Ο Μανώλης Συντυχάκης στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο

Δελτίο τύπου

-Το ΚΚΕ αγωνίζεται για να τεθούν σε προτεραιότητα έργα και υπηρεσίες για τις λαϊκές ανάγκες

Στα προβλήματα που βαρύνουν τις πλάτες του λαού, όπως η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, αλλά και στις συνέπειες που έχουν για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Αφού ανέδειξε τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή την απελευθέρωση της ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», υπογράμμισε ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσει ςστην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση υλοποιούνται με μεγάλο κόστος για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι, η διοικητική δομή των Περιφερειών, με τον ρόλο που τους ανατέθηκε από το νομοθετικό πλαίσιο, παίζει ενεργό και επιτελικό ρόλο στα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι η κρατική δομή σε τοπικό επίπεδο με την αμεσότερη σύνδεση με τα Ευρωενωσιακά όργανα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επίσης, επισήμανε ότι «τα όποια παιχνίδια της ΝΔ για κυβερνησιμότητα της αυτοδιοίκησης, έναν και μόνο στόχο υπηρετούν, την επαναφορά του αντιδραστικού εκλογικού συστήματος που καθιστά παντοδύναμη την πρώτη δύναμη με το 43% +1, υφαρπάζοντας τα τρία πέμπτα των εδρών. Τα ίδια παιχνίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κολοβή απλή αναλογική, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του β’ γύρου. το ΚΚΕ στηρίζει την απλή ανόθευτη αναλογική χωρίς ''ναι μεν αλλά'' έχοντας ως αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου όσο αυτή είναι εφικτή στα πλαίσια του καπιταλισμού».

Σχετικά με τον προσανατολισμό των κονδυλίων καθώς και τις προτεραιότητες για έργα και υποδομές, σημείωσε ότι υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ομίλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έτσι, οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης «κατευθύνονται στην "πράσινη" και "ψηφιακή" μετάβαση, στις ΑΠΕ, στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε ορισμένους άλλους "εξωστρεφείς" κλάδους της μεταποίησης, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, τρόφιμα και φάρμακα, υδατοκαλλιέργειες και αγροδιατροφικός τομέας. Σε ό,τι δηλαδή ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επενδύσουν κεφάλαια, να διασφαλίσουν υψηλή κερδοφορία σε βάρος της συντριπτική πλειοψηφίας των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα έργα τα οποία μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση, δεν αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και γι’ αυτό ακριβώς δεν χρηματοδοτούνται και καρκινοβατούν. Οι αθλητικές και σχολικές υποδομές δεν έχουν προτεραιότητα στην κατανομή αυτών των κονδυλίων, γι’ αυτό και στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών δεν πρωταγωνιστούν τέτοιου είδους έργα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ, αγωνίζεται τόσο αυτοτελώς όσο και μέσα απ’ τους καθημερινούς αγώνες, για να τεθούν σε προτεραιότητα και να υλοποιηθούν αναγκαία έργα και υπηρεσίες για τις λαϊκές ανάγκες. «Φωτίζουμε επίσης την ανάγκη να ακολουθήσουμε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα την κοινωνική ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, διότι οι δημιουργοί του πλούτου, της πίτας κατ’ άλλους είναι ο εργαζόμενος λαός και τη δικαιούται ολάκερη», είπε ολοκληρώνοντας.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...