To ΠΑΜΕ για την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τις απόψεις του Σωματείου υπό τον Σταμούλη....

Με αφορμή τις δηλώσεις της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου εξέδωσε μια ανακοίνωση με τίτλο: «άλλη μια δυναμική κινητοποίηση του Σωματείου», εγκαλώντας μάλιστα το ΠΑΜΕ ότι προσπάθησε να καπηλευτεί την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων του ξενοδοχείουSunshine, επειδή εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο δήλωσε τη στήριξή του.
Οι «δυναμικές κινητοποιήσεις» της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου είναι κάτι σαν τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου για 6000 απεργούς στην τελευταία απεργία, υπάρχουν δηλαδή μόνο στη φαντασία τους.
Αυτή η πλειοψηφία δεν έχει στον προσανατολισμό της να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, να μαζικοποιήσει το Σωματείο, να το μετατρέψει σε επιτελείο αγώνα με γερή βάση μέσα στον ίδιο τον τόπο δουλειάς. Το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια με λόγια και με έργα, συνεχίζει να το αποδεικνύει καθημερινά.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που αγανακτούν από την απληρωσιά ή τις συνθήκες δουλειάς και μην έχοντας αποκούμπι πουθενά, ξεσπούν μόνοι τους αυθόρμητα, χωρίς να απευθυνθούν ή να περιμένουν απόφαση του Σωματείου, συχνά χωρίς να είναι καν μέλη του. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν λυθεί το άμεσο πρόβλημα έστω και μερικώς, η όποια οργάνωση είχε δημιουργηθεί αδρανεί, χάνεται, ανοίγει ο δρόμος για την εργοδοσία να ξεφορτωθεί τους μπροστάρηδες, συχνά σπέρνεται η απογοήτευση, ότι δεν αλλάζει τίποτα.
Φυσικά οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου, ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν μικρή ως καθόλου πείρα από αγώνες και είναι λογικό να κινητοποιούνται με όποιο τρόπο κρίνουνπροσφορότερο. Όμως ένα Σωματείο που παλεύει για το δίκιο της εργατικής τάξης, έχει καθήκον να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτηση σε συνείδηση και οργάνωση. Να μπολιάσει μέσα από την πάλη για το άμεσο πρόβλημα την ανάγκη για μόνιμη μορφή οργάνωσης μέσα στον τόπο δουλειάς, για κίνημα ταξικό, που έχει ξεκαθαρισμένο ότι αφεντικά και εργάτες δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να έχουν κοινά συμφέροντα.
Όμως, αυτό ούτε θέλει ούτε μπορεί να το κάνει μια πλειοψηφία που δηλώνει όρκους πίστης στην «εργασιακή ειρήνη» (δηλαδή ο λύκος και το αρνί να συζητούν για το τι θα φάει ο λύκος), που αποδέχεται την απαίτηση των εργοδοτών για φτηνότερους εργάτες υπογράφοντας σύμβαση με καινούριες μειώσεις και αφαίρεση δικαιωμάτων και μάλιστα σε περίοδο που οι μεγαλοξενοδόχοι θησαυρίζουν.
Τελικά κάθε χρόνο με τη λήξη της σαιζόν συσσωρεύονται βουνό τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Έτσι προσπαθώντας να διαχειριστεί την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων, η πλειοψηφία πιπιλάει κάθε χρόνο την ίδια καραμέλα για τους «μπαταξήδες», τους «καλούς και κακούς εργοδότες», αρχίζει το «πήγαινε – έλα» στο γραφείο του εισαγγελέα και το χαρτοπόλεμο των επιστολών σε βουλευτές και παράγοντες.Βεβαίως τα προβλήματα αντί να λύνονται οξύνονται γιατί οι αιτίες τους είναι βαθύτερες και αυτές ακριβώς είναι που παλεύει η πλειοψηφία να συσκοτίσει.  Αλληθωρίζουν, για να μη  δείξουν ως υπεύθυνους την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κέρδη των αφεντικών και ότι όλα μέτρα παίρνονται ακριβώς για να θωρακίσουν αυτή την κερδοφορία που χτίζεται στα ερείπια των δικαιωμάτων μας.
Τέλος, όσον αφορά το ποιος καπηλεύεται τους αγώνες των εργαζομένων και για ποιο σκοπό τους χρησιμοποιεί, στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί!
Η Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ πάντα όταν πρόκειται για κινητοποίηση που την έχουν οργανώσει οι εργαζόμενοι από κάποιο τόπο δουλειάς, μιλά για κινητοποίηση των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, όπως και στο συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου. Όποιος είναι δύσπιστος τον καλούμε να ανατρέξει σε προηγούμενες ανακοινώσεις.
Δε συμβαίνει βέβαια το ίδιο με την πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου που με πονηριά και θράσος προσπαθεί να εμφανίζεται ότι τα προβλήματα λύνονται «κατόπιν ενεργειών τους». Και επειδή στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος μας δήλωσε ότι το Σωματείο βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (που ακούστηκε αλήθεια, ούτε βουλή να ήταν), αναρωτιόμαστε αν ξεκίνησε …η προεκλογική εκστρατεία!
Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...