Παιδεία Ανίκατη Μάχαν - Του Θάνου Ζέλκα

 ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΙΚΑΤΗ ΜΑΧΑΝ-Χίλιες ημέρες – χίλια νηπιαγωγεία είναι το κεντρικό σύνθημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε ο Ιταλός Πρωθυπουργός ενώ παράλληλα εξήγγειλε ότι θα δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την Παιδεία. Στο μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο προβλέπεται να απορροφηθούν γύρω στους εκατόν πενήντα χιλιάδες εκπαιδευτικούς προκειμένου να καταργηθούν οι αναπληρωτές, δίνοντας τους παράλληλα κίνητρα για να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί. Επίσης προβλέπεται να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών που βοηθούν παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη ενώ στους άμεσους στόχους της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν τον κύκλο φοίτησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ταχεία πλοήγηση στο Διαδίκτυο και στη μετατροπή των σχολικών συγκροτημάτων σε σημεία αναφοράς και συσπείρωσης για τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών. Και όλα αυτά ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2015.
>
> Είναι ίσως η πιο ευοίωνη είδηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ακουστεί από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των πολιτικών της λιτότητας που έχει εκτινάξει την ανεργεία στα ύψη ενώ παράλληα έχει οδηγήσει στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αν μάλιστα πετύχει αυτό το εγχείρημα ενδεχόμενα να δούμε το παράδειγμα της γειτονικής χώρας να το υιοθετούν κι άλλες χώρες της Ευρώπης.
>
> Είναι αλήθεια πως θα ήθελα αυτή η είδηση να είχε εξαγγελθεί από ελληνικά χείλη και να είμασταν εμείς οι πρωτοπόροι μιας τέτοιας μεταρρύθμισης. Δυστυχώς όμως η δική μας κυβέρνηση παλεύει ως άλλος “γερο-Λαδάς” να μαζέψει “μασουράκια” με λεφτά για να μπορέσει να πληρώσει τη σπατάλη, την ατολμία και την έλλειψη σχεδίου των τελευταίων τριάντα χρόνων. Είναι πλέον αδιανόητο για τους υπουργούς να σκεφθούν κάτι χωρίς να το εγκρίνει η τρόικα, ακόμα κι αν πρόκειται να βελτιώσει μακροπρόθεσμα το βιοτικό επίπεδο του λαού.
>
> Όπως και να 'χει, η ουσία είναι πως η μόνη σταθερή επένδυση που μπορεί κάποιος να κάνει είναι μόνο η Παιδεία. “Αν θες να χορτάσεις κάποιον για μια μέρα, δώστου ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του ψάρεμα”, όπως λέει και η κινέζικη παροιμία. Κι ενώ αυτή εδώ η χώρα επέζησε μέσα στους αιώνες επειδή κάποτε κάποιοι εξύψωσαν το ανθρώπινο πνεύμα, σήμερα μουδιασμένη περιμένει ένα θαύμα για να βγεί απ' τη μιζέρια της.
>
> Κι ενώ όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε ότι μόνο μέσα από την αναβάθμιση της Παιδείας θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε ως έθνος, οι κυβερνήσεις πειραματίζονται συνεχώς χωρίς στόχο και όραμα, ράβοντας και ξηλώνοντας αδιακρίτως χωρίς να κρατήσουν τα καλά στοιχεία της μιας και να πατήσουν πάνω σ' αυτά για να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο. Προσπαθούν να φτιάξουν τα πανεπιστήμια χωρίς να φτιάξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ όπως λέει και η Άρβελερ η Παιδεία δεν είναι σαλάμι για να την τεμαχίσεις και να πιάσεις ένα ένα τα κομμάτια.
>
> Ο κόσμος εξελίσσεται και είναι όλο και πιο εμφανές ότι η γνώση είναι δύναμη και αυτοί που δεν το αντιλαμβάνονται αναπόφευκτα θα μείνουν στο περιθώριο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη ακόμα με όρους περασμένων δεκαετιών. Η ανάπτυξη περνάει μέσα από την κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας. Οτιδήποτε άλλο είναι άκαιρο και ασαφές.
>
> Η χώρα μας πέρασε από πολλές τρικυμίες αλλά παρά το ότι δεν είχε πάντοτε στο τιμόνι της τους ικανότερους καπεταναίους κατάφερε να επιζήσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Είναι πλέον ώρα να αντιληφθούμε ότι χρειάζονται ριζικές τομές με πρόγραμμα και στόχο. Και επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί μια εθνική πολιτική επικεντρωμένη στον πολίτη και στις ανάγκες του και όχι στις αποπληρωμές των δανείων.
>
> --
> Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...