Με μια επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στην εκστρατεία πόλωσης του πολιτικού κλίματος που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Α. Σαμαράς, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στην ομιλία του στην ΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε 26 φορές το όνομα του κ. Σαμαρά και άλλες 6 την λέξη πρωθυπουργός,επιμένοντας στις αντιφάσεις και τις αλλαγές θέσεων του επικεφαλής της ΝΔ. ο οποίος, όπως είπε, έχει πανικοβληθεί και βρίσκεται «στα πρόθυρα νευρικής κρίσης».
Ο Α. Τσίπρας εκτιμά ότι η πόλωση του πολιτικού κλίματος, την οποία η ΝΔ επιδιώκει για να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, ευνοεί και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμπιέζει τις ενδιάμεσες δυνάμεις και μπορεί να συνθλίψει το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ανέφερε ότι “εξαρεώνεται”. Επιπλέον, η πόλωση δίνει αναγκαστικά στις επερχόμενες αναμετρήσεις χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική, πράγμα που επιδιώκει εδώ και καιρό, αφού οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές δίνουν την δυνατότητα στο εκλογικό σώμα να εκφράσει την δυσφορία του για την κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον κ. Σαμαρά να αμφισβητείται από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο "δεν μπορεί να πείσει" ενώ έδειξε να επενδύει και στην δυσφορία της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ, η οποία παίρνει σιωπηρά απόστάσεις από τις επιλογές του Μαξίμου: “Το ξαναλέμε: είναι κρίμα για τη Νέα Δημοκρατία αυτή η κατάντια.Είναι κρίμα για τη συντηρητική παράταξη να μετεξελίσσεται σε ένα κακό μίγμα Πολιτικής Άνοιξης και προδικτατορικής ΕΡΕ.” Κορυφώνοντας την αντισαμαρική επίθεση είπε ότι η η Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, την οποία επανέλαβε ότι θα συστήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία θα εξετάσει ανάμεσα στα άλλα “Τι άλλαξε και ο Σαμαράς έγινε εν μια νυκτί από πολέμιος υποστηριχτής του Μνημονίου”.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαμαρά σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να κερδηθεί υπέρ του πρώτου, ιδιαίτερα μετά την υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ο Α. Τσίπρας στάθηκε και στην ομιλία του. Ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει περιοδεία στις ευρωπαικές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα και έχει δεχθεί αιτήσεις για συνεντεύξεις από δεκάδες μέσα ενημέρωσης, οι οποίες ελπίζεται ότι θα βελτιώσουν το προφίλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη και του ίδιου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο παρακολουθούν με ενδιαφέρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία μάλιστα, όπου έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να κατέβει εκλογικός συνδιασμός υπό την επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά για την Κουμουνδούρου,οι υποψηφιότητες που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας για την Αθήνα και τις περιφέρειες, είναι αποτέλεσμα δυστοκίας, καθώς προβεβλημένα στελέχη του κόμματος αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ελπίζοντας σε υπουργικές καρέκλες στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχή και το τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε “στη συλλογικότητα πάνω από τις προσωπικές φιλοδοξίες"
Εξαίρεση αποτελεί η κυρία Δούρου που κατεβαίνει στις περιφέρεια Αττικής και εδώ παρουσιάζει ενδιαφέρον αν η ΝΔ θα απαντήσει με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της,δεχθεί δηλαδή να πολιτικοποιήσει την αναμέτρηση. Η επιλογή ενός άγνωστου νέου υποψήφιου για την Αθήνα, αφού απορρίφθηκαν σκέψεις για την επιστράτευση γνωστών καλλιτεχνών, είναι επίσης ένα στοίχημα για τον κ. Τσίπρα, που ελπίζει ότι θα επαναληφθεί ότι είχε συμβεί παλιότερα με τον ίδιο, όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για την Αθήνα, με καλά εκλογικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση του κ. Σακελλαρίδη, ελπίζεται ότι αν περάσει στο δεύτερο γύρο η κίνηση θα πετύχει, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.
Η επιλογή Σακελλαρίδη φαίνεται ότι αιφνιδίασε και την “Αριστερή Πτέρυγα” του κόμματος, που προς το παρόν διαφωνεί βασικά με την επιλογή του Ο. Βουδούρη στη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου καθώς και για 1-2 επιλογές προσώπων που επίσης δεν είναι κομματικά μέλη. Οι κρίσιμες επιλογές για τους άλλους μεγάλους Δήμους δεν έχουν επίσης ολοκληρωθεί, λόγω προσωπικών αντιρρήσεων και ιδεολογικών διαφωνιών. Ενώ δηλαδή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα πράγματα πάνε καλά από πολιτική άποψη , οι φιλοδοξίες και η-στο όνομα των δημοκρατικών διαδικασιών-εσωκομματική εσωστρέφεια, εξακολουθούν να δυσκολεύουν την πορεία προς τον θρίαμβο, τον οποίο ο κ. Τσίπρας έβαλε ως στόχο, σηκώνοντας το γάντι Σαμαρά.
tvxs.gr