Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

 

 

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι ο πιο κοινός τύπος αυτοάνοσης αρθρίτιδας. Στη ΡΑ, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επιτίθεται ενάντια στους δικούς του ιστούς, προκαλώντας σημαντική φλεγμονή στις αρθρώσεις του και σε διάφορα άλλα όργανα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων.

Η ΡΑ χτυπά συχνά μικρές αρθρώσεις στους καρπούς, τα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και μεγαλύτερες αρθρώσεις και άλλα όργανα, όπως τα μάτια και τους πνεύμονες. Περίπου το 75% των ασθενών με ΡΑ είναι γυναίκες. Τα συμπτώματα συνήθως, ξεκινούν μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιαδήποτε ηλικίας.

Η ΡΑ είναι μια χρόνια πάθηση. Η έγκαιρη διάγνωση και οι σωστές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα τους ασθενούς και να αποτρέψουν τη βλάβη ή την αναπηρία των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα που φαίνεται να έχουν μέτρια έως σοβαρή επιβάρυνση στη ζωή των ασθενών είναι: κόπωση σε ποσοστό 82%, πόνος σε ποσοστό 76% και σωματική ευεξία σε ποσοστό 75%.

Πρόσφατη έρευνα σε Έλληνες ασθενείς αποκαλύπτει πως το 61,4% των ασθενών αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να κάνουν δουλείες στο σπίτι και το 61,9% των ασθενών αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να πραγματοποιήσουν καθημερινά εξωτερικές εργασίες. Σε μία μελέτη που συμμετείχαν 121 Έλληνες ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, φάνηκε πως όταν οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία, έχουν υψηλότερες απαιτήσεις για γενική βελτίωση της αρθρίτιδας, λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις, παρατεταμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα και περισσότερη ευελιξία στις αρθρώσεις.

Με το μήνυμα «ώΡΑ να γίνουν εύκολα», η παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie, ξεκίνησε εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει και να ενεργοποιήσει τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα να επισκεφθούν τον ρευματολόγο τους για την έγκαιρη διάγνωση και για τον σχεδιασμό της ενδεδειγμένης και εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης, καθώς επίσης να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το φόβο του αγνώστου, να κατανοήσουν ότι μπορούν να έχουν μια συνηθισμένη καθημερινότητα όπως όλοι οι άνθρωποι, χωρίς πόνο και χωρίς να βλέπουν την πόρτα – πορτάρα γιατί αδυνατούν να την ανοίξουν, την κούπα – κουπάρα γιατί δεν μπορούν να την σηκώσουν. Να τελειώσουν αυτά τα …αρα… από τη ζωή τους και να γίνουν και πάλι λειτουργικοί και αυτόνομοι.

Η εκστρατεία που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ασθενών, γονέων, κηδεμόνων & φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα ΡευΜΑζήν,θα διαρκέσει μέχρι και το Μάρτιο του 2024 ενώ, έχει φτιαχτεί και ένας διαδικτυακός χώρος το sitewww.ora-na-ginoun-eukola.gr στον οποίο ασθενείς και φροντιστές μπορούν να μαθαίνουν όλα όσα χρειάζονται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, να λύνουν απορίες τους και πάνω από όλα να κατανοήσουν ότι δεν χρειάζεται να είναι «αδύνατα» κάποια πράγματα στη ζωή τους. Ότι όλα μπορούν να γίνουν δυνατά και εύκολα.

Το καλύτερο θεραπευτικό σχήμα για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι αυτό που προσαρμόζεται στον ίδιο τον ασθενή και τους στόχους του. Ο ρευματολόγος, μπορεί να συστήσει ένα θεραπευτικό σχήμα και να εξηγήσει τα οφέλη και τους κινδύνους των διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών. Ο ασθενής, χρειάζεται να συζητά ανοικτά με τον ρευματολόγο,να είναι συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τους στόχους του, τους τρόπους με τους οποίους η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα επηρεάζει τη ζωή του, καθώς και συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Με τη σωστή σχέση ασθενή-γιατρού, θαδιαμορφώσουνέναεξατομικευμένο σχέδιο που θα οδηγήσει στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.Διότι, όπως έλεγε και ένας αγαπημένος φίλος γιατρός… το κάθε παλτό ράβεται ξεχωριστά για τον κάθε ασθενή!

