Ο όμιλος σκακιστών Καρπάθου είναι γεγονός, του Μανώλη Δημελλά

Ο όμιλος σκακιστών Καρπάθου είναι γεγονός

Γνωρίζετε τι κοινό έχουν οι: Humphrey Bogart, Fidel Castro, Chaplin Charlie, Charles Ray, Che Guevara, Stanley Kubrick, Vladimir Lenin,η πριγκίπισσα Diana, ο νομπελίστας Jack Kerouac, Vivien Leigh,ο τραγουδοποιός Moby,ο Keanu Reeves, Arnold Schwarzenegger, Frank Sinatra, Sting, Tom Cruise, Olivia de Havilland, Madonna, Mel Brooks και ο Nicholas Cage;

Το ΣΚΑΚΙ, που ο Γκαίτε είχε χαρακτηρίσει ως «γυμναστική της διάνοιας και λυδία λίθο του πνεύματος»! Λοιπόν οι πιο πάνω διάσημοι όχι απλά το λάτρευαν, μα ήταν «αιχμάλωτοι» του πιο διάσημου παιχνιδιού που αναμβίβολα αποτελεί το πληρέστερο πνευματικότερο άθλημα και από αυτό το φθινόπωρο η Κάρπαθος έχει το προνόμιο και αποκτά όμιλο, χώρο εκμάθησης και βέβαια θα δημιουργηθεί η «Σκακιστική ομάδα της Καρπάθου»!

Η ιστορία του παιγνιδιού χάνεται στα χρόνια, Τσατουράνγκα -Τσατράνγκ -Σατράντζι - Ζατρίκιον (Chaturanga -Chatrang - Shatranj) είναι μερικά από τα πανάρχαια ονόματα του. Υπάρχουν αρκετές θεωρείες για το πώς, αλλά και που ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το σκάκι. Μια από αυτές, χωρίς να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είναι ότι ξεκίνησε από την Ινδία τον 6ο αιώνα, πέρασε στην Περσία και σιγά σιγά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και η χώρα μας διεκδικεί την πρωτιά! Κατά την πολιορκία της Τροίας εφευρέθηκε από τον στρατηγό Παλαμήδη το Ζατρίκιον και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ψυχαγωγίας του ελληνικού στρατού!

Το 1196 η καθολική εκκλησία απαγορεύει το σκάκι με την απειλή ότι όποιος παίζει σκάκι δεν πάει στον παράδεισο! Θεώρησαν ότι η μορφή που είχαν τα πιόνια και η συνεχής παρατήρησή τους ήταν ένα είδος...ειδωλολατρίας. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις αιώνες για να σταματήσουν οι απαγορεύσεις, στη συνέχεια το σκάκι θεωρήθηκε πνευματικό παιχνίδι και το ακολούθησαν ακόμα και πάρα πολλοί κληρικοί.

Από τον 15ο αιώνα το σκάκι αποκτά σύγχρονους κανόνες στην Ευρώπη και αρχίζει να διαδίδεται κυρίως στις ανώτερες οικονομικές τάξεις , ένω από τον 16ο αιώνα αρχίζει να αποκτά δημοφιλία, γράφονται βιβλία και οργανώνονται πρωταθλήματα. Πρώτη τη Σοβιετική Ενωση αξιοποίησε τη μεγάλη παιδαγωγική και ηθοπλαστική του παιγνιδιού, το 1924 ιδρύετε η Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), αλλά και στη χώρα μας ο αρχαιότερος Σκακιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1923, ακολουθώντας τα αχνάρια του μεγάλου Κερκυραίου ποιητή, σκακιστή και συνθέτη προβλημάτων, Λορέντζου Μαβίλη.

Η ιδέα και η υλοποίηση δεν έρχεται από τους επίσημους φορείς του νησιού, ωστόσο περιμένουμε την έμπρακτη συμμετοχή τους, μα από έναν παθιασμένο σκακιστή!

Ο Γιάννης Χαλκιάς είναι από το χωριό Σπόα, σπούδασε Φυσική στο πανεπιστήμιο της Κρήτης και είναι τέτοια η αγάπη του για το Σκάκι που έγινε προπονητής και μάλιστα ομάδας που αγωνίζεται στην Α΄κατηγορία.

Δεν είναι μόνο η πρακτική του εμπειρία, δύο εργασίες του, σχετικά με το Σκάκι, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον!

Ο Γιάννης Χαλκιάς είναι ο συγγραφέας των εγχειριδίων που εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν εφόσον το Σκάκι ενταχθεί στο υποχρεωτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης.

