5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δεν μας την θυμίζει πλέον μόνο η 5η Ιουνίου κάθε χρόνο αλλά η καθημερινή επικαιρότητα με τα πρωτόγνωρα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη μας. Και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συμβαίνει λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι φαινόμενο που θα συμβεί στο μέλλον αλλά είναι παρούσα καθημερινά και κτυπά απρόβλεπτα σε όλες τις χώρες σε όλες τις ηπείρους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Η ανθρωπότητα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της όλα τα μηνύματα που κατά καιρούς εξέπεμπαν μεγάλοι Παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, οι διεθνείς Σύνοδοι για το κλίμα και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι μεγάλες οικολογικές οργανώσεις, οι επιστήμονες και τα εργαστήρια παρακολούθησης των φυσικών φαινομένων σε πολλές χώρες. Το καμπανάκι που κτυπούσαν τότε έγινε εκκωφαντικός ήχος μεγάλης καμπάνας και το κόστος σήμερα σε ανθρώπινες ζωές, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και δυσβάσταχτες για πολλές χώρες.
Οι αντιδράσεις των μεγάλων βιομηχανικών χωρών που χρησιμοποιούν για τις βιομηχανίες τους το πετρέλαιο σαν κύρια πηγή ενέργειας και εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα τους ήταν σθεναρές στο να συμφωνήσουν με τις άλλες χώρες στην σταδιακή αλλαγή του ενεργειακού τους μοντέλου με πιο φιλικές για το περιβάλλον πηγές. Τα φαινόμενα που πλήττουν τώρα σχεδόν όλες τις χώρες οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στα μέτρα που δεν ελήφθησαν από πολλές χώρες για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Τα περιθώρια για να περιορισθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν στενέψει ασφυκτικά και η λήψη άμεσων μέτρων σε μία Παγκόσμια Συνθήκη για το κλίμα εξαιρετικά επείγουσα. Η ανθρωπότητα το πάντως το ελπίζει.
Τοπικά προβλήματα περιβάλλοντος
Τα προβλήματα του περιβάλλοντος στη Ρόδο είναι πολλά και διαχρονικά τα ίδια. Πολλά πλέον έχουν οξυνθεί επειδή δεν έχουν αντιμετωπισθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Τα σημαντικότερα και πλέον επείγοντα είναι:
1. Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που υπάρχει στο νησί εδώ και μερικές δεκαετίες και πρέπει επιτέλους να επιλυθεί . Ένα τουριστικό νησί με την φήμη της Ρόδου είναι απαράδεκτο να μη έχει ακόμη εφαρμοσθεί μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με συνέπεια την δυσφήμιση και την υποβάθμιση ολόκληρου του νησιού.
2. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι επίσης σημαντικό για την πόλη. Η μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εισόδου Ι.Χ αυτοκινήτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης , η έλλειψη χώρων στάθμευσης , η απουσία ελέγχου της ελεγχόμενης στάθμευσης, η κατάληψη πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από αυτοκίνητα δημιουργούν μία κακή εικόνα και καθιστούν την πόλη απροσπέλαστη και αφιλόξενη.
3. Η εμφάνιση γενικά της πόλης είναι επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα. Κοινόχρηστοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους ή σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, πάρκα που χρειάζονται φροντίδα και νέα φυτά, οι καταλήψεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από παράνομες κατασκευές, η αφισορύπανση, οι κάδοι των απορριμμάτων, οι στάσεις των λεωφορείων και γενικά η ευταξία και η καθαριότητα είναι ζητούμενα για μια τουριστική πόλη.
4. Οι παραλίες εκτός από αυτές της πόλης είναι σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένες και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και μέσα για να λειτουργούν ικανοποιητικά. Μερικά στοιχεία είναι η έλλειψη τουαλετών, η απουσία κάδων σκουπιδιών, οι παράνομες και κακόγουστα στημένες παράγκες και κιόσκια για την εξυπηρέτηση των λουομένων, η κατάληψη του χώρου με ξαπλώστρες μέχρι το κύμα, η δυσκολία προσπέλασης των κατοίκων σε πολλές από αυτές και γενικά η καθαριότητα.
Τέλος οι Άρχοντες της αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στα καυτά προβλήματα του Περιβάλλοντος για το καλό των κατοίκων, των επισκεπτών και της Ρόδου.