Πέντε «μνηστήρες» σε μια σκληρή «κούρσα» για την Δημαρχία της Καλύμνου


Ούτε δύο ούτε τρεις αλλά … πέντε είναι οι παρατάξεις  που εκδήλωσαν μέχρι τώρα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την Δημαρχία της Καλύμνου, στις εκλογές του Μαΐου.

Οι παρατάξεις είναι γνωστές εδώ και καιρό και ήδη γνωρίζαμε τις τέσσερις από πολύ πριν, με πρώτη αυτή του σημερινού Δημάρχου, του «παλαίμαχου» της τοπικής αυτοδιοίκησης Δημήτρη Διακομιχάλη, την παράταξη του Γιάννη Μαστροκούκου, ο οποίος φαινομενικά  είναι ο «κληρονόμος» του Γ. Ρούσσου, την  σημερινή ελάσσονα αντιπολίτευση με επικεφαλή τον Γιάννη Γαλουζή, που θα διεκδικήσει την Δημαρχία για δεύτερη φορά, ο Γιώργος Μαύρος, που αφού δεν κατάφερε να διαδεχθεί τον κουμπάρο του στην ηγεσία της παράταξης, αποχώρησε και κατεβαίνει με δικό του σχήμα, όπως με δικό του συνδυασμό θα κατέλθει στις εκλογές και το τοπικό ΚΚΕ.

Μαραγκός: «Κατέβηκε για … να τα βρει με άλλους

Πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές και ο οδοντίατρος Δημήτρης Μαραγκός, περιφ. Σύμβουλος και στέλεχος της τοπικής ΝΔ, που τελικά δεν θα παρουσιαστεί αυτόνομος αλλά θα συνεργαστεί με κάποια από τις προαναφερθείσες ομάδες. Η κίνηση αυτή ήταν «καταδικασμένη» εξ αρχής, και αναμένονται οι δηλώσεις του για την συνεργασία που θα επιλέξει, αν και οι πληροφορίες μιλάνε πως ήδη έχει καταλήξει, φυσικά όχι … με τον Διακομιχάλη και το ΚΚΕ.

Δύο μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις που … φέρνουν κόντρες

Ήδη έχει διεξαχθεί η πρώτη δημοσκόπηση, που παρήγγειλε μια εκ των παρατάξεων (οι φήμες μιλάνε για την σημερινή αξ. αντιπολίτευση του ΔΣ),  ενώ μια δεύτερη είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και φαίνεται πως όλες οι παρατάξεις προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν κάπως το τοπίο, για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.

Υποψήφιοι με κοινή αφετηρία

Οι τέσσερις παρατάξεις που δείχνουν μέχρι στιγμής να «παίζουν δυνατά» στο προεκλογικό «γήπεδο», είναι «ΠΑΣΟΚογενείς» και μάλιστα έχουν και «παραταξιακή συγγένεια», αφού προέρχονται από την ίδια «μήτρα» του τοπικού πολιτικού σκηνικού.

Ανάμεσα στους παραπάνω υποψηφίους υπάρχει εδώ και χρόνια κόντρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού για παράδειγμα είναι γνωστή η προσωπική έριδα του επικεφαλή της σημερινής μείζονος αντιπολίτευσης με τον Δήμαρχο, που … κρατά καιρό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Μαστροκούκος, ήταν στην ομάδα του Διακομιχάλη, που στην τελευταία περίοδο της Δημαρχίας του, πριν την ήττα του 2002, είχε πρωτοστατήσει στην διάλυση της τότε πλειοψηφίας και στην μετέπειτα συντριβή του στις εκλογές.

Οι παρατάξεις … επιγραμματικά

Βέβαια απέναντί τους έχουν το «βαρύ πυροβολικό» που ακούει στο όνομα Δημήτρης Διακομιχάλης, με εμπειρία πάνω από τριάντα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και με έναν ισχυρό παραταξιακό μηχανισμό. Ακόμα και στα «πέτρινα» για εκείνον χρόνια του 2002 αλλά και αργότερα του 2006, έδειξε πως διατηρεί μια σημαντική εκλογική βάση, ενώ η επαναφορά στην εξουσία δείχνει πως οι υπόλοιποι δεν πρέπει να «κοιμούνται» ήρεμοι. Αντίπαλοι του Διακομιχάλη σ’ αυτή την κούρσα θα είναι τόσο οι «ισχνές αγελάδες» σε σχέση με τα οικονομικά των δήμων, όσο και η «ανθρωπογεωγραφία» της παράταξής του, που εκτός λιγοστών εξαιρέσεων, δεν είχε στελέχη που να τον στηρίξουν αυτά τα τρία χρόνια.

