Ο τουρισμός ... που πληγώνει! Γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη, Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ΚΙΝΑΛ

Ο τουρισμός ... που πληγώνει!

- Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο σε όλα τα επίπεδα και το μόνο σίγουρο είναι πως η πατρίδα μας, η κοινωνία, οι πολίτες,  έχουν ανάγκη από  ισχυρές ηγεσίες που γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν για να βγάλουν τη χώρα από τη δίνη που έχει περιπέσει!!  Πόσο δεν μάλλον, ο εύθραυστος τομέας του τουρισμού που λόγω της μονάκριβης αξίας του για τις νησιωτικές μας κοινωνίες , καθότι  προϊόν μονοκαλλιέργειας εδώ και δεκαετίες!!

Ο τουρισμός,  που ως πολιτική πράξη πλέον και όχι μόνο ως προϊόν, έχει ανάγκη από όραμα, στρατηγική, επιχειρησιακό σχέδιο δράσης και σενάρια διαχείρισης των κρίσεων!!

Έχει ανάγκη από ισχυρή ηγεσία που γνωρίζει πολύ καλά όλες τις μεταβλητές και τις παραμέτρους του παιχνιδιού και γνωρίζει πως να αποφεύγει τις ‘κακοτοπιές’!!!

Μια ηγεσία που γνωρίζει τις αρχές και τους κανόνες διακυβέρνησης και ξέρει πως να ενισχύει το τουριστικό προϊόν χωρίς να πέφτει σε παγίδες και ‘βορά’ της ανταγωνιστικής τουριστικής αγοράς, όπου  οι ρυθμιστές της (tour operators), «σπεκουλάρουν» ακόμα περισσότερο στα δύσκολα!!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, απέδειξε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο πως υπολείπεται ηγεσίας  και στο υπουργείο τουρισμού, καθώς  ο υπουργός τουρισμού, κ. Θεοχάρης, λειτούργησε αποσπασματικά και σπασμωδικά ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στους κλάδους του τουρισμού, προβαίνοντας μάλιστα  σε ‘ατυχείς ‘κατηγοριοποιήσεις’  των ελληνικών νησιών και  υποδαυλίζοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη ‘λαίλαπα’ της κρίσης που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της!

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι και να ζήσουν με δίμηνες κυλιόμενες πενιχρές επιδοματικές πολιτικές..  Χιλιάδες και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων καταλυμάτων, τουριστικών καταστημάτων, οδηγοί ταξί, τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί, εργαζόμενοι σε οικοδομές, κλπ, που δεν βλέπουν μια χαραμάδα ελπίδας σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο καθώς δεν ανήκουν στους «προνομιούχος» των επιδομάτων!!

Όλοι οι εμπλεκόμενοι- εργαζόμενοι στον τουρισμό  το μόνο που επιζητούν- ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων- είναι  μια στιβαρή ηγεσία στο τιμόνι της χώρας μας που να γνωρίζει πως θα αλλάξει ρότα στο καράβι για να μην πέσει σε  ξέρα και τσακιστεί!!

Όμως όσα  παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες , μόνο σοβαρότητα και υπευθυνότητα δεν δείχνουν!! Αντί να ψελλίζονται αδύναμες ως προς την επιχειρηματολογία τους , δικαιολογίες, ο κ. Θεοχάρης, ως πολιτικός άνδρας όφειλε αφενός να ζητήσει mea culpa από τους νησιώτες  και αφετέρου να δηλώσει παραίτηση!

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να δώσει άμεσα λύση και να αποκαταστήσει την πληγωμένη εικόνα του ελληνικού τουρισμού! Γιατί αν δεν το πράξει, τότε η στάση  ανοχής του , μεταφράζεται ως αδυναμία και ως σιωπηλή αποδοχή των θέσεων του υπουργού του!

Τα νησιά μας πρέπει να βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο της προβολής και να αναδειχθούν ως ασφαλείς νησιωτικοί προορισμοί. Η Ρόδος , τα όμορφα νησιά μας, τα μαργαριτάρια του Αιγαίου, πρέπει να ξαναμπούν δυναμικά στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών, με  στοχευμένες καμπάνιες προβολής !!

Η διαμάχη πρέπει να σταματήσει και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ,  πρέπει να ομονοήσουν, να διευρύνουν τα δίκτυα συνεργασίας τους και να εκπονήσουν άμεσα μια στρατηγική διαχείρισης της κρίσης !!

Αυτό απαιτεί η κοινωνία και όχι διαξιφισμούς, αδειάσματα και πολιτική ‘σπέκουλα’ στη λογική  «ο θάνατος σου, η ζωή μου»!!! Γιατί με αυτές τις παλαιοκομματικές  πρακτικές, στο τέλος κινδυνεύουμε όλοι να ‘πεθάνουμε’!!! Και φυσικά όχι από κορωναϊό...  

Η κατηγοριοποίηση των νησιών ως προς την υγειονομική θωράκιση τους, να αντικατασταθεί άμεσα με την χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της υγείας των νησιών!! Τα νησιά χρειάζονται πολιτικές και όχι ευχολόγια και επικοινωνιακές πομφόλυγες...

Ας μην αποτελέσει η κρίση την ταφόπλακα τους, αλλά μια ευκαιρία για μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας των νησιών με ισόρροπη ανάπτυξη και αλλαγή του τουριστικού προϊόντος με βάση τη νησιωτική ταυτότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε προορισμού.

Αλλάξτε ρότα κύριε πρωθυπουργέ πριν να είναι πολύ αργά!! Βάλτε τη νησιωτικότητα στο επίκεντρο των πολιτικών σας, αγκαλιάστε τις νησιωτικές κοινωνίες!

Τα νησιά μας εκπέμπουν κραυγή αγωνίας!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...