Ο κακός ο σπόρος φυτρώνει παντού - του Θάνου Ζέλκα

Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

- Ένα αγριόχορτο μπορεί να φυτρώσει παντού. Χρειάζεται ελάχιστο χώμα και νερό για να μεγαλώσει. Αν μάλιστα βρει γόνιμο έδαφος και κατάλληλες συνθήκες, θεριεύει και εξαπλώνεται. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως με τα λουλούδια και τα φυτά που καρποφορούν. Αυτά χρειάζονται φροντίδα και προστασία για να μπορέσουν να δώσουν τα άνθη και τους καρπούς τους. Αν μείνουν απροστάτευτα, τα πνίγουν τα ζιζάνια. 

 

Στη φύση υπάρχουν τα πιο διδακτικά μαθήματα και οι απαντήσεις σε όλα μας σχεδόν τα προβλήματα. Έτσι όπως τα αγριόχορτα, εξαπλώνεται η κακία και η συκοφαντία απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ η καλοσύνη και η αλήθεια χρειάζονται πολύ κόπο για να ριζώσουν και να καρποφορήσουν. Αν μάλιστα το κακό βρει τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να καταστρέψει στο διάβα του τα πάντα. 

 

Από την αρχαιότητα συνέβαινε αυτό. Όποιος ξεχώριζε έπρεπε να “κόβεται” όπως το στάχυ που ψήλωσε παραπάνω από τα υπόλοιπα. Άνθρωποι με αξίες, με περγαμηνές, με προσφορά έπεσαν θύματα του μένους και της ζηλοφθονίας των μικρόψυχων της εποχής τους. Τους κατηγόρησαν για τα πιο απίστευτα πράγματα, τους έστειλαν στα ικριώματα ή στην καλύτερη τους φυλάκισαν επειδή απλά κάποιοι φύτεψαν το σπόρο του κακού μέσα στο πλήθος. 

 

Είναι ευδιάκριτο μέχρι σήμερα πόσο εύκολα αποδίδει μια καμπάνια μίσους και πόσο δύσκολο είναι να περάσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Η μάζα νιώθει ότι αυτοκαθαίρεται όταν στέλνει στην πυρά τη “μάγισσα”. Θεωρεί ότι θυσιάζοντάς την, θα σπάσει η οποιαδήποτε “κατάρα” την βασανίζει εκείνη τη στιγμή, από αρρώστια μέχρι σεισμό. Φυσικά δε μετανιώνει κιόλας αν αποδειχθεί αβάσιμη η κατηγορία. 

 

Το ίδιο συμβαίνει και με την κακογουστιά. Παρά τον εμβληματικό χαρακτήρα του αρχιτεκτονικού  θαύματος του Παρθενώνα και της λιτής ομορφιάς της αρχαιότητας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας δεσπόζει η προχειρότητα, η αυθαιρεσία, το φτηνό αλουμίνιο και το πλαστικό. Ο Τουρισμός δεν έκανε μόνο καλά. Σε αρκετές περιπτώσεις έδρασε ως καταλύτης για να εξαπλωθεί η κακογουστιά και να νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία. 

 

Κάτι ανάλογο γίνεται και με την οργάνωση και την καθαριότητα. Προκειμένου να διατηρηθεί κάτι άρτια λειτουργικό και καθαρό, κάποιοι θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ. Να δώσουν μακροχρόνιους αγώνες με τα κατεστημένα. Να προσπαθήσουν να αλλάξουν νοοτροπίες. Προκειμένου να μηδενιστεί αυτή η προσπάθεια, είναι απλά αρκετός ένας αδιάφορος στο τιμόνι.  Με μαθηματική ακρίβεια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο όλα θα γίνουν πολύ χειρότερα από πριν. 

 

Πηγαίνοντας σε πιο υψηλές έννοιες, συναντάμε ακόμα πιο δυσάρεστα πράγματα. Ευτυχώς τις έννοιες της βαρύτητας και του ηλεκτρισμού τις έχουμε κατανοήσει σχεδόν όλοι. Σκεφθείτε κάποιοι να αμφισβητούσαν ακόμα κι αυτά και να έβαζαν τους αφελείς να πηδάνε από γκρεμούς και γέφυρες ή να βάζουν τα χέρια τους στην πρίζα για να πειραματιστούν, τι θα είχε γίνει. Αυτοί όμως οι “αναρχικοί” της τρικυμίας εν κρανίω, παρότι δεν αμφισβητούν τη βαρύτητα θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητούν όλα τα υπόλοιπα. Την αστρονομία, τη φυσική, τη φαρμακολογία, την ιατρική. Ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να κατανοήσουν ή για δικούς τους λόγους θέλουν να πολεμήσουν. 

 

Φυσικά αν δεν υπήρχε το ανάλογο ακροατήριο, αυτοί θα ήταν απλά γραφικοί. Τώρα είναι επικίνδυνοι. Γιατί όσο “χαριτωμένο” και ακίνδυνο μπορεί να ακούγεται ότι η Γη είναι επίπεδη, όταν η συζήτηση πάει σε πεδία που άπτονται της δημόσιας υγείας εκεί υπάρχει πρόβλημα. Όταν η επικράτηση της βλακείας θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές, εκεί πια και η αδιαφορία των υπολοίπων γίνεται συνενοχή. 

 

Θα μπορούσαμε να απαριθμούμε άπειρες περιπτώσεις που τα πράγματα πηγαίνουν στραβά λόγω της ημιμάθειας, του καιροσκοπισμού και της κακίας κάποιων προβληματικών ψυχοσυνθέσεων. Δυστυχώς ενώ θα έπρεπε να παίρνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή σε κάποιο σανατόριο, πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά ή έχουν καταλάβει ισχυρές θέσεις εξουσίας. Αλίμονο σε όλους τους υπόλοιπους! 

 

 

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...