ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συνέντευξη του Δημήτρη Γάκη στο Αιγαίο TV
-Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αιγαίο TV και την δημοσιογράφο Ειρήνη Χαλκίτη μίλησε μεταξύ άλλων:
Για την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις αεροπορικές μεταφορές:
Εξαιτίας της μονοπωλιακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί de facto στις αεροπορικές μεταφορές στη Δωδεκάνησο έχουν εμφανιστεί προβλήματα που αφορούν κυρίως στο κόστος των εισιτηρίων. Κινηθήκαμε προς δύο κατευθύνσεις, αποστέλλοντας επιστολές με προτάσεις για άρση των δυσκολιών προς όφελος των νησιωτών.
Με την επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Σπίρτζη, ζητήσαμε να παρέμβει προς την Εταιρεία και, ταυτόχρονα, εφόσον το επιτρέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ να τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων, αντίστοιχο με εκείνο που τίθεται στα καύσιμα. Η αντίδραση του Υπουργού ήταν θετική. Επιπλέον, επειδή η τιμή καθορίζεται ως γνωστόν από την προσφορά και τη ζήτηση, ζητήσαμε, ειδικά για την Ρόδο και την Κάλυμνο, είτε να αυξηθούν τα δρομολόγια είτε να εισέλθει μια ακόμη αεροπορική εταιρεία στη γραμμή.
Από κει και πέρα, ως Πολιτεία οφείλουμε να παρεμβαίνουμε σε κάθε επίπεδο έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στις αεροπορικές συγκοινωνίες για τον νησιώτη. Γι’ αυτό, με μια δεύτερη επιστολή μου, αυτή τη φορά προς τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ζήτησα την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) στις αεροπορικές μεταφορές. Να μπορεί δηλαδή ο νησιώτης να κάνει χρήση του οφέλους που δικαιούται στο πλαίσιο του Μ.Ι. και στις αεροπορικές μεταφορές. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόταση, που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αφενός και συγχρόνως θα διευκολύνει τη μετακίνηση των νησιωτών, που είναι σημαντικό και ζητούμενο, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, ιδιαιτέρως για ζητήματα Υγείας. Προβλήματα που είναι σοβαρά για τους νησιώτες, γιατί πολλές φορές καλούνται να μετακινηθούν, για παράδειγμα από ένα μικρό νησί προς ένα μεγαλύτερο ή την πρωτεύουσα για ένα ζήτημα υγείας ή/και για ιατρικές εξετάσεις. Ένα τέτοιο πρόβλημα για παράδειγμα αντιμετωπίσαμε με την οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών ΑμεΑ στη Δωδεκάνησο, το οποίο λύθηκε με την αγορά του ειδικού μηχανήματος για παιδιά με Αναπηρίες.
Για την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση στη Δωδεκάνησο:
Με την επίσκεψή του στην Κω, ο υπουργός Εσωτερικών ήρθε σε άμεση επαφή και άκουσε τα προβλήματα των νησιωτών και τους προβληματισμούς τους. Πολλά από αυτά επιλύθηκαν επιτόπου, άλλα καταγράφηκαν και για άλλα δρομολογήθηκε η διαδικασία για την υπέρβασή τους. Με τον κο Χαρίτση συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους στο Δήμο, στη συνέχεια με το Δήμαρχο Κω. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και επιπλέον θα χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση κτηρίων που βρίσκονται σήμερα στο ΕΤΑΔ, συζητήθηκαν τα ζητήματα του λιμανιού για τις επισκευές μετά το σεισμό κ.ά. θέματα αρμοδιότητας του.
Για τον Κρατικό Προϋπολογισμό:
Η άποψη της Κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, είναι όλες κοστολογημένες και υλοποιήσιμες και θα έρχονται προγραμματισμένα να γίνουν νόμοι του Κράτους. Σήμερα, συζητούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον έχουμε τη μη περικοπή των συντάξεων, ένα θέμα που αφορούσε έως και δύο εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους. Πρέπει βεβαίως να είμαστε προσεκτικοί. Τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα δύο χρόνια είναι υψηλά. Ωστόσο μια δυναμική που θα δημιουργηθεί με τις αυξήσεις των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, θα συνεισφέρει, μαζί με το επιτυχημένο επενδυτικό μας πρόγραμμα, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία.
Για τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας:
Είναι μια δύσκολη στιγμή για την ενότητα της κοινωνίας μας. Υπάρχουν κάποιες εύλογες ανησυχίες από τους ιερείς για τη μισθοδοσία τους. Αυτό όμως διασφαλίζεται από τη Συμφωνία. Το θέμα μπαίνει σε νέες βάσεις και κάποιες παθογένειες του παρελθόντος μπορούμε να τις υπερβούμε. Η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία θα είναι προς όφελος τόσο της Πολιτείας όσο και της Εκκλησίας.
Για τις πρωτοβουλίες που αφορούν την Ιστορία της Δωδεκανήσου:
Πρόκειται για μια σειρά από εκδηλώσεις του επιλέξαμε να έχουν σχέση με το ιστορικό παρελθόν της Δωδεκανήσου και τη σύγχρονη αντιμετώπιση και προβολή. Πρώτη πρωτοβουλία, η ανακήρυξη της Κάσου (μαζί με τα Ψαρρά) σε Ηρωική Νήσο. Δεύτερη, η ένταξη της τοπικής ιστορίας στο πρόγραμμα των σχολείων. Τέλος, η έκδοση του επετειακού γραμματοσήμου για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις και δράσεις για το «Έτος Δωδεκανήσου». Επιλέξαμε ένα σημαντικό τοπόσημο –το βράχο της Σύμης, σύμβολο των αγώνων των Δωδεκανησίων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία, μαζί με την αρχαία τριήρη, για να θυμίζει τη ναυτική και εμπορική ισχύ των νησιών και τέλος το επίγραμμα του Φώτη Βαρέλη, αντιπροσωπευτικό του Πολιτισμού που εξακολουθεί να παράγεται στα νησιά μας και ταυτόχρονα ένα διαχρονικό μήνυμα των Δωδεκανησίων για την Ελευθερία.
***
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-