Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Δελτίο Τύπου-Παρέμβαση με γιγαντοπανό έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σήμερα το πρωί στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ενόψει της απεργίας της 1ης Μάη.

Αυτό το διάστημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είτε έχουν ξεκινήσει είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δουλειά. Οι συνθήκες που συναντούν, είναι κάθε χρόνο και πιο δύσκολες.

Πολλά ξενοδοχεία, παρότι έχουν ανοίξει και έχουν υψηλές πληρότητες, δουλεύουν με έναν ελάχιστο αριθμό προσωπικού το οποίο εξαντλείται, με σκοπό να προσλάβουν όλους τους υπόλοιπους στα τέλη Μάη, παραβιάζοντας ακόμα και αυτή την ανεπαρκή κλιμάκωση που προβλέπεται για τις προσλήψεις στα εποχικά ξενοδοχεία από τη ΣΣΕ και το νόμο.

Ορισμένα ξενοδοχεία που άνοιξαν νωρίς, μετά το πρώτο διάστημα που είχαν μεγάλες πληρότητες, τώραπου η πληρότητα παρουσιάζει μια κάμψη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να απολύσουν μέρος του προσωπικού, παρότι γνωρίζουν ότι αυτό απαγορεύεται.

Γενικώς οι μεγαλοξενοδόχοι, φαίνεται πως διαμορφώνουν κλίμα για να φορτώσουν τις πιθανές συνέπειες μιας αβέβαιης σαιζόν στις πλάτες των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Από άλλη πλευρά, υποτίθεται πως από φέτος η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που ισχύει στα ξενοδοχεία είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, συνεχώς έρχονται καταγγελίες εργαζομένων στο ΠΑΜΕ. Αλλού η εργοδοσία «προτείνει» στους εργαζόμενους κουπόνια. Αλλού συνεχίζουν να εφαρμόζουν κανονικά τις προσωπικές συμφωνίες, με αμοιβή κάτω από τη ΣΣΕ. Αλλού οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλες τις μέρες της εβδομάδας και εμφανίζονται επίσημα να δουλεύουν πενθήμερο.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα κάνουν τον… τροχονόμο, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην επιθεώρηση εργασίας και στα δικαστήρια να δικαιωθούν.

Όμως αυτή η κατάσταση μόνο με την οργανωμένη απάντηση της εργατικής τάξης μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε κάθε χώρο δουλειάς είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να επιβάλλουν οι ίδιοι την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Η συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς είναι το πρώτο βήμα σε αυτό το δρόμο.

Όλοι αύριο στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην πλατεία Κύπρου στις 11 το πρωί.

30 Απρίλη 2019

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

 

Φωτογραφικό υλικό

DODEKANISOS SEAWAYS

dodekanisos seaways

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Η Dodekanisos Seaways γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της και προσφέρει 20% Έκπτωση και Δωρεάν...
Το άρθρο του Γ. Νικητιάδη, που ακολουθεί, δημοσιεύεται στο μεγάλο ιστότοπο «The Caller» - ΟΙ...
Ο κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΒΡΩΜΙΚΟ 89»,ΕΝΩ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ...
Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός … Πεθαίνει όποιος λησμονιέται - Του Χαράλαμπου Ι. Πλάτση - Εκλογές...