Πανηγυρικός Εορτασμός της 75ης Επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της «5. Οκτωβρίου 1944» της Καρπάθου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΕΝΕΤΙΑΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 75. ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΤΗΣ «5. ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

-Ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής εόρτασε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια την 75. Επέτειο του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της «5. Οκτωβρίου 1944» εναντίον της πολυετούς Ιταλικής κατοχής. Όπως είναι γνωστό, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα εξερράγη στην Τοπική Κοινότητα Μενετών Καρπάθου και είχε στη συνέχεια την ολόπλευρη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των Καρπαθίων. Το αποτέλεσμα του Κινήματος αυτού ήταν η απελευθέρωση του νησιού οκτώ μήνες νωρίτερα από τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και επτά ημέρες νωρίτερα από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς (12 Οκτωβρίου 1944). Η απελευθέρωση της Καρπάθου, αποκλειστικά με ίδια μέσα, είχε το ευεργετικό αποτέλεσμα να φιλοξενηθούν στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες από τα άλλα υποδουλωμένα ακόμη Δωδεκάνησα.

Για την Επανάσταση της Καρπάθου της «5. Οκτωβρίου 1944» υπάρχει σημαντική και πλούσια βιβλιογραφία, με κορυφαίο το πολυσέλιδο έργο του αείμνηστου συμπατριώτη μας  νομικού και διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Αντ. Μελά. Το έργο αυτό έχει τίτλο «Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου: 5 Οκτωβρίου 1944», και εκδόθηκε από την Πρώην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου το 2012.

Για να τιμήσουν τη μεγάλη επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου, επισκέφθηκαν την Τοπική Κοινότητα Μενετών και την Κάρπαθο ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, το 1999 και το 2004. Τις Μενετές επισκέφθηκε επίσης ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Β. Παυλόπουλος, ο οποίος μετέβη ακόμη και στα χωριά Αρκάσα, Φοινίκι και Απέρι στις 5 Οκτωβρίου 2016. Για τις ιστορικές αυτές προεδρικές επισκέψεις υπάρχουν και τρία αντίστοιχα βιβλία, τα οποία επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, ο οποίος εορτάζει συνεχώς από το 1965 την ιστορική αυτή Επαναστατική Επέτειο, οργάνωσε εφέτος Μεγάλη Εκδήλωση, την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 11 π.μ., στην Αίθουσα του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Στην αρχή της Εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Μαρή-Κοσμά, συμβολαιογράφος, καλωσόρισε και υποδέχθηκε με επίκαιρα λόγια τους παρευρισκομένους συμπατριώτες και φίλους του Συλλόγου και της Καρπάθου, και ετόνισε τη σημασία του ιστορικού αυτού εγχειρήματος. Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους με λόγια καρδιάς. Στη συνέχεια, ο Συντονιστής της Εκδήλωσης, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην 75. Επέτειο του Επαναστατικού Κινήματος και υπογράμμισε ότι η ιστορική αναδίφηση αναδεικνύει τη διαχρονική αγωνιστική στάση του Καρπαθιακού λαού εναντίον κάθε κατακτητή. Με μπροστάρη τον Σύλλογο των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, όπως υπαγορεύει το καταστατικό του, τιμάται σήμερα η 75. Επέτειος του Κινήματος, που έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης στην εισαγωγική παρέμβασή του, το γεγονός αυτό εξύμνησαν Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, επιστήμονες, στρατιωτικοί και λογοτέχνες. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης και δύο νέα βιβλία που σχετίζονται με την 5. Οκτωβρίου 1944. Το πρώτο, όπως είπε, είναι του συμπατριώτη μας Δημητρίου (Δήμου) Χατζηγεωργίου, με τίτλο «Ιστορικές πινελιές Μνήμης ενός ξεσηκωμού, στις 5 του Οκτώβρη 1944». Πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα θαυμάσιο έγχρωμο λεύκωμα με ζωγραφικές εικόνες που φιλοτέχνησε ο ίδιος και τώρα είναι στη διάθεση όλων των Καρπαθίων, αφού ο καλλιτέχνης το προσέφερε δωρεάν, στη Μνήμη των γονέων του, στον Σύλλογο των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, για να το διαθέσει σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο κ. Χατζηγεωργίου, με τις εικόνες αυτές, δίνει όψεις του Κινήματος της 5. Οκτωβρίου 1944 με τον χρωστήρα της ζωγραφικής του δεξιοτεχνίας. Το δεύτερο βιβλίο είναι του επίσης συμπατριώτη μας, άριστου στιχουργού, Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, από τα Σπόα Καρπάθου, και έχει τίτλο «Τα Ακριτικά μου». Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση, που περιλαμβάνει θέματα από τη γενική και Καρπαθιακή ιστορία, την καθημερινότητα του νησιού μας και άλλα θέματα πανελλήνιου και γενικότερου ενδιαφέροντος. Τα θέματα αυτά αποδίδονται με τη μορφή παραδοσιακών ακριτικών τραγουδιών, και εδώ έγκειται η σημασία τους. Δύο από αυτά αναφέρονται στο Επαναστατικό Κίνημα της 5. Οκτωβρίου 1944. Μάλιστα ένα από τα τραγούδια απήγγειλε στη διάρκεια της Εκδήλωσης η δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φωτεινή Χαλκιά.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κεντρικός ομιλητής της Ημέρας Γιώργος Κοντογιώργης, ομότιμος καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, και πρώην υπουργός, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το Καρπαθιακό Κίνημα της 5. Οκτωβρίου 1944 εναντίον των Ιταλών ήταν Επανάσταση». Ο κ. Κοντογιώργης, με τα επιχειρήματα και τον τεκμηριωμένο λόγο του, από την εποχή του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη μέχρι σήμερα, και με παραδείγματα από την παγκόσμια ιστορία, έδειξε ότι το Κίνημα ήταν πράγματι ένα σημαντικό επαναστατικό γεγονός, το οποίο άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην Ελληνική Ιστορία. Ο κ. Κοντογιώργης καταχειροκροτήθηκε στο τέλος της εμπεριστατωμένης ομιλίας του.

