Ο στρατός «ξήλωσε» τον Μόρσι και ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος

Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας έναν (όπως τον περιέγραψε) ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Άγνωστο το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μόρσι, η έξοδος του οποίου από τη χώρα έχει απαγορευτεί--όπως και άλλων ισλαμιστών. Το απόγευμα ήταν στο γραφείο του στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.

Σε ένα πρώτο μήνυμά του μετά τις ανακοινώσεις του στρατού ζητά από τους οπαδούς του να μην απαντήσουν στο πραξικόπημα αλλά, από την άλλη, ζητά να μην χυθεί αίμα. Φυσικά το πώς θα αντιδράσουν οι αριθμητικά ισχυροί και αποφασισμένοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ισλαμιστές που στηρίζουν το Μόρσι, αλλά και τι ρόλο θα έχουν στη μεταβατική φάση είναι το μεγάλο ερώτημα για το προσεχές διάστημα στην Αίγυπτο.

Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σίσι εξήγησε ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού. Ο στρατός, είπε ακόμη, ζητούσε εδώ και μήνες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση.

Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά, είπε, και την προεδρική εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τεχνοκρατική κυβέρνηση. Πρέπει ακόμη να ετοιμαστεί και ένας νέος εκλογικός νόμος, πρόσθεσε.

Τις λεπτομέρειες της διάδοχης κατάστασης συμφώνησε ο Αλ-Σίσι με πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της IAEA.

Παράλληλα συστήνεται επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση η οποία θα συσκεφτεί και με οργανώσεις νέων, αυτές που σήκωσαν το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και στην περίοδο που ακολούθησε είδαν εαυτούς παραγκωνισμένους πολιτικά από τους ισλαμιστές.

Ο στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει ακόμα και με τα όπλα περιστατικά βίας. ΠΗΓΗ: in.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...