Ο τουρκικός στόλος περικύκλωσε το Καστελόριζο πριν την έλευση του Νταβούτογλου στην Αθήνα

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης-Κινήσεις που προσβάλουν κατάφωρα τη χώρα μας συντελούνται αυτή την ώρα κάτω από το ακριτικό Καστελόριζο με τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, τινάζοντας στον «αέρα» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας πριν καλά- καλά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Αχμετ Νταβούτογλου βρεθεί στην Αθήνα. Βέβαια το Ελληνικό Πεντάγωνο για ευνόητους λόγους βρίσκεται σε επιφυλακή έχοντας σε πλήρη ετοιμότητα δυνάμεις τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Παρακολουθεί πάρα πολύ στενά όλες τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή και έχει έτοιμες τις απαντήσεις πριν εξελιχθεί η οποιαδήποτε κίνηση από τους στρατηγούς της Άγκυρας η οποία θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Για το ότι συμβαίνει στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου έχει συνεχή ενημέρωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Ταυτόχρονα παρέχεται και ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών που είναι σε απευθείας σύνδεση και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειώσουμε ότι η νέα αυτή «ωμή» πρόκληση από την Τουρκία γίνεται με την πρόφαση της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού της τελευταίας εβδομάδας του τέταρτου τριμήνου. Με τη δικαιολογία αυτή αποφάσισαν σκόπιμα οι Τούρκοι να δεσμεύσουν, από τη 1 έως και τις 6 Δεκεμβρίου θαλάσσια περιοχή κοντά στον κόλπο του Ξηρού και νότια του  Καστελόριζου. Ο κόλπος Ξηρού της Τουρκίας βρίσκεται στο ύψος της Θράκης, μόλις 30 μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Όσο για το Καστελόριζο ,οι ναύαρχοι της Τουρκίας στέλνουν  φρεγάτες και κορβέτες να δείξουν τις κάνες των όπλων τους στους ακρίτες μας, καθώς επίσης και στους φύλακες της Στρογγύλης και της Ρω, όπου κυματίζει υπερήφανη η γαλανόλευκη σημαία και δεν υποστέλλεται.

Έγκυρες πληροφορίες του nwpost θέλουν οι τούρκοι κάτω από το Καστελόριζο να έχουν σε επιχειρησιακή αποστολή και υποβρύχιο. Ταυτόχρονα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πυραυλάκατοι του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να ενεργούν εφαρμόζοντας σχέδια επιθετικής άσκησης.

Μάλιστα για να ενταθούν οι σκόπιμες προκλήσεις της Άγκυρας τα τουρκικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται απέναντι από το Καστελόριζο, στο λιμάνι του Κας. Ο αριθμός των τουρκικών πλοίων που επιχειρούν εκεί μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 ενώ πρωταγωνιστεί και ένα υποβρύχιο.  Οι στρατηγοί της Άγκυρας εμφανίζονται ιδιαίτερα προκλητικοί στην ευρύτερη περιοχή της Μεγίστης. Και όπως αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς σε συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του υποστήριξε ο τελευταίος ότι τίποτα δεν πράττουν οι στρατηγοί της Άγκυρας αν δεν έχουν πάρει σχετικές εντολές από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Το επαναλαμβάνουμε αυτό για να παύσει να επικρατεί η λογική ότι το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο λειτουργεί ανεξέλεγκτο από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Ίσως αυτό να ίσχυε κάποτε. Ποιος τούρκος στρατηγός θα μπορούσε σήμερα να πάρει πρωτοβουλίες που θα ήταν αντίθετες στην στρατηγική του πανίσχυρου Ερντογάν και του Νταβούτογλου.

Χθες εκτός από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που επιχειρούσαν στο υπογάστριο της Ελλάδος υπήρξαν και 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας , από 4 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Σίγουρα αν η κυβέρνηση της Τουρκίας ήθελε πραγματικά να επενδύσει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών ή θα μετέθετε την επιχειρησιακή αξιολόγηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ή θα γίνονταν σε περιοχές όπου δεν θα ήταν στο ευαίσθητο υπογάστριο της χώρας μας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται διάψευση, το ελληνικό ΓΕΕΘΑ έχει παρατάξει ισχυρές δυνάμεις πλησίον των περιοχών στις οποίες  κινούνται οι Τούρκοι. Όλα είναι «κλειδωμένα». ¨Ολα αυτά θα συμβαίνουνι και ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιεί ως επίσημος προσκεκλημένος της χώρας μας (!). Οι απίστευτες αυτές καταστάσεις θα εξελίσσονται με ευθύνη βέβαια της Άγκυρας.

Βέβαια το ηθικό στο ακριτικό Καστελόριζο όπως διαπίστωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την προ ημερών επίσκεψή του εκεί και στα ακριτικά φυλάκια  Στρογγύλη και Ρω  είναι υψηλό και δεν κάμπτεται.

newpost.gr

Φωτογραφικό υλικό

DODEKANISOS SEAWAYS

dodekanisos seaways

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Η Dodekanisos Seaways γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της και προσφέρει 20% Έκπτωση και Δωρεάν...
Το άρθρο του Γ. Νικητιάδη, που ακολουθεί, δημοσιεύεται στο μεγάλο ιστότοπο «The Caller» - ΟΙ...
Ο κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΒΡΩΜΙΚΟ 89»,ΕΝΩ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ...
Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός … Πεθαίνει όποιος λησμονιέται - Του Χαράλαμπου Ι. Πλάτση - Εκλογές...