Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Βασίλης Παπανικόλας απαντά σχετικά με τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών από οφθαλμίατρο του ιδρύματος...

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΌΠΟΥ-Επειδή έχει αναπτυχθεί μια διαστρεβλωμένη παραφιλολογία, όσον αφορά τις οφθαλμολογικές ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν νέες ή να ανανεωθούν άδειες οδήγησης που έχουν λήξει, θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε τη θέση αλλά και τον ρόλο του Κρατικού Νοσοκομείου, στην υπόθεση αυτή. Αφορμή και μια πρόσφατη δια του Τύπου τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, με την οποία καλείτο ο υπογράφων Διοικητής να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, η ουσία των οποίων συμπυκνωνόταν στο απλό και εκλαϊκευμένο ..«με τόση δουλειά που έχετε εσείς, τι θέλετε και μας παίρνετε και τη δική μας δουλειά;».  
Επειδή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και επειδή υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει ότι το κενό που δημιουργήθηκε μόνο στη Ρόδο και πουθενά αλλού, δηλ. την άρνηση των οφθαλμιάτρων να συμβληθούν με το Δημόσιο, υποχρεούται να το καλύψει το Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή το Νοσοκομείο της Ρόδου! Υπήρχε βέβαια και η εναλλακτική δυνατότητα να υποχρεώνονταν οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί να ταξιδεύουν και να διαμένουν στην Κω (εκεί υπάρχουν συμβεβλημένοι οφθαλμίατροι και άλλος Ιατρικός Σύλλογος, που χειρίσθηκε διαφορετικά το θέμα) μέχρι να πάρουν τη σχετική ιατρική βεβαίωση!
Πέρα όμως από την εκ του νόμου υποχρέωση μας και τα δύο σχετικά αιτήματα που μας έγιναν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Κρατικό Νοσοκομείο, εκτός από την υποχρέωση του για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όσους προσέρχονται σ’ αυτό, αποτελεί και την έκφραση της Οργανωμένης Πολιτείας, του Κράτους δηλαδή στον τομέα του, το οποίο Κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων που προέρχονται από τη σχέση τους με αυτό.  
Συνοπτικά λοιπόν, διευκρινίζουμε:
1)    Από την στιγμή που οι ιδιώτες ιατροί αρνούνται να εξετάσουν τους υποψήφιους οδηγούς, είναι υποχρεωμένο από τον νόμο το Νοσοκομείο να τους εξετάσει.
2)    Ο Διοικητής υποχρεούται να δώσει εντολή για εξέταση των υποψηφίων από το Κρατικό Νοσοκομείο, εκ του νόμου.
3)    Ο Ιατρικός Σύλλογος ως συλλογικό όργανο όλων των ιατρών τόσο των ιδιωτών ,όσο και των νοσοκομειακών , γνωρίζει ότι αν οι ιδιώτες μέλη του αρνηθούν να εξετάσουν, τότε υποχρεωτικά οι νοσοκομειακοί θα αναγκαστούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος και ως εκ τούτου εν γνώσει του και με την στάση του όχι απλώς δεν συμπαρίσταται ,αλλά επιπλέον επιφορτίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς με επιπρόσθετη εργασία, την οποία δεν μπορούν να αρνηθούν.
4)    Η άρνηση των ιδιωτών να συμβληθούν με το Υπουργείο Συγκοινωνιών εμφανίζεται μόνο στην Ρόδο, παρά το ότι οι ίδιες διατάξεις ισχύουν για όλη την χώρα.

Όσον αφορά τα ερωτήματα που μας θέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου:

1)    Η λίστα αναμονής για οφθαλμολογική εξέταση είναι 2-3 μήνες και για χειρουργείο 1-3 μήνες,  παρά το ότι οι γιατροί της κλινικής είναι επιφορτισμένοι να εξετάζουν και να χειρουργούν ένα πολύ μεγάλο όγκο ασθενών τόσο σε τακτικό όσο και σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών από όλα τα Δωδεκάνησα.  Η λίστα αναμονής αποδεικνύει τη εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος   στους γιατρούς του νοσοκομείου μας και την εκτίμηση που έχει στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
2)    Οι υποψήφιοι οδηγοί εξετάζονται σε χωριστή λίστα ανεξάρτητη από αυτή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Έγινε προσπάθεια η εξέταση αυτή να πραγματοποιείται υπό συνθήκες που θα διαταράξουν όσο το δυνατό λιγότερο την λειτουργία του Οφθαλμολογικού Τμήματος.

Ενημερώνουμε δε επιπρόσθετα ότι:
3)    Ο Διοικητής του νοσοκομείου είναι  γνώστης του μεγάλου καθημερινού  όγκου εργασίας  αλλά και του έργου που επιτελούν οι ιατροί  του Οφθαλμολογικού Τμήματος και επειδή είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου  να δώσει λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε,  προτίθεται σε περίπτωση που συνεχιστεί ή άρνηση των ιδιωτών  να εξετάσουν υποψήφιους οδηγούς, να ζητήσει από την 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού του οφθαλμολογικού τμήματος (πρόσληψη ή μετακίνηση και άλλων Οφθαλμιάτρων),  έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία του αλλά και να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι οδηγοί.
4)    Ο διοικητής θα ήταν υπόλογος έναντι όχι μόνο της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και συνείδησης του, αν παρέβλεπε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα  όπως αυτό και δεν έκανε ότι ήταν δυνατό για να συνδράμει στην άρση του αδιεξόδου που οι κακοί χειρισμοί τρίτων δημιούργησαν.
                     Ρόδος, 09-07-2014

                    ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ
                   Διοικητής των Νοσοκομείων Ρόδου – Κω - Καλύμνου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...