Ο Δημήτρης Γάκης για την Παγκόσμια ημέρα Αναπηρίας

Ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣυΡιζΑ Δημήτρης Γάκης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

- “Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία και την προστασία τους από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποτελεί μια ισχυρή υπόμνηση για τις υποχρεώσεις της Πολιτείας. Μόνιμη μέριμνα της πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αναγκών και η επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ και η φροντίδα που οφείλει να υποδεικνύει για την ένταξή τους στην κοινωνία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Για την ισότιμη πρόσβαση τους σε εκπαίδευση, συγκοινωνία, κοινωνική και δημόσια ζωή, υπηρεσίες υγείας, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

 

Σήμερα, σε συνθήκες περαιτέρω φτωχοποίησης της κοινωνίας λόγω της μεγάλης ακρίβειας, της έκρηξης στις τιμές της ενέργειας και των προβλημάτων της συνεχιζόμενης πανδημίας, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μειώνει σταθερά τις δαπάνες για το προνοιακό κράτος και έμμεσα ενισχύει τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των ΑμεΑ. 

Παράλληλα τα άτομα με αναπηρία βιώνουν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση από όλους μας, τις πολύμορφες επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων και των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις συχνά ανυπέρβλητες καθημερινές δυσκολίες των αβίωτων πόλεων με τα πολλά εμπόδια προσβασιμότητας και ανισότητας ευκαιριών σε βάρος των αναπήρων σε βασικές λειτουργικές και ζωτικές τους ανάγκες. 

Δυστυχώς στις νησιωτικές ή/και στις απομακρυσμένες ιδιαίτερα περιοχές αυτά τα προβλήματα αποκτούν μεγαλύτερη ένταση. Πρέπει επιτέλους να λάβουμε μέριμνα θεσμοθέτησης βελτιωτικών ρυθμίσεων στην σχετική νομοθεσία με βάση την νησιωτικότητα. Γιατί η μετακίνηση από τα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολη και ακριβή. Είναι ένα ζήτημα με ανθρωπιστικά, κοινωνικά αλλά και εθνικά χαρακτηριστικά. 

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης και διαβίωσης και κάθε δραστηριότητας στην καθημερινότητατων των ΑμεΑ δείχνει τα κοινωνικά αντανακλαστικά και τα πολιτισμικά διαθέσιμα μιας πολιτείας. 

Μόνο με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια ημέρα Αναπηρίας και όχι με φιέστες, αόριστες υποσχέσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που γρήγορα σβήνουν”.

 

Ρόδος 3-12-2022

Δημήτρης Γάκης 

πρωην Βουλευτής Δωδ/σου

ΣυΡιζΑ 


 

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Σε συνέντευξη του προς το Verena.gr ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βαίος Καλοπήτας που κατέρχεται...
Σε ενα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...