Παρέμβαση Κόνσολα για να μην γίνουν κέντρα προσφύγων στα νησιά της Δωδεκανήσου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ   4  Σεπτεμβρίου 2013

 

ΘΕΜΑ: '' Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα σε 4 συναρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μεταναστευτικού κύματος από τη Συρία''

 

Με επιστολή του, προς τους 4 συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά να αναληφθεί πρωτοβουλία, από την πλευρά της Ελλάδας, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενός ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων από τη Συρία αλλά και η ένταση της λαθρομετανάστευσης.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου καταθέτει πρόταση για την οριζόντια εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2008 στο Παρίσι.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το μέγεθος και το βάρος της διαχείρισης και της αντιμετώπισης ενός μεταναστευτικού κύματος από την Συρία, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουριστικές και νησιωτικές περιοχές  ως χώροι κράτησης και φιλοξενίας.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:

«Είναι καιρός να τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο το θέμα της εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το επιβάλει η συγκυρία αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Να συμμετέχουν όλες οι χώρες ισότιμα στα βάρη και στους κινδύνους από τη διαχείριση ενός ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος από την Συρία και την ευρύτερη περιοχή».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κόνσολα προς τους 4 υπουργούς έχει ως εξής:

 

Κύριε Υπουργέ,

 

 

 

Η γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενέχει υπαρκτούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο πρόληψης, σε αυτή τη χρονική συγκυρία. 

Ένας από αυτούς τους υπαρκτούς κινδύνους έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα οι νησιωτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού η μεγάλη ακτογραμμή και το εύρος των θαλάσσιων συνόρων μας, συμβάλουν στο να μην μπορεί να ελεγχθεί, σε απόλυτο βαθμό, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Αν υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία αλλά και αν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ο εμφύλιος στη συγκεκριμένη χώρα, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της εισόδου προσφύγων.

Τα ανθρωπιστικά αισθήματα του Ελληνικού λαού, είναι γνωστά και δεδομένα, δεν θα αρνηθεί κανείς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντιλαμβάνεστε, όμως, και εσείς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το μέγεθος και το βάρος της διαχείρισης ενός τέτοιου προβλήματος, όπως ένα κύμα προσφύγων.

Αυτό ισχύει και για τις νησιωτικές περιοχές, που ήδη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Είναι περιττό να επισημάνω ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σκέψεις για να κρατηθούν ή να φιλοξενηθούν λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες σε τουριστικούς προορισμούς.

Αντίθετα, πιστεύω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες και η συγκυρία να θέσει η Ελλάδα το ζήτημα της πλήρους και οριζόντιας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2008 στο Παρίσι.

Δομικό στοιχείο αυτού του Συμφώνου είναι η αλληλεγγύη των κρατών-μελών, όταν οι συνθήκες και οι συγκυρίες δημιουργούν καταστάσεις κρίσης, με ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η αλληλεγγύη περιλαμβάνει ανάληψη κινδύνων και βαρών σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στο Σύμφωνο προβλέπεται, επίσης, η ενεργοποίηση και ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πύλες εισόδου μεταναστευτικών ρευμάτων ενώ προσδιορίζει και ειδικές διαδικασίες σε ό, τι αφορά στην παροχή ασύλου. Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να αναλάβει το συνολικό βάρος διαχείρισης αυτού του προβλήματος.

Οι εξελίξεις, που προδιαγράφονται, επιβάλουν να κινηθούμε άμεσα και προληπτικά.

Η πρόταση που σας καταθέτω είναι να θέσει η Ελλάδα, εμφατικά και με απόλυτο τρόπο το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο Επιτρόπων και συμβουλίων υπουργών.

Να ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο όπως επισήμανε και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Εσωτερικών είχε εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της φιλοξενίας ενός κύματος προσφύγων, ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ανάληψη βαρών και προσπαθειών.

Παράλληλα, εκτιμώ ότι θα πρέπει να ζητηθεί η ενίσχυση στο μέγιστο βαθμό των δυνάμεων της Frontex στην περιοχή.

Ανέλαβα την πρωτοβουλία να σας θέσω το ζήτημα, όπως το έχω θέσει και σε συναρμόδιους υπουργούς, όχι με διάθεση κινδυνολογίας αλλά με μεγάλη αίσθηση ανησυχίας.

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...