Ο Γιάννης Μαστροκούκος, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την επικοινωνιακή του πρακτική, με αποκορύφωμα την παρουσίαση των «24» πριν λίγο καιρό, μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και ήταν προφανής η διάθεσή του να κάνει μιαν ισχυρή «επίδειξη δύναμης». Βέβαια θα έχει να αντιμετωπίσει την «σκληρή» επίθεση από τους αντιπάλους, κυρίως για τον τρόπο που άσκησε διοίκηση στην ΔΕΥΑΚ αλλά και για το γεγονός πως επί χρόνια ήταν «πρωτοκλασάτο» στέλεχος της προηγούμενης Δημαρχίας, από την οποία αγωνίζεται να «απογαλακτιστεί».

Στην ίδια επικοινωνιακή γραμμή κινείται και ο Γιάννης Γαλουζής, αφού τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του δεν αφήνουν ευκαιρία που να μην καταδείξουν την «ανεπάρκεια» της Δημαρχίας Διακομιχάλη, όσον αφορά τα ανεκτέλεστα έργα. Παράλληλα η ελάσσονα αντιπολίτευση, από την αρχή της νέας περιόδου, δεν άφησε «ανεκμετάλλευτη» την παραμικρή «παρατιμονιά» της πλειοψηφίας, αναδεικνύοντας τα πάντα, με αποκορύφωμα την περιβόητη υπόθεση με το ραντάρ.

Ο τέταρτος συνδυασμός είναι η «Κάλυμνος Αλλάζει» του Γιώργου Μαύρου. Ένας ακόμη «πρώην Διακομιχαλικός», που ανήκει στην νέα γενιά των πολιτικών και κατέρχεται στην τοπική πολιτική, με κυριότερο στόχο την προσέγγιση της νεολαίας του νησιού, επιδιώκοντας  να παρουσιαστεί ως ο εκφραστής της. Αυτό υποδεικνύει η πρώτη παρουσία της παράταξης με μια ομάδα 10 υποψηφίων, που είναι νέοι τόσο σε ηλικία όσο και στην  ενασχόλησή τους με τα κοινά.

Η Παράταξη του ΚΚΕ, με επικεφαλή τον Σάκη Χούλλη, μετά την αποχή από τις προηγούμενες  δημοτικές εκλογές, τώρα αποφάσισε να κατέλθει με αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Είναι μια ομάδα «συμπαγής» με γνωστό το αποτέλεσμα σε εκλογικά ποσοστά, που όμως στην δεδομένη στιγμή θα πάρει ένα ποσοστό,  που με τα δεδομένα της Καλύμνου, θα είναι πολύ καθοριστικό για την «μοίρα» των επίδοξων «μνηστήρων» της Δημαρχίας.

Δεν δείχνει «να περπατά»  ένα  «αντι-Διακομιχαλικό» μέτωπο

Έντονες ήταν εδώ και καιρό οι  φήμες που ήθελαν  την μείζονα και την ελάσσονα μειοψηφία να συμπράττουν πριν τις εκλογές, με σκοπό την «ανατροπή» του Διακομιχάλη.  Οι τελευταίες όμως εξελίξεις έδωσαν άλλη τροπή στα πράγματα, αφού μεσολάβησαν γεγονότα, που αλλάζουν τις όποιες προοπτικές. Το φημολογούμενο «προξενιό» ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, δείχνει να μην καρποφορεί και  μάλιστα προκάλεσε και «τριγμούς», που μπορεί να οδηγήσουν και σε αποχωρήσεις αλλά και σε … προσχωρήσεις (περίπτωση Γιάννη Μαγκάκη, που οι πληροφορίες τον φέρνουν να «περνά την πόρτα» του δεύτερου Γιάννη!).

Τα μεγάλα προβλήματα της Καλύμνου

Οι συνδυασμοί θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις τεκμηριωμένες για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Κάλυμνο:
Το ακτοπλοϊκό και ο περιβόητος «έξω μόλος», η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων (ΧΑΔΑ – ΧΥΤΑ), η αποχέτευση των τουριστικών περιοχών,  ο πολιτισμός και η στέγαση της δράσης των συλλόγων, η εκκρεμότητα με το ζήτημα της απογραφής του Χωριού, τα έργα από το ΕΣΠΑ, η ηχορρύπανση, η απειλή για περαιτέρω συρρίκνωση ή και κλείσιμο  Υπηρεσιών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα μεγάλα ζητήματα που περιμένουν λύση και θα πρέπει να περιληφθούν στα προγράμματα των παρατάξεων.

Η συμπλήρωση ψηφοδελτίου το μεγάλο ζητούμενο

Το βασικό  ζητούμενο είναι ότι οι επίδοξοι διεκδικητές της Δημαρχία, πρέπει να καταφέρουν να καταρτίσουν … συνδυασμούς, αφού υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν έντονη την δυστοκία εξεύρεσης υποψηφίων συμβούλων.

Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός  ότι ο πληθυσμός του νησιού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αθρόας μετανάστευσης στο εξωτερικό. Επιπλέον η Κάλυμνος κινείται στην ίδια ψυχολογία με την υπόλοιπη χώρα, αφού η απελπισία και η αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει τις μάζες σε απάθεια και απέχθεια για την πολιτική.

«Παλμός της Καλύμνου»
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...