Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλών και ο δικό μας άνθρωπος…γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Γνώρισα τον καθηγητή κ. Γιάννη Σεϊμένη, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας (Ανώτατου Διαιτητικού Οργάνου) του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), με έδρα τη Χάγη Ολλανδίας και Γραμματέα της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων. Στον Οργανισμό απονεμήθηκε πρόσφατα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2013. Ήταν καθηγητής μου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών  του Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το 16-ετές έργο της OPCW σημαντικό και με ειδικό διεθνές βάρος. Αφορά την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλο τον Κόσμο, την οποία Σύμβαση έχουν υπογράψει 190 κράτη.  Πρόσφατα έκανε αίτηση μέλους η Συρία και βρίσκεται σε διαδικασία εγγραφής ανοίγοντας ουσιαστικά το διάλογο με τον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός που μαστίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.  
Στόχοι:
1.    καταστροφή όλων των υπαρχόντων χημικών όπλων κάτω από τη διεθνή επαλήθευση από το   OPCW  
2.    έλεγχος της χημικής βιομηχανίας για να αποτρέψει τα νέα όπλα από την επανεμφάνιση  
3.    παροχή της βοήθειας και της προστασίας στα κρατικά συμβαλλόμενα μέρη ενάντια στις χημικές απειλές και
4.    ενθαρρύνοντας τη διεθνή συνεργασία για να ενισχύσει την εφαρμογή της Συνθήκης     και να προωθήσει την ειρηνική χρήση της χημείας.

Είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να  περιλαμβάνεις τους κόλπους του μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας , όπως ο καθηγητής Γιάννης Σεϊμένης, ώστε με την παρουσία του να   αναδεχθεί η σημασία του φετινού  Νόμπελ που μπορεί να γίνει οδηγός ομιλιών και συναντήσεων για την διάδοση της έννοιας της ειρήνης σε μια περιοχή που αποτελεί το «μάτι» του πλανήτη.
Η Ρόδος φιλοξενώντας το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορεί αναγορευθεί ως έδρα αυτού του Διαλόγου της Ειρήνης  και την Συνύπαρξης μεταξύ των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου   για να μπορεί να πιστοποίηση το προσωνύμιο «το σταυροδρόμι των πολιτισμών».
Επίσης και ο ρόλος του Πανεπιστήμιου θα αναβαθμιστεί επιτελώντας τους βασικούς σκοπούς του, που είναι η διάχυση της γνώσης, η εξειδικευμένη έρευνα πάνω σε ανθρωπιστικά και κοινωνικά φαινόμενα της περιοχής, η διεπιστημονική μορφή λειτουργίας και η εμβληματική παρουσία του ιδρύματος στην Ν.Α Μεσόγειο.  
Το «έναυσμα» υπάρχει και με τη υποστήριξη της Τ.Α μπορεί το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει το προσδοκώμενο φάρο της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας.  
Η εκπαίδευση αποτελεί τη φυγή από την μιζέρια και την διαχείριση του πνεύματος.
Η δια βίου εκπαίδευση που προσφέρει άπλετα το Πανεπιστήμιο είναι μια φιάλη οξυγόνου σε ένα σπαρασσόμενο κόσμο από ρευστότητα και αβεβαιότητα, γεμάτο από αρρυθμίες και διακοπές τροφοδοσίας βιωσιμότητας.
Η ειρήνη στη περιοχή είναι προς όφελος της χώρας και ειδικότερα του τόπου μας.
Η ευκαιρία αποδόθηκε, ο εκφραστής είναι δίπλα μας, μένει σε εμάς να την αδράξουμε…   

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...