Ο Όμιλος"Cine- Εκπαίδευση" και το εργαστήρι  "Cine- Chevallier" του Ιδρύματος Σταματίου οργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια οπτικοακουστικής παιδείας

 

Δελτίο Τύπου   

Ρόδος, 18/1/2021

- Ο Όμιλος"Cine- Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό" και το  Κινηματογραφικό εργαστήρι  "Cine- Chevallier" του Ιδρύματος Σταματίου.

                               σε μια παραγωγική συνεργασία,

οργανώνουν και υλοποιούν διαδικτυακά σεμινάρια οπτικοακουστικής παιδείας...

 

            Οι δύο κινηματογραφικοί φορείς του νησιού μας ενώνουν τις δυνάμεις τους  και εν μέσω πανδημίας διαχειρίστηκαν  ένα προτεινόμενο πρόγραμμα  οπτικοακουστικής παιδείας και κατάρτισης, οργάνωσαν και υλοποιούν μια σειρά από διαδικτυακές συναντήσεις/σεμινάρια στο θεματικό άξονα "Πώς φτιάχνεται ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό έργο - βασικές αρχές" .

             Το πρόγραμμα σεμιναρίων- 6 ώρες θεωρία και 18 ώρες πρακτικής άσκησης στη "δια ζώσης υλοποίησή του- ¨είναι πρόταση του Χρήστου Νικολαρέα, επαγγελματία του χώρου των οπτικοακουστικών μέσων που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. (συνοπτικό βιογραφικό του Χρήστου Νικολαρέα στο τέλος του ενημερωτικού κειμένου).

            Σε συνεργασία  με τον εκπαιδευτή  αξιολογώντας  τις  προτάσεις του,  αλλά και με  τη συμβολή  των μελών της ομάδας, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα βραδινών διαδικτυακών συναντήσεων.

            Πρόκειται για δημιουργικές  "εξ αποστάσεως" συναντήσεις  μιας  ισχυρής ομάδας μελών και φίλων των δύο κινηματογραφικών φορέων του νησιού μας, που μέρα με τη μέρα(Παρασκευή  με Παρασκευή..) η Ομάδα αυξάνεται αριθμητικά και ενδυναμώνει τη συνοχή της. Παρ΄όλη τη σχετική ετερογένεια των συμμετεχόντων ως προς τις γνώσεις τους για τον κινηματογράφο(όλοι/ όλες, όμως είναι φίλοι της έβδομης τέχνης..), η Ομάδα έχει καταφέρει με την καταλυτική παρουσία του εκπαιδευτή μας Χρήστου Νικολαρέα, αλλά  και με τις δημιουργικές  "οριζόντιες" αλληλλεπιδράσεις και οσμώσεις  να λειτουργεί ως  "κοινότητα μάθησης". 

            Οι συναντήσεις, διάρκειας δύο ωρών περίπου, στην πλατφόρμα webex ξεκίνησαν στις 20  Νοεμβρίου 2020 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

              Στις 4 πρώτες συναντήσεις  ο εκπαιδευτής μας Χρήστος Νικολαρέας με την πολύχρονη πείρα ως διδάσκων σε ανάλογα σεμινάρια οπτικοακουστικής παιδείας και κατάρτισης στην Αθήνα εστιάστηκε, κυρίως, στην ιστορική διαδρομή της τέχνης του κινηματογράφου από την περίοδο της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας στα τέλη του 19ου αιώνα, έκανε συνοπτική αναφορά  στη  στατική εικόνα και την εξέλιξή της σε κινούμενη, αναφέρθηκε συνοπτικά σε  θέματα που σχετίζονται με τον φωτισμό και τις τεχνικές του στην παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου. Παρουσίασε τρόπους κινηματογραφικής και φωτογραφικής λήψης, εξηγώντας με συνοπτικό τρόπο τη χρήση των μηχανών προβολής, παραθέτοντας παραδείγματα από αντιπροσωπευτικές κινηματογραφικές ταινίες, ελληνικές και ξένες τις οποίες τις είχε προτείνει .. ως home work για παρακολούθηση και συζήτηση στην επόμενη συνάντηση. Πρόκειται για  γόνιμα 2ωρο με διαδραστικά χαρακτηριστικά, τηρουμένων των δυσκολιών του εγχειρήματος, εξ αιτίας του χαρακτήρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