Ακολούθως μίλησε ο συμπατριώτης μας Υπουργός Επικρατείας και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην επαναστατικότητα του Κινήματος και δικαιολόγησε με πειστικά επιχειρήματα, γιατί το Κίνημα αυτό είναι πράγματι Επανάσταση. Άλλωστε, ο κ. Γεραπετρίτης, και παλαιότερα από το βήμα του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, είχε εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο και δικαιολόγησε πλήρως τον χαρακτηρισμό του Κινήματος ως Επανάσταση, καταχειροκροτούμενος.

Κατόπιν από τον Συντονιστή της Εκδήλωσης Μηνά Αλ. Αλεξιάδη εκλήθησαν οι παριστάμενοι επίσημοι να χαιρετίσουν το επετειακό γεγονός. Έτσι την επετειακή εκδήλωση χαιρέτισαν, με ιστορικές αναφορές, οι βουλευτές Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Μανωλάκος, ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτριος Γάκης, ο πολιτευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.

Μηνύματα για την ιστορική Επέτειο του Επαναστατικού Κινήματος Καρπάθου απέστειλαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ο δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Πόπη Νικολαΐδου, οι κυρίες  Αικατερίνη Βουρεξάκη εκ μέρους της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής,  Άρτεμις Σκουμπουρδή και Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου εκ μέρους του Συλλόγου Καλυμνίων και Δωδεκανησιακής Μέλισσας αντιστοίχως και ο καθηγητής της Ιατρικής Ντίνος Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, ακολούθησαν Καρπαθιακοί και Δωδεκανησιακοί χοροί από το μπαλέτο του Ομίλου Καρπαθίων Νέων Αττικής. Οι χορευτικοί ρυθμοί από το μπαλέτο του Ομίλου είχαν επίσης εξαιρετική επιτυχία και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους. Προβλήθηκε επίσης ένα, ιστορικά τεκμηριωμένο, ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο γνωστός συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Μανόλης Δημελλάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, προσέφερε στο τέλος Καρπαθιακά ψιλοκούλουρα, γλυκίσματα και αναψυκτικά σε όλους τους παρευρισκομένους.

Την 75. Επέτειο της Επανάστασης Καρπάθου της 5. Οκτωβρίου 1944 ετίμησαν με την παρουσία τους, όπως αναγνώστηκαν από τον καθηγητή Μαθηματικών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής, Μηνά Γεραπετρίτη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι βουλευτές Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Μανωλάκος, ο Δημήτριος Γάκης, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου, ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης (ομιλητής, όπως ήδη σημειώθηκε, της Επετείου), Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»), Ιωάννης Καραϊτιανός (Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων), Απόστολος Μπελούκας, καθηγητής Π.Α.Δ.Α., Γιώργος Αναστασιάδης, Πολιτευτής Δωδεκανήσου, οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι  Δωδεκανησιακών Σωματείων, Φραγκίσκη Σταυράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Οθειτών «Ο Ζέφυρος» και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Πυλιατών «Ο Τίμιος Σταυρός», Πέννυ Νικητιάδη, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοχωριτών Αττικής, Ερρίκος Γιαλλουράκης, Πρόεδρος Ομίλου Καρπαθίων Νέων, Στέργιος Κασέκας, Πρόεδρος Δωδεκανησίων Νέων, Εύα Σκούλλου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Πηγαδιωτών Καρπάθου, Νίκος Προικής, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκασιωτών Αττικής, Γιώργος Βίτσας, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, Φραγκούλα Σακελλάκη-Χατζάκη, Διαμερισματική Σύμβουλος Α΄ Διαμερίσματος Πειραιά, Ρούλα Τσάμη, Πρόεδρος Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων Αθλητών, Ιωάννης Αρκάς, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου «Δρομέας», Γιώργος Δρούζας, Έφορος Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου, οι δημοσιογράφοι Καλλιρρόη Γεωργίου-Μανωλάκη, Μανόλης Δημελλάς (πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής) και Κώστας Πάχος (Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»), οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Γεώργιος Μανωλάκης, Νίκος Κανάκης (και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου) και Γιώργος Χατζηδάκης (πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής), Ευθύμιος Αμερικάνος, Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μεταμοσχευμένων Αθλητών. Την Επετειακή Εκδήλωση της 5. Οκτωβρίου 1944 παρακολούθησαν επίσης πλήθος συμπατριωτών, Καρπαθίων, Δωδεκανησίων και φίλων της Καρπάθου, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου κ. Ειρήνη Μαρή-Κοσμά και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξαιρετική οργάνωση της Εκδήλωσης, η οποία είχε, κατά γενική ομολογία, λαμπρή επιτυχία.

 

Από αριστερά διακρίνεται ο ομιλητής, καθηγητής Γεώργιος Κοντογιώργης,

η Πρόεδρος Ειρήνη Μαρή-Κοσμά, ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος κ

αι ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

 

Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά: Γεώργιος Κοντογιώργης,

Ειρήνη Μαρή-Κοσμά και Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης

Άποψη από την κατάμεστη αίθουσα.

Σε πρώτο πλάνο ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης.

 

Σημείωση: Οι λεζάντες αναφέρονται κατα σειρά στις φωτογραφίες όπως εμφανίζονται

Το χορευτικό μπαλέτο του Ομίλου Καρπαθίων Νέων.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...