Ο Πήτερ Κάλας, το αρχοντικό του και το ξενοδοχείο Lymiatis Beach, που δεν υπάρχει πια, του Μανώλη Δημελλά

Την αλλαγή σε έναν τόπο τη ζεις πρώτα με τις ψυχές που φεύγουν κι ύστερα μπορείς να τη ξεχωρίσεις στο περιβάλλον, εκεί πάνω στα έργα των ανθρώπων, που αλλάζουν ταυτότητα και μοιραία βρίσκουν νέο χαρακτήρα.

Κάποιες φορές νιώθεις την εξέλιξη, άλλοτε πάλι μοιάζει να χάνεις την αίσθηση της πορείας του χρόνου κι ανήμπορος απορείς για τα ανθρώπινα καμώματα.

Πολύ πρόσφατα, μόλις πριν από λίγους μήνες, ένα ιστορικό ξενοδοχείο της Καρπάθου έγραψε τίτλους τέλους, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ο νέος ιδιοκτήτης του έβαλε μπροστά για μια ολοκαίνουρια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα.

Πρόκειται για το ξενοδοχείο Lymiatis Beach, ιδιοκτησίας των αδελφών Γιάννη και Μανώλη Καρακατσάνη.

Η κατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1984, έπειτα από πολλούς κόπους και θυσίες. Οι ιδιοκτήτες του αντιμετώπισαν δυο μεγάλες δυσκολίες, από τη μια ήταν η πιθανότητα να κρύβονται αρχαία στα σπλάχνα της γης κι από την άλλη οι θαμμένες γερμανικές νάρκες από τον καιρό του πολέμου!

Το έργο πήγε πίσω περίπου επτά χρόνια, ο προϋπολογισμός εκτινάχθηκε στα ύψη κι έτσι ο πρώτος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, που προέβλεπε ακόμη έναν όροφο και πολλά εξτρά έγινε καπνός.

Τα δυο αδέλφια τελικά πέτυχαν να φτιάξουν μια από τις πρώτες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Καρπάθου, το κτήριο ταίριαζε αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ ακόμη και το μεγάλο σαλόνι εξυπηρετούσε τις περισσότερες εκδηλώσεις του νησιού. Η οικογενειακή επιχείρηση έκρυβε σε κάθε γωνιά μνήμες, πρώτα για τις οικογένειες Καρακατσάνη κι ύστερα για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού.

Τα δυο αδέλφια, Γιάννης και Μανώλης, είχαν γνώμονα τις παλιές ανόθευτες αξίες της Καρπάθου, μια γνώση που είχαν διδαχτεί από τον πατέρα τους.

Ο Ποθητός Καρακατσάνηςή Πήτερ Κάλας ή κονόμος (εκκλησιαστικός επίτροπος) όπως έμεινε γνωστός, ήταν από εκείνη τη γενιά των αυθεντικών Καρπάθιων, που μετανάστευσε, αγωνίστηκε κι έκαμε καλιμέντο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όμως καμιά στιγμή δεν έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον τόπο του.

Γεννήθηκε το 1887 και σε ηλικία 20 ετών, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, ταξίδεψε για την Αμερική. Εκεί εργάστηκε στο Πίτσμπουργκ σε επιχειρήσεις εστίασης με τον αδελφό του Μιχάλη, στην ίδια περιοχή πολλοί ήταν οι μετανάστες Καρπάθιοι που την ίδια εποχή δούλεψαν στα ορυχεία, στις μίνες του κάρβουνου. Κατά τον ΑοΠαγκόσμιο Πόλεμο ο Πήτερ Κάλας υπηρέτησε εθελοντής στον Αμερικανικό στρατό κι έτσι βρέθηκε να πολεμά από τη θέση πολυβολητή στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια και αφού απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα, επέστρεψε στην Κάρπαθο και παντρεύτηκε την Καλλιόπη Παναγιώτου. Το κτήμα Λιμνιάτη, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο, ήταν τμήμα της δικής της προίκας.

Ο Ποθητός και η Καλλιόπη το 1938 έχτισαν μια από τις πιο όμορφες κατοικίες της Καρπάθου. Με ιδέες που ξεσήκωσαν από Αμερική και Ευρώπη, με το τίμιο μυαλό και μέσα από τα ικανά χέρια ντόπιων δεινών μαστόρων, έφτιαξαν το διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό τους, ένα πραγματικό στολίδι στην πρωτεύουσα του νησιού, πολύ κοντά στα ιταλικά διοικητήρια, το σημερινό Επαρχείο Κάσου-Καρπάθου, πρόκειται ένα συγκρότημα τριών διατηρητέων κτηρίων, από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία του νησιού.

