Ο κοροναϊος, η εφαρμογή των κανόνων και το Κ.Υ. στην Κάρπαθο, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς 

Υπάρχουν δυο τρόποι να δει και να σταθεί κανείς απέναντι στον ερχομό του κοροναϊου. Στην πρώτη ομάδα συνανθρώπων μας βρίσκονται εκείνοι που χλευάζουν το θέμα. Βρίσκουν τρόπους να το μειώσουν, μιλάνε για παράδειγμα για αόριστες διεθνής συνωμοσίες ή επαναλαμβάνουν παράξενα σενάρια. Έτσι φτάνουν στο σημείο να το αγνοούν και μαζί με αυτό να αμφισβητούν τους παγκόσμιους θεσμούς. 

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται εκείνοι που παρακολουθούν τις κινήσεις της επιστημονικής κοινότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανησυχούν και εφαρμόζουν τους κανόνες που μειώνουν τον κίνδυνο. 

Λοιπόν δε γράφω για τους πρώτους, εκείνοι έχουν αποφασίσει πως θα πορευτούν. Άντε τώρα να μιλήσεις σε εκείνους που πιστεύουν ότι η γη δεν είναι στρογγυλή. 

Αφορμή για την προσέγγιση είναι η πρόσφατη απόφαση μερίδας κατοίκων ενός χωριού της Καρπάθου, να αγνοήσει τους κανόνες και να προχωρήσει στην διοργάνωση ενός παραδοσιακού, είναι αλήθεια εξαιρετικά σπουδαίου, γλεντιού. 

Πρόκειται για το λαϊκό εθιμικό δρώμενο του «Πιπεριού».

Πιο συγκεκριμένα, στο χωριό Όθος την Καθαρά Δευτέρα στήνεται το «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων», σε αυτό είναι κατηγορούμενοι όσοι προκαλούν με χειρονομίες ή αθυροστομίες τους υπόλοιπους. Ποιοι είναι οι δικαστές; Μα το καρναβάλι και τότε οι «Τζαφιέδες», δηλαδή οι χωροφύλακες, αναλαμβάνουν να συλλάβουν τους δράστες και να τον οδηγήσουν στη δίκη και τη τιμωρία.  

Σε όλη την Ελλάδα παρόμοιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των μέτρων που εφάρμοσε και η χώρα μας, για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκαν. 

Κάπως έτσι έγινε και στην Κάρπαθο, ο τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, αφού επικοινώνησε μαζί τους η Έπαρχος κα Πόπη Νικολαίδου, ανέβαλαν τα εορταστικά τους προγράμματα. Μάλιστα οι σύλλογοι της Όλυμπου ανέβαλλαν σε Αθήνα, Ρόδο και Κάρπαθο κάθε δραστηριότητα!

Όμως το Πιπέρι βρήκε άλλο δρόμο, δε θα διοργανωθεί από τον τοπικό μορφωτικό εξωραϊστικό όμιλο «Εργασία και Χαρά» αλλά, όπως ακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Είναι η πρώτη φορά από το 1983, που ο όμιλος μας, δεν διοργανώνει επίσημα το έθιμο του Πιπεριού και έτσι φέτος τη διοργάνωση αναλαμβάνουν οι μερακλήδες Οθείτες με τον ατίθασο χαρακτήρα τους, το σκωπτικό τους πνεύμα και προπαντός, το αυθεντικό μεράκι τους, όπως επίσης και οι φιλόξενες και μεθύστρες Οθείτισσες νοικοκυρές, που βαστούν γνήσιο και αναλλοίωτο, με όλες τους τις δυνάμεις το αρχαιότερο έθιμο του νησιού μας».

Να αναφέρουμε ότι δεν είναι μόνο το Πιπέρι, ακόμη μια προγραμματισμένη από τις 28 Γενάρη, εκδήλωση του Αθλητικού συλλόγου της Βωλάδας, τροποποιήθηκε και από «αποκριάτικη χοροεσπερίδα» έγινε «κρητική βραδιά» και γίνεται σήμερα Κυριακή, 1 Μάρτη.   