             Η 5η κατά σειρά συνάντηση της περασμένης Παρασκευής(15.1.΄21), με προσκεκλημένη την σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πατρώνη και ο πλούσιος προβληματισμός που προκάλεσε  η συζήτηση  του "ντοκιμαντέρ παρατήρησης", "Με τα μάτια  στραμμένα στη στεριά", ανανεώνει το ενδιαφέρον και δίνει προοπτική στις συναντήσεις της Ομάδας.  Εγκαινιάζεται έτσι μια σειρά συναντήσεων, επικοινωνίας και συζήτησης με καταξιωμένους επαγγελματίες των οπτικοακουστικών μέσων. Το πρόγραμμα αποκτά νέο περιεχόμενο  και διευρύνονται  οι  "μαθησιακοί"μας στόχοι και   προάγεται  ο  οπτικο-ακουστικό μας εγγραμματισμός...

 

Η συνέχεια...

            Στο πλαίσιο του προγραμματισμού για τον Ιανουάριο, η επομένη  6η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22.1.΄21,20:30 με προσκεκλημένη την Τζένη Αρσένη((Σκηνοθέτις, θεατρολόγος, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας) για να συζητήσουμε για την σκηνοθετική προσέγγιση μια θεατρικής παράστασης ή μιας όπερας. Πληροφορίες για την σκηνοθέτιδα, στον παρακάτω σύνδεσμο ( Βιογραφικό | Ευγενία Αρσένη (eugeniaarsenis.gr) .

            Το πρόγραμμα Ιανουαρίου ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29.1΄21 με την παρουσία στο webex   του Σταμάτη Γιαννούλη,  διευθυντή φωτογραφίας   για να γίνει συζήτηση μαζί του-ανάμεσα σε άλλα- και για την ταινία "Λευτέρης Δημακόπουλος"του Περικλή Χούρσογλου.

 

 

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του Χρήστου Νικολαρέα

            Διευθυντής Φωτογραφίας, Κάμεραμαν και Μοντέρ, με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, εργάστηκε για περίπου δύο χρόνια ως φωτορεπόρτερ στον ειδησιογραφικό οργανισμό Αφοι Αναγνωστόπουλοι, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Αποφοίτησε από τη σχολή και έλαβε μέρος στα γυρίσματα της ταινίας “Ηνίοχος” του Αλέξη Δαμιανού. Στην πορεία των αναζητήσεών του βρέθηκε στον εκδοτικό χώρο και συγκεκριμένα στον ειδικό περιοδικό τύπο εργαζόμενος ως Αρχισυντάκτης στο περιοδικό “ImagingPRO” και ως συντάκτης ειδικών τεχνικών θεμάτων στο περιοδικό “Φωτογραφία”.

            Στα μέσα της δεκαετίας του '90 εργάστηκε στην ταινία μεγάλου μήκους της Μαρίας Ηλιού “Τρείς Εποχές” και αργότερα πήρε μέρος σε μια σειρά από ντοκυμαντερ σε σκηνοθεσία του Περικλή Χούρσογλου και παραγωγής SMART-Art Media. Στην εταιρία αυτή ειδικεύτηκε στην πολιτική επικοινωνία, εκπαιδεύοντας πολιτικούς για τις εμφανίσεις τους με την τηλεόραση. Η επαγγελματική του πορεία στο ψυχαγωγικό αλλά και ενημερωτικό τομέα του κινηματογράφου και τηλεόρασης περιλαμβάνει σήριαλ, ταινίες αλλά και ντοκυμαντέρ. Ενδεικτικά: “Άνω και κάτω Τελεία” σήριαλ για την ΕΡΤ, “Κάτω από την Ακρόπολη” σήριαλ για τον Alpha, “Επτά Θανάσιμες Πεθερές” σήριαλ για το Mega και άλλα.   Σπούδασε στο Ε.Α.Π. Ευρωπαϊκό Πολιτισμό , ενώ κατέχει  Μεταπτυχιακό Τίτλο Master of Arts στην Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας.                                                                                                                                             Είναι μέλος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), όπου έχει διατελέσει και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...