Για τους μαθητές υπάρχει ένα σημαντικότατο όφελος, με την παρουσία τους σε αγώνες μπορούν να διεκδικήσουν έως και 2.000 επιπλέον μόρια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Μάλιστα σύμφωνα και με το υπ’ αρ. 63859/Γ1 / 17-03-2014 έγγραφο του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπάρχει η πρόθεση για ένταξη του Σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων της χώρας, επειδή «πληροί τα ψυχοπαιδαγωγικά και διδακτικά κριτήρια ποιότητας και παιδαγωγικής καταλληλόλητας».

Το σκάκι μοιάζει με τη ζωή... και η ζωή μοιάζει με το σκάκι.

Είναι παιχνίδι δεύτερης ευκαιρίας και όπως και η ζωή, αντεμείβει την επιμονή. Όπως λέει ο σκακιστής Guatam Narula, έχει μετατρέψει άπειρες ήττες σε ισοπαλίες και νίκες επειδή οι αντίπαλοί του ένιωθαν περισσότερο σίγουροι απ' όσο έπρεπε, ενώ ο ίδιος επέμενε. Απ' την άλλη, έχει μετατρέψει πολλές νίκες σε ήττες, επειδή φοβήθηκε από τη φήμη και τη βαθμολογία των αντιπάλων του.

Καταλήγει σε δυο κανόνες, καταρχήν δεν πρέπει ποτέ να φοβόμαστε τον αντίπαλό μας, ενώ ο δεύτερος κανόνας μας προτρέπει να παλέψουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι. Αν βέβαια νιώσουμε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα, τότε είναι καλύτερα να αποχωρούμε παρά να τραβάμε μάταια την κατάσταση.

Ο Γιάννης Χαλκιάς μας μίλησε για τις επιτυχίες του στην Κρήτη:

“Έχουμε ήδη αρκετούς πρωταθλητές Ελλάδας που κέρδισαν 10% επιπλέον των μορίων που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις –αυξάνοντας τα μόριά τους άνω των 20.000! Είναι επίσης σημαντικό ότι, οι σκακιστές μας δεν έκαναν χρήση αυτών των επιπλέον μορίων, καθώς και οι ίδιοι αλλά και οι άλλοι μαθητές μας είναι ούτως ή άλλως αριστούχοι οπότε εισάγονται στις σχολές προτίμησής τους χωρίς δυσκολία ή ανάγκη πρόσθετης βοήθειας.

Παρότι δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος αξιολογείται από τις μαθητικές του επιδόσεις, τα παραπάνω δείχνουν κάποια από τα πλεονεκτήματα των σκακιστών. Άλλα θετικά στοιχεία που έχουν πιστοποιηθεί είναι τα εξής: Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, βελτίωση μνήμης, βελτίωση συγκέντρωσης, υπευθυνότητα και ένα ακόμη στοιχείο θα αρκεστώ να αναφέρω εδώ, την αύξηση της κοινωνικότητας”.

Το νέο στο νησί μαθεύτηκε γρήγορα και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, πολλοί άνθρωποι σταματούσαν στο δρόμο τον Γιάννη ρωτώντας πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα αλλά το σπουδαιότερο νέο είναι ότι η κα Μαριγώ Πρωτόπαππα προσέφερε δωρεάν ολόκληρο το πολυτελες ξενοδοχείο VERGINA, στο Νεοχώρι, για να χρησιμοποιηθούν όποιους χώρους και δωμάτια χρειάζονται για τα μαθήματα!

Το έδωσε μάλιστα με μια ευχή: “εύχομαι να έχει τόση συμμετοχή που να χρειαστείτε και το Μέγαρο του Απερίου”!

Ο Καρπάθιος δάσκαλος Γιάννης Χαλκιάς δεν έκρυψε τη χαρά του: “Το να φεύγει κάποιος και να μου αφήνει ολόκληρο το ξενοδοχείο του δωρεάν είναι κάτι που δεν περίμενα και με έχει συγκινήσει αφάνταστα, δείχνει επίσης πόσο το έχουν αγκαλίασει ήδη οι Καρπάθιοι”.

Το Σκάκι είναι το σοφότερο των παιχνιδιών! Εδώ νικά ο ικανότερος και όχι ο πιο τυχερός και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Βιαστείτε! Τα μαθήματα στην Κάρπαθο ξεκινούν και για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 6975954453 και στο 2245023392 ή στείλτε μας e-mail στο johnhalkias@yahoo.gr

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...