ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ).
Από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με θέμα «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις»
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου έστειλε τις παρακάτω προτάσεις που αφορούν την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ):
1. Η αύξηση του ΤΑΚΚ για τα τουριστικά καταλύματα θεωρείται ακατάλληλη στην παρούσα φάση ανάκαμψης του τουρισμού μετά την πανδημία.
2. Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα πρόταση δημιουργεί ανισότητες μεταξύ διαφορετικών τύπων καταλυμάτων και περιοχών.
3. Η αύξηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επέκταση της τουριστικής σεζόν και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του κλάδου. Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης με αυξημένο πληθωρισμό στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, η αύξηση της τιμής του προϊόντος ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα όταν παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών για τα ξενοδοχεία.
4. Η αύξηση στηρίζεται σε εσφαλμένες παραδοχές σχετικά με τις τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων. Παρατηρείται μια δυσανάλογη κλιμάκωση του φόρου ανάλογα με την κατηγορία αστέρων, με 50% επιπλέον επιβάρυνση σε κάθε μεταβολή κλίμακας.
5. Προτείνεται για όλους και όλο το χρόνο, πιο δίκαιη και αναλογική λύση επί της τιμής του δωματίου.
6.Απώλεια Ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κατάστασης, η ελκυστικότητα των τουριστικών καταλυμάτων μας υποβαθμίζεται περαιτέρω, με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στη διαμονή να προσεγγίζει το διπλάσιο συγκριτικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Αλβανία.
7. Απαιτείται αναθεώρηση ή απόσυρση του Άρθρου 21 που προβλέπει την αύξηση του ΤΑΚΚ. Γιατί προβλέπουμε ότι θα πλήξει μακροπρόθεσμα τον Ελληνικό Τουρισμό με απρόβλεπτες συνέπειες !!!
Αντί του ΤΑΚΚ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των Δωδεκανήσων και τη διατήρηση αυτού του ζωτικού κλάδου για τα ακριτικά νησιά μας, προτείνουμε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30%, επαναφέροντάς τους στα επίπεδα προ της κρίσης του 2010, αφού αυτό είναι και θεσμοθετημένο με παρέμβαση της κυβέρνησης αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.