ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου»
Ερώτηση με θέμα: «Άμεσα μέτρα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από
την ηχορύπανση και την υποβάθμιση της περιοχής», κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Στην ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση του «αρχιτεκτονικού κοσμήματος» της πόλης και να παρθούν μέτρα για την προστασία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ενός μνημείου οικουμενικής πολιτιστικής αξίας και σημαντικού τουριστικού προορισμού της Ρόδου.
<Ακολουθεί, το πλήρες κείμενο της ερώτησης >
Αθήνα, 20.08.13
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Πολιτισμού & Αθλητισμού
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
- Εσωτερικών
- Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
- Τουρισμού
Θέμα: «Άμεσα μέτρα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την ηχορύπανση και την υποβάθμιση της περιοχής»
Η Ρόδος, είναι ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Επιπλέον, η πόλη της Ρόδου, έχει καθιερωθεί σαν προορισμός εξέχουσας πολιτισμικής και οικολογικής αξίας. Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία –χώρους πολιτισμού, με οικουμενική αξία και αναγνώριση, είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που από το 1988 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Η Μεσαιωνική Πόλη συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη πόλη. Η Άνω Πόλη με το Παλάτι των Ιπποτών, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της γοτθικής περιόδου, ενώ στην Κάτω Πόλη, η γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτήρια της Οθωμανικής περιόδου.
Ο τουρισμός μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην αναζωογόνηση των ιστορικών πόλεων. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση θετικής συνέργειας τουρισμού – πολιτισμού που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου και ανταποδοτικά της τοπικής κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Την ίδια όμως στιγμή στο τμήμα αυτό την πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (μπαρ), που παραβιάζουν συστηματικά το ωράριο λειτουργίας μουσικής αλλά και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής ήχων. Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυτών, δημιουργεί έντονα προβλήματα ηχορύπανσης στην περιοχή, προκαλώντας συνεχή όχληση του καλοκαιρινούς μήνες στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους επισκέπτες της πόλης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται απουσία ουσιαστικού έλεγχου από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Η αναποτελεσματικότητα και οι αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οδηγούν στη συστηματική καταστρατήγηση των κανόνων λειτουργίας τους ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως φαίνεται και από σχετικά δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ, δεν μπορεί από μόνη της, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Επιπλέον, η καθυστέρηση έγκρισης της μελέτης ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού και η απουσία καθορισμένων χρήσεων γης στην περιοχή, διαιωνίζουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Πρόσφατα και εκτενή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, υπενθυμίζουν όλα τα ανωτέρω προβλήματα μεταφέροντας τη δικαιολογημένη αγωνία και την ανησυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτών, των καταστηματαρχών, των εργαζόμενων και του συνόλου των απασχολούμενων στο τουριστικό επιχειρείν, για τις καταστροφικές συνέπειες από την κρατική αδιαφορία στην Μεσαιωνική Πόλη.
Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά παιχνίδια προβολής, καταργεί δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην εξάλειψη της «αναρχίας» που επικρατεί, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία, αδιαφορώντας για την ηχορύπανση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Παλαιάς Πόλης.
Επειδή, η τοπική κοινωνία της Ρόδου εκφράζει την έντονη ανησυχία της από την παραμέληση των πολιτιστικών μνημείων και χώρων της Μεσαιωνικής Πόλης και επειδή την απασχολεί έντονα η διατήρηση και η προστασία της δημιουργικής ποικιλίας των πολιτισμών που είναι η καρδιά της ιδέας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Επειδή, οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, θα αποτελέσουν πλήγμα στον πολιτισμό και στο τουρισμό του νησιού, απειλώντας σοβαρά τη διατήρηση της ποιότητας, της πολιτισμικής συνέχειας και της μοναδικότητας του συμπλέγματος της Μεσαιωνικής Πόλης.
Επειδή, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα σύμβολα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα πρέπει να προστατεύονται και να προβάλλονται με τρόπο που να σέβεται την εξέχουσα οικουμενική τους αξία τους ως μνημεία, σύμφωνα με την διακήρυξη της UNESCO 1992 και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προστασία των χώρων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση οχλουσών δραστηριοτήτων αναψυχής;
2. Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την προστασία και προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της;
3. Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υπογραφή και στην εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα;
4. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο της Ρόδου στα πρότυπα της προγραμματικής σύμβασης ΥΠΠΟ-ΤΑΠΑ-Δήμου Ρόδου του 1985;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-