Παρέμβαση ΤΕΕ Δωδεκανήσου στο ΥΠΕΝ για παράταση προθεσμίας ανάρτησης δικαιολογητικών και σχεδίων του Ν.4178/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ρόδος, 11 Οκτωβρίου 2019

-ΘΕΜΑ: «Παρέμβαση ΤΕΕ Δωδεκανήσου στο ΥΠΕΝ για παράταση προθεσμίας ανάρτησης δικαιολογητικών και σχεδίων του Ν.4178/2013»

Παρέμβαση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για παράταση προθεσμίας ανάρτησης δικαιολογητικών και σχεδίων του Ν.4178/2013, με το υπ’ αριθμ 679/11-10-2019 έγγραφο του Περ. Τμήματος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κατά τη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2019.  

Η διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αναφέρει ότι:.. «η κρισιμότητα της ευθύνης που αισθανόμαστε ως επιστημονικός φορέας κατά την υπαγωγή μίας ιδιοκτησίας στους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση, μας επιβάλλει να αιτηθούμε παράταση της προθεσμίας ανάρτησης των δικαιολογητικών και των σχεδίων του Ν 4178/13 . Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου πολλά ακίνητα υπάγονται στους περιορισμούς  των παραδοσιακών οικισμών ή θεωρούνται αρχιτεκτονικά μνημεία.  Κατά συνέπεια, για την πλειοψηφία σχεδόν των ακινήτων στα νησιά μας, επιβάλλεται η έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής ή της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας ή ακόμα και του Υπουργείου Πολιτισμού κλπ.

Οι παραπάνω υπηρεσίες αν και υποστελεχωμένες, είναι επιφορτισμένες με την διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν μεγάλη γεωγραφική διασπορά, αφού εξυπηρετούν περισσότερα από ένα νησιά.

Είναι σαφές ότι οι ως άνω καθυστερήσεις, δυσκολίες και συσσωρευμένες εκκρεμότητες επηρέασαν και επηρεάζουν την δυνατότητα των συναδέλφων Μηχανικών είτε να ολοκληρώσουν δηλώσεις στα πλαίσια του Ν. 4178/2013, είτε να αποφασίσουν ποιες δηλώσεις θα μεταφέρουν στον Ν. 4495/2017.

Δεδομένου λοιπόν της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι υπαγωγές των ιδιοκτησιών στην νησιωτική μας περιοχή στο νόμο των αυθαιρέτων και της μακράς αναμονής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης των δικαιολογητικών παρακαλούμε, όπως προχωρήσετε στην χορήγηση τουλάχιστον εξάμηνης (6μηνης) παράτασης της προθεσμίας ανάρτησης των δικαιολογητικών και σχεδίων για την περαίωση των δηλώσεων του Ν.4178/2013».

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – Π.Τ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αντώνιος Ε. Γιαννικουρής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...