Ο μεγάλος φονικός σεισμός στην Τουρκία και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου, του Κοσμά Σφυρίου

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ

            Αυτές τις ώρες, όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί, με «κομμένη την ανάσα», τις συνέπειες του μεγάλου, φονικού σεισμού, στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, που έχει σκορπίσει τον όλεθρο και κανείς δεν γνωρίζει πόσες χιλιάδες νεκρούς αφήνει πίσω του. Μεγάλη θλίψη διακατέχει όλους μας …

            Ο νέος καταστροφικός σεισμός φέρνει στο προσκήνιο τους ανυπολόγιστους κινδύνους που «εγκυμονεί» το κτύπημα ενός μεγάλου σεισμού, στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου της Τουρκίας. Σοβαρός κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, που θα προκαλέσει μολύνσεις και θανάτους, την έκταση των οποίων κανείς δε μπορεί να προβλέψει σήμερα.

            Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ο βασικότερος λόγος, που απέτρεψε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις – διαχρονικά – να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην χώρα μας, που έχει πολλά, μεγάλα σεισμικά ρήγματα. Εμείς οι κάτοικοι της Ρόδου είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, γι’ αυτό το θέμα. Και είναι απόλυτα λογικό, αφού η Ρόδος απέχει μόλις 465 χλμ. από το Ακκούγιου.   Μην ξεχνούμε, τον αγώνα που έχουν κάνει πολλοί συμπατριώτες μας, κατά της κατασκευής αυτού του εργοστασίου. Ιδιαίτερα πρέπει να τιμούμε τη μνήμη του αείμνηστου Θανάση Αναπολιτάνου, που πρωτοστατούσε σ’ αυτόν τον αγώνα.

            Να λάβουμε υπ’ όψη μας, πως το επίκεντρο του νέου φονικού σεισμού στην Τουρκία απέχει από το Ακκούγιου περί τα 230 χλμ. Απόσταση πολύ μικρή και είναι βέβαιο, ότι θα «ταρακούνησε» το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο, αν σκεφθεί κανείς, ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κύπρο (που είναι απέναντι από το Ακκουγιου), στον Λίβανο ακόμη και στο Ισραήλ.

            Βέβαια διαβάσαμε την δήλωση της κας Ζοτέεβα (εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας Rosatom, που κατασκευάζει το εργοστάσιο), ότι το υπό κατασκευήν εργοστάσιο δεν έπαθε ζημιά από το νέο μεγάλο σεισμό. Όμως, ποιος ξέρει …

            Να λάβουμε ακόμη υπ’ όψη μας, ότι – σύμφωνα με την σχετική σύμβαση – η πρώτη μονάδα του πυρηνικού εργοστασίου πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο 2023. Και οι υπόλοιπες τρεις μονάδες, μέχρι τα τέλη του 2025. Να αναλογιστούμε λοιπόν τι θα συμβεί, αν κτυπηθεί από μεγάλο σεισμό, όταν θα λειτουργούν οι μονάδες του …

            Πιστεύω, πως  αυτός ο νέος φονικός σεισμός στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας δεν έκρουσε προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τους κινδύνους που εγκυμονεί το Ακκούγιου, έκρουσε μια μεγάλη και πολύ ηχηρή καμπάνα ! Καμπάνα, που πρέπει να κινητοποιήσει το μέγα πλήθος των πολιτών που αντιστρατεύονται την λειτουργία αυτού του πυρηνικού εργοστασίου, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Συρία…, αλλά και στην ίδια την Τουρκία, που από το 2015  είχαν κάνει μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου. Αυτή η «καμπάνα» του ολέθριου, φονικού σεισμού θα ηχήσει στα αυτιά και στο νου της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ;

 

                                                                                    Ρόδος 7 / 2 /  2023

                                                                                    Κοσμάς Σφυρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...