Ο ψεκασμός του Κρεμαστενού ποταμού ήταν γεγονός επικίνδυνο - Ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Δωδεκανήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή δημοσίευμα σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής μας, σχετικά με τον ψεκασμό που εκτέλεσε ο Δήμος Ρόδου σε βλάστηση πριν τις εκβολές του ποταμού «Κρεμαστενού» στην περιοχή μεταξύ Κρεμαστής και Αερολιμένα Διαγόρα, ο σύλλογος μας θεωρεί υποχρέωση του να τοποθετηθεί για την εν λόγω πράξη και να ενημερώσει το κοινό για τις παρενέργειες και τους κινδύνους που ενδεχομένως να επηρεάσουν το περιβάλλον της περιοχής αλλά την υγεία των κατοίκων. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι συνεργείο του Δήμου Ρόδου ψέκασε με ζιζανιοκτόνα, στις όχθες του ποταμού «Κρεμαστενού», για την καταπολέμηση των καλαμιών. Ως γνωστό τα καλάμια στην συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν κίνδυνο για την εκδήλωση και γρήγορη επέκταση πυρκαγιών, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι. Ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης αυτού του προβλήματος θα πρέπει να είναι τέτοιος που δεν θα δημιουργεί άλλα προβλήματα εξίσου σημαντικά και επικίνδυνα και ίσως όχι άμεσα αντιληπτά. Η χρήση χημικών ουσιών (ζιζανιοκτόνων) για την καταπολέμηση ανεπιθύμητης βλάστησης (ζιζανια) ενέχουν πολλούς κινδύνους τόσο για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής αλλά και για την υγεία των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με αυτά άμεσα ή έμμεσα. Για το λόγω αυτό σε τέτοιου είδους επεμβάσεις θα πρέπει :

• να υπάρχει πιστή εφαρμογή των οδηγιών χρήσης των σκευασμάτων • να εφαρμόζονται από επαγγελματίες • να επιβλέπονται από επιστήμονες γεωπόνους • να υπάρχει ευρύτατη ενημέρωση του κοινού πριν την επέμβαση • να σημαίνεται η περιοχή μετά την επέμβαση με προειδοποιητικές πινακίδες.

Η εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα, δεν είχε κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, για αυτό και θεωρούμε το γεγονός ως περιβαλλοντικά και υγειονομικά επικίνδυνο. Πέραν των άμεσων κινδύνων που ενέχει η μη τήρηση των παραπάνω η εποχή που επιλέγεται να γίνεται μια τέτοια επέμβαση είναι εντελώς ατυχής και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Εφόσον επιλέγεται ως λύση η εφαρμογή εγκεκριμένων για την χρήση αυτή, ζιζανιοκτόνων (π.χ. glyphosate), αυτό θα πρέπει να γίνει στο τέλος καλοκαιριού διότι : • η καλαμιά μεταφέρει θρεπτικά στοιχεία στο ρίζωμα τέλος καλοκαιριού, • τα νερά των ποταμών είναι στη χαμηλότερη στάθμη του έτους, • αποφεύγεται η δημιουργία προϋποθέσεων για μείωση πληθυσμών ειδών που είναι φυσικοί εχθροί κουνουπιών • αποφεύγονται βλαπτικές συνέπειες σε πτηνά που έχουν φωλιές στις καλαμιές και τα οποία βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο. Τέλος θεωρούμε ότι σε περιοχές που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, όπως εκβολές ποταμών που αποτελούν το φυσικό βιότοπο πολλών ειδών, οι χημικές επεμβάσεις θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση και εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε άλλος τρόπος καταπολέμησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Όσο αφορά το συγκεκριμένο γεγονός, ενημερωθήκαμε ότι όταν το έλαβε υπόψη της η Υπηρεσία Πρωτογενούς Παραγωγής του Δήμου Ρόδου, διέκοψε τον ψεκασμό και εφάρμοσε διορθωτικά μέτρα (κόψιμο και απομάκρυνση της ψεκασμένης βλάστησης κλπ) ώστε να μειώσει την περαιτέρω μόλυνση των υδάτων. Ο σύλλογος μας θεωρεί το φυσικό περιβάλλον ως έναν από τους πολυτιμότερους πόρους που διαθέτει η χώρα μας και ότι αυτό αποτελεί σύμμαχο της γεωργικής ανάπτυξης με σχέσεις ισχυρής εξάρτησης. Κάθε παραβίαση της φύσης καθώς και η κακή διαχείριση των φυσικών πόρων βρίσκει αντίθετο το σύλλογο μας, ο οποίος θα παρεμβαίνει είτε προληπτικά είτε διορθωτικά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΣΤΟΡΟΥ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΝΝΕΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...