Αφήνω στην άκρη την όποια άκρατη προσωπική επιθυμία για παραδοσιακό γλέντι και κάνω πέρα τις ξακουστές καρπάθικες καμουζέλλες (μασκαράδες).

Συνομιλώντας με κύκλους από το Δήμο του νησιού, καθώς και με τη τοπική κοινότητα Πηγαδίων, μαθαίνω ότι οι μάσκες προστασίας αναπνοής στο νησί στα φαρμακεία σπανίζουν κι αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση η γρίπη. 

Το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι η δομή υγείας του νησιού. Απευθυνθήκαμε στον γιατρό του Κ.Υ. Καρπάθου κ. Μηνά Σακέλλη, με καταγωγή από το Μεσοχώρι, επέλεξε να εργαστεί το νησί από αγάπη για το τόπο του. 

Όπως λοιπόν μας περιγράφει, σήμερα στο Κ.Υ. του νησιού υπάρχουν τέσσερις γιατροί αιχμής. 

Για να είμαστε κατανοητοί, οι τρεις με ειδικότητα γενικής ιατρικής, ένας παθολόγος, δυο αγροτικοί καθώς και ένας ακτινολόγος, ένας μικροβιολόγος. Δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει χειρουργός, δεν υπάρχει ορθοπεδικός! Το νησί εξυπηρετείται από ιδιώτες.

Οι δυσκολίες στο Κέντρο Υγείας δεν έχουν τελειωμό, όπως μας περιγράφει ο κ. Σακέλλης αν κάποιο περιστατικό κριθεί ότι πρέπει να παραμείνει στο Κ. Υ. για παρακολούθηση ζητάμε από τους οικείους του να φέρουν σώματα θέρμανσης! Κι αυτό γιατί το Κ.Υ. δε θερμαίνεται.

Αλλά και τα ασθενοφόρα, με δυσκολία και ρεφενέ έχουν βενζίνη στα ντεπόζιτα. Στο κρίσιμο θέμα των εφημεριών τα πράγματα ζορίζουν, οι εφημερίες δε βγαίνουν και έτσι οι 4 γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν κάθε μήνα κάποια μερόνυχτα χωρίς να πληρώνονται!

Με λιγοστά μέσα εκεί στην εσχατιά του Αιγαίου με χειμερινό πληθυσμό περίπου 4.000 ψυχές, φανταστείτε λοιπόν ότι σε κάθε γιατρό αντιστοιχούν περίπου 1.000 κάτοικοι και παλεύουν όλες τις ειδικότητες. 

Όπως μας λέει ο κ. Σακέλλης: «θα περίμενε κανείς, ειδικότερα σήμερα και με την εμφάνιση του κοροναϊου στη χώρα μας, οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού να είναι πιο ενεργοί. Να διεκδικούν περισσότερα από το υπουργείο, να απαιτούν από την Αθήνα. Όμως σε αυτό το κρισιμότατο θέμα κανείς δε μιλά, μόνο, χτύπα ξύλο, όταν τύχει κάτι έκτακτο τότε όλα πέφτουν πάνω μας. Κι εμείς δε σου κρύβω ότι υπάρχουν στιγμές που κάνουμε το σταυρό μας και δίνουμε κάθε μέρα μάχες».     

 «Ένα στηθοσκόπιο, αυτό έχουμε και παλεύουμε» είναι μια φράση του γιατρού που ηχεί ακόμη στα αυτιά μου και με κάνει να τρομάζω.

Μα πόσες δεν έχουμε γράψει για τις δυσκολίες στο Κ.Υ. Καρπάθου; Μάλιστα το τελευταίο που ακούγεται είναι ότι θα μεταφερθεί ως έχει στις εγκαταστάσεις του νέου νοσοκομείου. Αλήθεια θα το επιτρέψουν αυτό οι Καρπάθιοι; Πέρα από τις γιορτές και τα πανηγύρια υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να ενώσει όλους τους Καρπάθιους κι αυτό είναι η υγεία. 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...