Παπανδρέου η Βενιζέλος; Ο Νίκος Βασιλαράς τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Παπανδρέου και ζητά ένα ανοιχτό συνέδριο

Παπανδρέου η Βενιζέλος;-Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου πυροδότησε αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος του ΠΑΣΟΚ που φθάνουν στα όρια ενός εμφυλίου πολέμου… Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετατραπεί σε ΔΗΠΑΡ, ο Βενιζέλος μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος όταν ταύτισε το μέχρι πρότινος κραταιό κόμμα με τον Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία; Πολλά τα ερωτήματα την ώρα που το ένα μετά τον άλλο στέλεχος βγαίνει και τοποθετείται ανοιχτά. Η Γνώμη έθεσε δύο ερωτήσεις σε τέσσερεις γνωστούς «πασόκους» της Ρόδου και πήρε απαντήσεις. Οι ερωτήσεις είναι:
1.Συμφωνείτε με τον Γιώργο Παπανδρέου για συνέδριο και εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βάση;
2. Παπανδρέου η Βενιζέλος, ποιος θα μπορούσε να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από τη κρίση;
Ο τρίτος στη σειρά που απαντά είναι από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Βασιλαράς και δηλώνει καθαρά ότι υποστηρίζει τις απόψεις του Παπανδρέου και είναι κάθετα αντίθετος με αυτές του Βενιζέλου. Μιλά για ένα ανοιχτό συνέδριο, με ανοιχτό μητρώο όπου θα ληφθούν αποφάσεις και θα εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Εγώ και ο κάθε σοσιαλδημοκράτης, που συμβάλαμε στο μέτρο του δυνατού να δημιουργηθεί το ΠΑΣΟΚ και να μπορέσει να αγκαλιάσει και να συστεγάσει τις πλύστες των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων τού τόπου το 1974 μετά τη δικτατορία 1967/1974, να οδηγήσει τη χώρα - με όλες αυτές τις δυνάμεις υπό την ηγεσία ενός ανδρός του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στην διακυβέρνηση της το 1981 μέχρι το 1989 και στη συνέχεια το 1993 μέχρι το 1996 από το 1996 μέχρι το 2004 με τον Σημίτη και από το 2009 μέχρι το 2011 με το Γιώργο Α. Παπανδρέου - με πρόγραμμα και μπούσουλα την αλλαγή, δηλαδή την Ελευθερία, την Ισότητα, την Αλληλεγγύη, την δικαιότερη κατανομή του πλούτου, την ανάπτυξη της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανταγωνιστικότητα της, την συνοχή των περιφερειών της, την αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.
Τα χρόνια διακυβέρνησης της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ ο Έλληνας απελευθερώθηκε, ήρθε στην εξουσία ο μη προνομιούχος, προγραμμάτισε υλοποίησε, ο απολογισμός των έργων και των αλλαγών γεμίζει σελίδες της ιστορίας.

Στο ΠΑΣΟΚ συνέβη από το 2007 να βιώνει διαφορές στην εκφραζόμενη πολιτική του.
Εκφραστές αυτών των διαφορών είναι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι διαφορές αυτές δεν είναι προσωπικές μεταξύ των δύο «ηγετών»» όπως τα φερέφωνα των μιντιακών συγκροτημάτων θέλουν να αναγάγουν τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ αποδίδοντας μάλιστα την ευθύνη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι διαφορές πολιτικής είναι σε δύο επίπεδα.


1. σε επίπεδο πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνητικό σχήμα.

2. σε επίπεδο συνειδητής προσπάθειας για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας, την απομάκρυνση από τις αρχές και τις αξίες του πασοκ , την υποβάθμιση και την ουσιαστική διάλυση του.

Οι δύο αυτές διαφορές επιβάλλουν την διαφοροποίηση πολλών στελεχών του Κινήματος από την γραμμή που εκφράζει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Συνειδητά υποστηρίζω τις προτάσεις του Γ. Α. Παπανδρέου οι οποίες είναι σε τελείως άλλη κατεύθυνση από αυτή που εκφράζει ο Β. Βενιζέλος

Δηλαδή,
α) Προκηρύσσεται Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις.
β) Η προκήρυξη συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.
Ανοιχτό σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής αλλαγής της χώρας με προοδευτικό πρόσημο και με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλους όσοι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τις δουλείες του παρελθόντος.
Ανοιχτό στην κατάθεση και συλλογική επεξεργασία καινοτόμων προτάσεων από όλους όσοι αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Μεταπελατειακής Ελλάδας.
Με ανοιχτό μητρώο, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
Το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλλεται να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που θα απευθυνθεί και προκειμένου η συμμετοχή τους να είναι και ουσιαστική, θα κληθούν να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου – με βάση τη δημοκρατική παράδοση και συγκρότηση του Κινήματος.
γ) Στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα.
δ) Αμέσως μετά το Συνέδριο, εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.
Η πρόταση αναγνωρίζει την ανάγκη συμμετοχής όλων των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ανοίγει αυτήν την προοπτική δίνοντας ισότιμο βήμα και λόγο σε όλους σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του Κινήματος, προσθέτει – δεν αφαιρεί, πολλαπλασιάζει – δεν διαιρεί. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, για την αναγέννηση του κινήματος, είναι μια πρόταση που θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Προσδιορίζει τον προβληματισμό από τον οποίο διακατέχονται οι προοδευτικοί Έλληνες.
Νίκος Βασιλαράς 28/11/2014

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...