Ο Δήμος Ρόδου τίμησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ για το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece"

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ-Ο Δήμος Ρόδου τίμησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ για το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece"

- Την ομάδα των μαθητών του 3ου ΓΕ Ρόδου που απαρτίζεται από τους  Μελέτη Φώτη,  Σκανδαλίδη Αικατερίνη, Ευαγγελία Χατζηδάκη, Παρασκευή Φραράκη, Ηλιάνα Παπαθεοδωράκη,  Ιωάννη Σταματιάδη,  Ναταλία Σταματάκη και κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece", τίμησε την Δευτέρα 9 Μαΐου ο Δήμος Ρόδου.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κύριος Θανάσης Βυρίνης, υποδέχθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τους μαθητές και τις μαθήτριες που συνοδεύονταν από τον εκπαιδευτικό κ. Βασίλη Σάββα, συντονιστή της ομάδας και τον διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Ρόδου κ. Ανδρέα Μαρίνο. Τους συνεχάρη ιδιαίτερα και με τη διττή του ιδιότητα ως εκπρόσωπος του Δήμου, αλλά και ως εκπαιδευτικός  για τη σημαντική διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Ευρωπαϊκό αντίστοιχο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Μπολόνια στις 20 Ιουνίου.  

Τόνισε ότι τέτοιου είδους δράσεις αποτελούν πρότυπα για όλους, αφού ξεφεύγουν από το τυπικό μέρος της Εκπαίδευσης και αναδεικνύουν τη δημιουργική φαντασία των νέων και την καινοτομία στις Επιστήμες.

Ο κ. Βυρίνης, μετέφερε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή, πρόκειται να εισαγάγει το θεσμό του «Δημοτικού Συμβουλίου Νέων». Στόχος είναι τα νέα παιδιά που θα κληθούν στο μέλλον να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα κοινά πράγματα του τόπου, να  ενημερωθούν έγκαιρα για τον τρόπο λειτουργίας του ανώτερου τοπικού συλλογικού οργάνου, να εξοικειωθούν με τις Δημοκρατικές Αρχές και να αναδείξουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Από την πλευρά τους οι μαθητές και μαθήτριες αναφέρθηκαν στο πώς ξεκίνησε η ιδέα, στις εμπειρίες που αποκόμισαν από το project, στο πώς επηρέασε και διαμόρφωσε τις επιλογές σταδιοδρομίας τους η συμμετοχή τους σε αυτό.

Ο κ. Βασίλης Σάββας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία και επιτυχία ανήκει εξολοκλήρου στους μαθητές και στις μαθήτριες, τα οποία συνεχάρη για το αποτέλεσμα και τη σημαντική διάκριση, ευχόμενος μετά την επιτυχία αυτή να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον.

Την ικανοποίησή του για την σπουδαία διάκριση των παιδιών εξέφρασε ο κ. Ανδρέας Μαρίνος. Υπογράμμισε ότι το σχολείο πρέπει να προάγει να αναδεικνύει τα ταλέντα των μαθητών και μαθητριών, μέσα από τέτοιες δημιουργικές διεργασίες.

 

Μία καινοτόμος ιδέα

 

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου συμμετείχαν στον διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece",  με καινοτόμο πύραυλο που έφτιαξαν. Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε στο πεδίο βολής  πυροβολικού στα Μέγαρα στις 28/4/22  και σημείωσε επιτυχία, αφού συλλέχτηκαν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες από την ατμόσφαιρα, αλλά και βρέθηκε με την βοήθεια gps ο δορυφόρος των παιδιών κατά την πτώση.

Ακολούθως, οι μαθητές επεξεργάστηκαν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο κτίριο διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν τα μέλη της ομάδας του 3ου ΓΕΛ Ρόδου, ήταν παρόμοια με αυτή  που χρησιμοποιείται  σε  ένα πραγματικό δορυφόρο.

Ο δορυφόρος συσχετίζει ειδικότερα την έρευνά των παιδιών με την πρόληψη και την παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο των πυρκαγιών. Μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας, και με δεδομένα από την πυρκαγιά της Ρόδου το 2021,  καταγράφονται  CO, υγρασία, PM 2.5, CO2 και   φορμαλδεΰδη. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς αφού λίγες μέρες πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου το καλοκαίρι του 2021, παρατηρήθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε PM 2,5 και CO στην ατμόσφαιρα, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην δυτική ακτή της Τουρκίας.

Με το δορυφόρο τους πήραν την 1η θέση στο διαγωνισμό που είναι εγκεκριμένος από το υπουργείο παιδείας και πραγματοποιείται  στα πλαίσια του προγράμματος  “CanSat in Greece”, εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC),  με μοναδική παρουσία του 3ου ΓΕΛ σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

 

 

Εκ του γραφείου τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...