Το σπίτι της οικογένειας Καρακατσάνη ακόμη και σήμερα, 80 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να ξεχωρίζει, έχει χαρακτηριστικό όνομα και το λένε «διατηρητέο» ή το «αρχοντικό», τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως εστιατόριο.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως σχολείο, ενώ την περίοδο των Γερμανών το σπίτι από θαύμα δεν καταστράφηκε.

Στο σαλόνι δέσποζε η αμερικανική σημαία, ενώ στους τοίχους υπήρχαν αρκετές αναμνηστικές φωτογραφίες του Ποθητού από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα υπήρχε και μια φωτογραφία του 32ου προέδρου των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ. Οι Γερμανοί υποπτεύθηκαν τον ιδιοκτήτη, ήταν έτοιμοι να βάλουν φωτιά, τελικά δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις, το σπίτι σφραγίστηκε και η οικογένεια Καρακατσάνη δεν είχε άλλη επιλογή, μετακόμισε στη Βωλάδα.

Με την απελευθέρωση το διώροφο δεν ησύχασε, τότε έκαναν κατάληψη Ινδοί αξιωματικοί και εκείνη την περίοδο καταστράφηκαν αρκετά τμήματα από τις εσωτερικές σκάλες και τον ξύλινο εσωτερικό διάκοσμο.

Οι πιο γλυκές αναμνήσεις για τα παιδιά του Ποθητού, τον Γιάννη και τον Μανώλη, γράφτηκαν μέσα και έξω από το αρχοντικό. Ακόμη και η μουριά, που στέκει στην είσοδο του σπιτιού, ο Γιάννης την φύτεψε και την φρόντιζε .

«Ήταν γλετζές, ένας μερακλής Καρπάθιος, που στεκόταν και βοηθούσε το διπλανό του χωρίς λόγια, μακριά από κουβέντες»,έτσι θυμάται ο εγγονός τον παππού, Ποθητό Καρακατσάνη κι έχει κληρονομήσει από αυτόν το ταλέντο και την αγάπη για την Κάρπαθο και τη μουσική.

Ο Ποθητός πέθανε το 1955 από βρογχικό άσθμα σε ηλικία 68 ετών, είχε φροντίσει να σπείρει και να θεριέψει τη λατρεία, το πάθος των παιδιών του για την Κάρπαθο κι έτσι πολλά χρόνια αργότερα γεννήθηκε η ξενοδοχειακή μονάδα στο οικογενειακό χωράφι Λιμνιάτης.

Το ξενοδοχείο Lymiatis Beach έκλεισε οριστικά στις 3 Οκτωβρίου 2017, ο διαχειριστής και ένας από τους ιδιοκτήτες, ο κ. Πήτερ Κάλας, εγγονός του Ποθητού, δεν έκρυψε τη στεναχώρια του, όμως δεν παρέλειψε και εκ μέρους του Πέτρου και του Nick Kallas να ευχαριστήσει τους επισκέπτες και το προσωπικό για τον αγώνα καιτην συμβολή του σε θετικά αποτελέσματα παρά τις όποιες δυσκολίες και τις αντιξοότητες.

Στο Lymiatis Beachεντυπωσίαζε η άπλα, η ανεπιτήδευτη ομορφιά και η γνησιότητα της ξενοδοχειακής μονάδας, ειδικότερα προς τη μεριά της θάλασσας. Εκεί ανάμεσα στο απέριττο κτήριο και την ακτογραμμή γράφτηκαν οι πιο γλυκές μνήμες.

Σε μια εποχή-σταυροδρόμι μοιραίων αλλαγών και αναπόδραστων εξελίξεων η Κάρπαθος αναζητεί ρόλο και ταυτότητα, ψάχνει μεθόδους για να τρυπώσει στην καρδιά των επισκεπτών. Άραγε ο ήλιος, η θάλασσα και τα δώρα της φύσης είναι αρκετά;

Το παράδειγμα του Ποθητού Καρακατσάνη, όπως και των δυο γιων του είναι χαρακτηριστικό. Η Κάρπαθος, πέρα από επενδυτική ευκαιρία, χαμηλό ή ψηλό επιχειρηματικό ρίσκο, ήταν ο τόπος της καρδιά τους, ένιωθαν ως πρώτο ύψιστο χρέος να αφήσουν κάτι σε αυτήν. Άραγε νέοι επενδυτές, σε κάθε τομέα, να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο;

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...