Ο χορός των φαντασμάτων - Του Θάνου Ζέλκα

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ-Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Γαλλία τις προηγούμενες ημέρες δείχνει ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτέλεσμα των κηρυγμάτων του μίσους. Τα δηλητηριασμένα μυαλά δεν μπορούν να κατανοήσουν έννοιες πέραν αυτών που τους λέει ο αρχηγός της αγέλης τους. Μπορούν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους προκειμένου να είναι εκείνος ικανοποιημένος. Κι ενώ όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή μιλάει για μια θηριωδία, οι ομοϊδεάτες των μακελάρηδων τους έχουν ανακηρύξει σε ήρωες που τιμώρησαν τους χωρίς σεβασμό άπιστους.

Αν ο Θεός της κάθε θρησκείας πρεσβεύει την αγάπη και όλα τα υψηλά ιδανικά τότε η κάθε μορφή καταπίεσης, καταστολής, δολοφονίας απέχει πάρα πολύ από αυτόν. Πιστεύοντας κάποιος στα θεία αυτόματα σέβεται το ιερότερο αγαθό, τη ζωή του συνανθρώπου του. Άρα αυτοί που στο όνομα μιας θρησκείας σκοτώνουν, λεηλατούν και προσπαθούν να επιβληθούν μόνο αυτήν δεν τιμούν. Ίσως έχουν μπερδέψει το ότι ο Θεός είναι ιδέα και όχι αθλητικό σωματείο, που κι εκεί όλοι λένε ότι αγαπούν το άθλημα αλλά θέλουν να σκοτώσουν κυριολεκτικά τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.

Η τραγωδία της σατιρικής εφημερίδας “Charlie Hebdo” δόνησε συθέμελα πρωτίστως τη διανόηση, που θεωρούσε ότι ήταν στο απυρόβλητο, και κατά δεύτερον όλους τους σκεπτόμενους πολίτες των χωρών που αντιλήφθηκαν ότι καταπατήθηκε το δικαίωμα της διαφορετικότητας. Κάποιοι βέβαια προσπαθούν ακόμα και τώρα να καπηλεφθούν το γεγονός προς ιδίον όφελος, μην κατανοώντας πως αυτό θα γυρίσει εναντίον τους.

Η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν χώρος ζύμωσης και διακίνησης νέων ιδεών. Ύπηρξε έδρα του διαλόγου κυρίως μετά το αιματοκύλισμα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που έγιναν στα εδάφη της. Αυτή τη στιγμή χτυπήθηκε ακριβώς στην καρδιά της. Στο Παρίσι της διανόησης και των τεχνών. Εκεί που ξεκίνησε ο Διαφωτισμός και έδιωξε το σκοτάδι του Μεσαίωνα, όπου όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει τα δόγματα της θρησκευτικής σέχτας οδηγούνταν στους ιεροεξεταστές και κατόπιν στην πυρά ως μάγος.

Τα σκοτεινά φαντάσματα της παράνοιας και του φανατισμού αυτή τη στιγμή ξαναεμφανίστηκαν πάνω από την Ευρώπη. Διότι σήμερα χτυπήθηκε η σάτυρα, αύριο θα χτυπηθεί η τέχνη και κατόπιν θα χτυπηθεί η γνώση. Οι ηγέτες αυτών των θρησκόληπτων συμμοριών δεν θέλουν το πνεύμα ανοιχτό και το μυαλό φωτισμένο. Τρανό παράδειγμα η Μαλάλα που έγινε ηρωίδα γιατί τόλμησε να ζητήσει κάτι που εμείς θεωρούμε αυτονόητο. Το δικαίωμα στη γνώση.

Επιπλέον καθώς οι καιροί είναι χαλεποί και η οικονομική δυσπραγία έχει χαλαρώσει τα ήθη και τις αντιστάσεις, αυτά τα δηλητηριώδη ζιζάνια έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στη Γηραιά Ήπειρο. Δεν είναι η βία και οι φράχτες λύσεις στα προβλήματα. Η Ευρώπη ως πρωτοπόρος των ιδεών οφείλει σεβόμενη την ιστορία της να συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των χωρών από τις οποίες πηγάζει το πρόβλημα.

Μόνο αν πάρουμε το φως της Γνώσης εκεί που το σκοτάδι δημιουργεί φόβους και εξαρτήσεις θα κατορθώσουμε να βρούμε λύση στα φλέγοντα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης και των παραθρησκευτικών οργανώσεων που τροφοδοτούν την τρομοκρατία. Ένας καλλιεργημένος άνθρωπος δεν περιμένει από κανέναν να του δείξει το σωστό δρόμο. Φροντίζει να τον βρει μόνος του, σεβόμενος τις αρχές και τις αξίες του πανανθρώπινου πολιτισμού.

Είναι καιρός η Ευρώπη και οι ηγέτες της να πάψουν να κοιτάνε τις ισοτιμίες των νομισμάτων και τους δείκτες των χρηματιστηρίων. Ήρθε η ώρα να ξαναβρούν τις ευαισθησίες τους και να κοιτάξουν τη βάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης που είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και οι αξίες του πολιτισμού μας.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...