Σημαντικό ζητούμενο βέβαια… αποτελεί η στελέχωση όλων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων με ιατρό ρευματολόγο. Η Ελλάδα έχει περίπου τετρακόσιους(400) ειδικούς ρευματολόγους οι οποίοι δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοιγεωγραφικά. Το αποτέλεσμα είναι, ότι αν ένας ασθενής με ΡΑ και δει ανασφάλιστος, ζει στην περιφέρεια και χρειάζεται να συνταγογραφήσει τα φάρμακα για τη χρόνια νόσο του, μοναδική του λύση είναι ένα ραντεβού σε δημόσια δομή που θα διαθέτει ιατρό ρευματολόγο! Εξαιτίας όμως της άνισης κατανομής θέσεων, τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν από έναέως κανένα ειδικό ρευματολόγο, με αποτέλεσμα
οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείςνα ταλαιπωρούνται επί εβδομάδες και μήνες για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη συνταγή.

 

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία μέσω του προέδρου της κ. Δημητρίου Καρόκη, ρευματολόγου, στρατιωτικού ιατρού ε.α., προέδρου και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας, έχειενημερώσει για το μείζον αυτό ζήτημα το Υπουργείο Υγείας, για να διορθωθεί
η ανομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή και να σταματήσει ο γολγοθάς των ασθενών που είναι ανασφάλιστοι.

 

Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος «ΘΑΛΕΙΑ» από το έτος 2013, με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους (Υπουργείο Υγείας, Δωδεκανήσιους Βουλευτές, Διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ρόδου, Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, κλπ.), αγωνίζεται για την ίδρυση και λειτουργία Ρευματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, με τη στελέχωση μονίμων ρευματολόγων ιατρών.

 

Εν έτη 2023 και ενώ το ποσοστό των ασθενών με ρευματικές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα ολοένα και αυξάνεται, η Δωδεκάνησος και συγκεκριμένα το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στην πρωτεύουσα του Αρχιπελάγους, εξακολουθεί να μην διαθέτει ρευματολογική κλινική και κατ’ επέκταση ιατρούς ρευματολόγους στο δυναμικό του.

 

Θεωρείται αδιανόητο, χρόνιοι ασθενείς κάθε ηλικίας, που λόγω της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης αδυνατούν να επισκεφθούν κάποιον ιδιώτη ιατρό προκειμένου να έχουν μια ωφέλιμη περίθαλψη στις συχνές θεραπείες στις οποίες υποχρεωτικά υποβάλλονται, να στερούνται της ευκολίας πρόσβασης σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

 

 

Σεβόμαστε απόλυτα τους ιδιώτες ιατρούς, καθώς οι γιατροί είναι το πολυτιμότερο αγαθό για εμάς τους ασθενείς!Μα και η δημόσια ιατρική περίθαλψη των πολιτών και ιδιαιτέρως των ασθενών με χρόνια ρευματικά νοσήματα, που διαμένουν σε νησιωτικά συμπλέγματα όπως αυτό της Δωδεκανήσου, είναι ζωτικής σημασίας και οφείλει να μην υστερεί από αυτό των ασθενών της υπόλοιπης Ελλάδος.

 

Συνεχίζουμε κάθε μέρα στο επόμενο βήμα! Συνεχίζουμε με τη βοήθεια όλων το έργο που επιτελεί ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος «ΘΑΛΕΙΑ» όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπούς την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και την ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του κοινού για τα αυτοάνοσα νοσήματα και την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗμέσω οικονομικής ενίσχυσης παιδιών και οικογενειών. Καταφέραμε καθώς λένε, να αφήσουμε το στίγμα μας, να εξελιχθούμε σε μια μεγάλη ομάδα, μια μεγάλη αγκαλιά, που ο καθένας μας εναποθέτει το δικό του λιθαράκι!

 

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος «ΘΑΛΕΙΑ» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων ΙΑΣΙΣ με έδρα τη Σύρο, αποτελούμε στρατηγικούς συμμάχους της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) που δραστηριοποιείται στην Αθήνα, με κατά τόπους ενεργά παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

 

Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος «ΘΑΛΕΙΑ», είναι ανοικτός όχι μόνο σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και σε υγιή, με σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο του κάθε μέλους. Οι συνθήκες διαρκώς μεταβάλλονται… Οφείλουμε στον εαυτό μας και στο γύρω μας κόσμο,
να διατηρήσουμε το σθένος και τις αντοχές μας και να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα!

 

 

Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει,

ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους!!!

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος           Η Γενική Γραμματέας

 

 

 

Θάλεια Γεωργά                                                            Ελένη Αλεξανδρή

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...