Δημήτρης Κρεμαστινός - Συνέντευξη στα ΝΕΑ 22.06.19:
-"Ο κεντρώος χώρος δεν εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ"
-Οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να παγιδευτούν στο ψευτοδίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, που θα βρίσκεται πάλι στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο στα Δωδεκάνησα, τονίζει πως «ο κεντρώος χώρος δεν εκπροσωπείται» ούτε από την απερχόμενη κυβέρνηση ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Κάθε ψήφος πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρείται θετική εξέλιξη» για το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζει για τον στόχο των εκλογών που έρχεται. Μιλώντας για την επόμενη μέρα, τονίζει πως «εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές του Κινήματος Αλλαγής και η προγραμματική συμφωνία -εάν υπάρξει - να εγκριθεί από τα όργανά του και να είναι αποδεκτή από τη βάση του».
Πολιτεύεστε εδώ και πολλά χρόνια στα Δωδεκάνησα. Γιατί οι πολίτες να σας επιλέξουν ξανά;
Ουσιαστικά πολιτεύομαι από το 2009. Το 1993 και επί 2½ χρόνια όταν μου ανέθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το υπουργείο Υγείας δεν ήμουν βουλευτής, μάλιστα αρνήθηκα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μου ως υπουργού, η Δωδεκάνησος, παράλληλα με την υπόλοιπη Ελλάδα, απέκτησε για πρώτη φορά σύγχρονο μεγάλο νοσοκομείο, είδε ένα κέντρο για τα ΑμεΑ, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και είδε ένα σύγχρονο ΕΚΑΒ που πριν δεν υπήρχε. Επίσης απέκτησε τα σωτήρια αεροπλάνα - μονάδες στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να μεταφέρουν από τα νησιά του Αιγαίου τους βαριά πάσχοντες που μέχρι τότε πήγαιναν με κίνδυνο της ζωής τους με την Ολυμπιακή και είδε τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και τη μεταμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου από κολαστήριο ψυχών σε ένα σύγχρονο κέντρο ψυχικής υγείας με διεθνή αναγνώριση.
Το 2009 που εξελέγην βουλευτής, οι Δωδεκανήσιοι με τίμησαν με αριθμό ψήφων που δεν είχε λάβει κανένας βουλευτής κόμματος από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1947. Τότε υποσχέθηκα να εργαστώ ως βουλευτής για να αποκτήσουν ένα καρδιολογικό τμήμα ισάξιο των μεγάλων καρδιολογικών κέντρων όπου θα αντιμετωπίζονται τα εμφράγματα και η στεφανιαία νόσος σε σύγχρονο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Και το απέκτησαν! Παράλληλα υποσχέθηκα να εργαστώ για ένα ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο για την ουσιαστική θεραπεία του καρκίνου, στη Ρόδο. Και ενώ είχε ολοκληρωθεί η προμελέτη το 2014, η μελέτη ουδέποτε έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ γιατί το υπουργείο Υγείας επισήμως απάντησε στη Βουλή ότι οι Δωδεκανήσιοι μπορούν να νοσηλεύονται στην Κρήτη που «είναι κοντά»! Ετσι η πιο απομονωμένη περιοχή της χώρας εγκαταλείφθηκε στην τύχη της εκλιπαρώντας για μια θέση στον ήλιο. Αυτή θα είναι, λοιπόν, η πρώτη μου μέριμνα: να ολοκληρώσω ό,τι υποσχέθηκα τότε παράλληλα, βέβαια, με άλλα σοβαρότατα θέματα για την οικονομική επιβίωση της Δωδεκανήσου, τα οποία και διεκδικώ συνεχώς, όπως η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία το οποίο πληρώνουν οι τουρίστες και τα καθιστά μη ανταγωνιστικά απέναντι στα ξενοδοχεία της Τουρκίας.
Το καλοκαίρι οι προσφυγικές ροές στην περιοχή αυξάνονται. Τι μπορεί να γίνει για την αποσυμφόρηση των hotspot;
Από την αρχή του σχεδιασμού των hotspots είχα επισημάνει τον κίνδυνο, μιλώντας στη Βουλή. Είπα επανειλημμένα ότι τα hotspots πρέπει να εγκατασταθούν στην ενδοχώρα και κάθε μέρα να υπάρχει πλοίο που να μεταφέρει τους μετανάστες από τα νησιά εκεί. Στην ενδοχώρα οι συνθήκες θα είναι ασφαλώς καλύτερες για τη λειτουργία τους και για τους πρόσφυγες και για τους τοπικούς πληθυσμούς, χωρίς να επιβαρύνονται άνισα οι τοπικές οικονομίες οι οποίες στα νησιά εξαρτώνται από τον τουρισμό. Δυστυχώς τα hotspots στα νησιά ήταν ένα λάθος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα πρέπει να διορθωθεί.
Η διαβλεπόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα δεδομένα στον προοδευτικό χώρο;
Ασφαλώς αλλάζει τα δεδομένα αν δεν ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής. Αν το Κίνημα Αλλαγής ενισχυθεί, τότε οι προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την επέλαση της Δεξιάς.
Υπάρχει αριθμητικός πήχης που πρέπει να περάσει εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής; Πώς θα καταφέρει να σταθεί «αντίβαρο στη συντηρητική πολιτική»; Κάθε ψήφος πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρείται θετική εξέλιξη. «Πήχης» ως όριο με πλαφόν δεν υπάρχει. Σαφώς επιθυμούμε το Κίνημα Αλλαγής να είναι μια μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη στην επόμενη Βουλή. Για αυτό οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να παγιδευτούν στο ψευτοδίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Ο κεντρώος χώρος παραδοσιακά εκπροσωπείται συνεχώς από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα με το Κίνημα Αλλαγής. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τον εκπροσωπούν στη Βουλή.
Ποια στάση πρέπει να κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν στηρίζει ούτε τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κινείται αυτοτελώς. Εχει τις κόκκινες γραμμές του με κύρια και αδιαπραγμάτευτη την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Είναι υπέρ των επενδύσεων και της ανάπτυξης και κατά της επιδοματικής πολιτικής υπό την έννοια της ελεημοσύνης των αναξιοπαθούντων. Οι αναξιοπαθούντες πρέπει να αποκτήσουν μισθούς και συντάξεις τέτοιες που να μην επαιτούν ολίγα ευρώ ως επίδομα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έδωσε την αξιοπρέπεια στον συνταξιούχο και τον δημόσιο υπάλληλο όλα αυτά τα χρόνια και αυτό είναι που μπορεί να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στο επίπεδο που πρέπει ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη των πενιχρών επιδομάτων. Κατά συνέπεια, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές του Κινήματος Αλλαγής και η προγραμματική συμφωνία - εάν υπάρξει - να εγκριθεί από τα όργανά του και να είναι αποδεκτή από τη βάση του.