχρι την ώρα των απολογιών τους θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και ανά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή.

Η δίωξη θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση. Οι κατηγορούμενοι βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Το πόρισμα

Αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Στις εννέα σελίδες του τεκμηριώνεται με στοιχεία ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά ενεργή εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, με ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα, αρχηγό στα πρότυπα του "Führerprinzip" τον Νίκο Μιχαλολιάκο και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά.

Σύμφωνα με το πόρισμα η οργάνωση εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 κακουργηματικές πράξεις, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, ανάμεσα στις οποίες και η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εκβιασμούς από μέλη της οργάνωσης, στοιχεία από μαρτυρίες θυμάτων και χρυσαυγιτών, αλλά και από τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ο "führerprinzip" Νίκος Μιχαλολιάκος

Ηγετικός είναι ο ρόλος του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος -σύμφωνα με το πόρισμα- «γνώριζε, οργάνωνε και συντόνιζε» τα πάντα, σε μια οργάνωση που είχε συνωμοτικούς κανόνες και πανελλήνια δράση.

Το «διευθυντήριο», όπως λένε οι αρχές, αποφάσιζε, ο σκληρός πυρήνας μετέφερε τις εντολές στους λεγόμενους «πυρηνάρχες» και εκείνοι οργάνωναν τις δράσεις.

Οργανωμένη δομή και αυστηρή ιεραρχία

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης που συνέταξε το πόρισμα περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο εσωτερικής δομής και οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζεται ως ναζιστικού τύπου με δομή, ιεραρχία, αυστηρές εντολές, σκληρή πειθαρχία και απαρέγκλιτη τήρηση των εντολών.

Κάτω από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο υπάρχει εκτεταμένη αυστηρή ιεραρχία. Υπαρχηγός ο καταζητούμενος –μέχρι τώρα- Νίκος Παππάς. Στον σκληρό πυρήνα της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζεται η Χρυσή Αυγή βρίσκονται οι βουλευτές που συνελήφθησαν.

Χαμηλότερα στην ιεραρχία βρίσκονται μεσαία στελέχη του κόμματος που χαρακτηρίζονται ως «πυρηνάρχες» και είναι κατά τόπο υπεύθυνοι σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η δράση της οργάνωσης ξεκινά από το 1987 και στην πορεία κλιμακώνεται με αντιδημοκρατικό τρόπο, ναζιστικό περίβλημα και ιδεολογία.

Στρατολογούσαν ακόμα και ανήλικους

Ανατριχιαστικό είναι το εύρημα που εντόπισε ο εισαγγελέας κατά τη έρευνά του και αφορά στη στρατολόγηση ακόμα και ανήλικων παιδιών στην οργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε εκτεταμένη στρατολόγηση ανηλίκων, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είχε συγκροτηθεί ομάδα νεαρών με την κωδική ονομασία «Κένταυρος». Τα παιδιά αυτά στρατολογούνταν εκπαιδεύονταν και υπόκεινταν σε σκληρή ναζιστική προπαγάνδα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη στελέχωση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Σχέσεις με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα

Ένα ακόμα εντυπωσιακό όσο και ανατριχιαστικό στοιχείο που καταγράφεται στο πόρισμα είναι η ενεργή εμπλοκή και διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με το οργανωμένο ποινικό έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας μετά από την επεξεργασία των στοιχείων διαπίστωσε τη διασύνδεση στελεχών της Χρυσής Αυγής με κυκλώματα προστασίας της νύχτας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δράση μελών του κόμματος στην περιοχή του Κορυδαλλού, όπου τα στελέχη της Χ.Α. είχαν ανοιχτό πόλεμο με άτομα αλβανικής καταγωγής για την προσφορά «προστασίας» σε μαγαζιά.

Ποιους αφορούν οι κατηγορίες

Ο εισαγγελέας «δένει» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συνολικά 32 άτομα που περιλαμβάνει και κατονομάζει έναν προς έναν στο πόρισμά του. Πρώτοι στη λίστα οι 5 συλληφθέντες Ν.Μιχαλολιάκος, Η.Κασιδιάρης, Η.Παναγιώταρος, Ι.Λαγός, Ν.Μίχος, αλλά και ο Χρ.Παππάς, που ακόμα διαφεύγει της σύλληψης.

Και στους έξι αποδίδονται συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις. Μεταξύ αυτών η δολοφονία του Π.Φύσσα, η δολοφονία του Αιγύπτιου εργάτη στην ιχθυόσκαλα, η δολοφονική απόπειρα κατά Πακιστανού στα Πετράλωνα, απόπειρα δολοφονίας στη Μεταμόρφωση, εκβιασμοί, βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμοί, επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται εν συντομία στο πόρισμα η δικογραφία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ογκωδέστατη.

Σε Ειδικό Εφέτη Ανακριτή η υπόθεση

Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι ο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που θα αναλάβει να συνεχίσει την έρευνα. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη που συντόνισε τις έρευνες αναμένεται να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση της ολομέλειας Εφετών και να ορίσει λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ειδικό Εφέτη Ανακριτή που θα αναλάβει τη σκυτάλη.

Τα στοιχεία του εννιασέλιδου πορίσματος, αλλά και της ογκωδέστατης δικογραφίας βασίζονται σε μαρτυρικές καταθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής που μίλησαν σπάζοντας το νόμο της σιωπής, δεκάδων θυμάτων επιθέσεων, στους φακέλους Δένδια, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται σε προχωρημένο δικαστικό στάδιο, αλλά και στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ( 300 τηλέφωνα «μίλησαν»).

Από αυτές τις συνομιλίες έχουν προκύψει πολύ σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο συντονισμού και οργάνωσης της δράσης της Χρυσής Αυγής, φτάνοντας μέχρι και τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η δολοφονία Φύσσα

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του αντεισαγγελέα για τη δολοφονία του Π.Φύσσα, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και τα ηγετικά κλιμάκια της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου υπήρξε ενημέρωση του υψηλού ηγετικού κλιμακίου της Χρυσής Αυγής και σε πολύ ανώτατο επίπεδο αποφασίστηκε να αποκρυβεί η σχέση του Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες για το περιεχόμενο του πορίσματος, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στήθηκε ένα «κέντρο επιχειρήσεων» , υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παππά, το οποίο κινητοποίησε στελέχη της Χρυσής Αυγής να σπεύσουν στο Κερατσίνι «καθώς υπάρχει συμπλοκή χρυσαυγιτών με αριστεριστές».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αυτές, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε τηλεφώνημα, προς τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συνέβησαν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες 8 από τους συλληφθέντες και μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας βρίσκονταν στον τόπο του φονικού.

ΠΗΓΗ: real.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...