Ο φόβος φυλάει τα έρμα, του Θάνου Ζέλκα

Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ

 

- Ένα από τα σπουδαιότερα έργα στην ιστορία της δυτικής μουσικής, η Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν όπου ακούγονται στίχοι από το ποίημα του Σίλερ “Ωδή στη Χαρά”, ολοκληρώθηκε το έτος 1824 ενώ ο θρυλικός συνθέτης είχε χάσει εξ ολοκλήρου την ακοή του. Κατά την πρεμιέρα του έργου στο Βερολίνο, ο Μπετόβεν που όντας εντελώς κουφός μοιράστηκε τη σκηνή με τον Κάπελμαϊστερ, Μίχαελ Ούμλαουφ, αποθεώθηκε από το κοινό που γοητεύτηκε από τη θεία μελωδία. 

 

Η αναφορά στο γεγονός αυτό έχει να κάνει καθαρά με την ανθρώπινη θέληση και τα επιτεύγματα που μπορεί να καταφέρει κάποιος όταν η πίστη του σε αυτό που κάνει είναι αδάμαστη. Αν ένας κουφός κατορθώνει να γράψει μια από τις σημαντικότερες μελωδίες της ανθρωπότητας, σκεφτείτε τι μπορεί ο οποιοσδήποτε από εμάς να κατορθώσει αν θελήσει να αλλάξει τον κόσμο. 

 

Φυσικά δεν μπορεί κάποιος μόνος του να κάνει τα πάντα. Αρκεί όμως μια ατσάλινη θέληση να προκαλέσει την έμπνευση και το θαυμασμό στον κόσμο, ο οποίος ποτέ δεν έπαψε να αναζητά ανθρώπους που θα τον πάρουν από το χέρι και θα τον οδηγήσουν σε κάτι πιο ελπιδοφόρο, σε κάτι πιο αισιόδοξο από αυτό που ήδη ζουν. 

 

Αυτό είναι και το λεγόμενο “αφήγημα” που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κόμματα στις εκλογές προκειμένου να πείσουν το λαό να τους δώσει την εξουσία. Κάποια το καταφέρνουν και κάποια άλλα αποτυγχάνουν παταγωδώς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως υπάρχει συνέπεια μεταξύ των αφηγημάτων και της μετέπεια εξέλιξης.

 

Η εκάστοτε προεκλογική περίοδος είναι σαν την εποχή του ζευγαρώματος. Το αρσενικό - διεκδικητής της εξουσίας προσπαθεί να εντυπωσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το θηλυκό - ψηφοφόρους ώστε να το δελεάσει προκειμένου να διαιωνιστεί το είδος. Και αν το πάρουμε με την εξέλιξη του παραμυθιού, όλοι γνωρίζουμε πως στο τέλος υπάρχει η φράση: “ και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Ουδείς γνωρίζει τι απέγινε το ζευγάρι μετά. Όπως σοφά λέει κι ο λαός μας “όταν κλείσει η πόρτα κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μέσα στο σπίτι”. 

 

Εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι μία. Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όσα λέγονται σε μια προεκλογική περίοδο, διότι όπως προαναφέρθηκε είναι μέρος του φλερτ μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού στοιχείου. Και προφανώς κατά τη διάρκεια του φλερτ ακούγονται πάρα πολλές υπερβολές που έρχεται η πραγματικότητα σύντομα να μας προσγειώσει. 

 

Αν κάναμε τη σωστή ή τη λάθος επιλογή, πολύ σύντομα θα φανεί. Αυτό που οφείλουμε όλοι μας όμως να κατανοήσουμε είναι πως ο αγώνας και η διεκδίκηση για μια καλύτερη καθημερινότητα δεν εξαντλείται μόνο με την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος. Το ότι συμμετείχαμε σε μια εκλογική διαδικασία δεν μας καθιστά αυτόματα υπεύθυνους πολίτες. Αυτό είναι άλλωστε ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας. 

 

Όμως το να μην αφήνουμε ανεξέλεγκτη την εξουσία, ακόμα κι αν εμείς την έχουμε επιλέξει, είναι ακόμα πιο ύψιστη υποχρέωση. Η εξουσία διαφθείρει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν στα χέρια λίγων συγκεντρώνεται μεγάλη. Αν όμως οι πολίτες βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, οι κατέχοντες την εξουσία το σκέφτονται διπλά πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση που ενδεχόμενα θα είναι ενάντια στις προτιμήσεις του λαού τους. 

 

Πολύ σύντομα ως χώρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αν μας βρουν ανέτοιμους αυτές οι προκλήσεις πολύ φοβάμαι πως θα μας προκαλέσουν καίρια, ίσως και ανεπανόρθωτα, χτυπήματα. Αν ο φόβος φυλάει τα έρμα κατά τη λαϊκή ρήση, τότε εμείς οφείλουμε να φοβόμαστε με έναν τρόπο τέτοιο που θα είναι δημιουργικός και θα μας προστατεύσει από μια επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. 

 

 
--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...