Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου για το "ΟΧΙ των Δωδεκανησίων"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΟΔΟΥ -Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε από το Ροταριανό Όμιλο Ρόδου πανηγυρική συνεστίαση, την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων τουξενοδοχείου Amathus με κεντρικό ομιλητή τον έγκριτο δημοσιογράφο, Γιώργο Ζαχαριάδη. Θέμα της ομιλίας του ήταν το «ΟΧΙ των Δωδεκανησίων», καθώς όπως υποστήριξε ο κος Ζαχαριάδης, «συνηθίζεται κάθε φορά σε εκδηλώσεις σε σχολεία ,οργανώσεις και επίσημους εορτασμούς στην περιοχή μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να γίνεται πάντα λόγος για το ιστορικό ΟΧΙ, τον Ιωάννη Μεταξά, οι τηλεοράσεις να προβάλλουν τα γνωστά ντοκυμαντέρ από εκείνες τις μέρες, και τα ραδιόφωνα να μεταδίδουν τραγούδια της Σοφίας Βέμπο.Όμως και στα σκλαβωμένα Δωδεκάνησα όλα αυτά τα χρόνια διαδραματίστηκαν συγκλονιστικά γεγονότα που –δυστυχώς- δεν διδάσκονται στα σχολεία μας…».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο τελευταίος επιζών Δωδεκανήσιος Ιερολοχίτης, Γιώργος Λιναρδής, ο οποίος και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου, κ. Κώστα Παμπρή για τη συνεισφορά του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Για τη συνεισφορά του κ.Γ.Λιναρδή αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κος Ζαχαριάδης, σε μια ομιλία ομολογουμένως συγκινητική αλλά και παιδευτική καθώς με γλαφυρότητα και τεκμηριωμένο λόγο ο ομιλητής έδωσε στους συμμετέχοντες την εικόνα των γεγονότων στη Δωδεκάνησο και κυρίως στη Ρόδο, από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 8 Μαΐου 1945 που είναι το τέλος του πολέμου με την παράδοση των Γερμανών στη Σύμη. Υπογράμμισε δε ότι το τέλος του πολέμου έγινε στη Σύμη και όχι στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944 όπως κάποιοι σήμερα ξεκίνησαν –για δικούς τους λόγους-να θελήσουν να επιβάλουν !»…

Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε αναλυτικά για το κοντσεντραμέντο, το κλείσιμο του ελληνικού προξενείου στη Ρόδο ,το Σύνταγμα Δωδεκανησίων, την Αντίσταση, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ρόδου ,την τραγική περίοδο της πείνας και τον Ιερό Λόχο. Επίσης αναφέρθηκε στις ηρωικές μορφές των Δωδεκανησίων αντιστασιακών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς και κατέληξε λέγοντας :«Από τη Ρόδο ,τη Σύμη, τη Χάλκη, την Κω, την Τήλο ,την Κάλυμνο, τη Λέρο νεαροί νησιώτες εντάχθηκαν στον Ιερό Λόχο και πήραν μέρος σε καταδρομικές επιχειρήσεις στη Σύμη, την Τήλο, την Αλιμνιά , τη Νίσυρο και η τελευταία στο Μονόλιθο της Ρόδου-στην επιχείρηση με την ονομασία ΤΕΝΤ -μια εβδομάδα πριν το τέλος του πολέμου. Συγκλονιστική είναι η περιπέτεια τεσσάρων ιερολοχιτών από τη Χάλκη του Γιώργου Λιναρδή, του Βασίλη Χαλικάκη, του Κώστα Ζαμπετούλα και του Κώστα Τσίμικα… Οι περισσότεροι Δωδεκανήσιοι ιερολοχίτες μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Λιναρδής(ο τελευταίος επιζών Δωδεκανήσιος ιερολοχίτης) βρισκόντουσαν στη Σύμη όταν οι Γερμανοί υπέγραψαν στις 8 Μαΐου 1945 την παράδοση της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους παρουσία και του διοικητή τους ΧριστόδουλουΤσιγάντε. Δύο μέρες αργότερα έφτασαν στην ελεύθερη Ρόδο !». Από την ημέρα εκείνη (9 Μαΐου 1945) ξεκινά μια άλλη περίοδος για τη Δωδεκάνησο. Είναι η βρεταννική κατοχή που διαρκεί μέχρι την 31η Μαρτίου 1947 όπου πλέον κυματίζει –επιτέλους – η ελληνική σημαία.

Το συγκινητικότερο δε ήταν το συμβάν που χρησιμοποίησε για να δείξει πως η Δωδεκάνησος αν και έζησε 600 και πλέον χρόνια σκλαβιάς, διατήρησε την ελληνικότητα της, τη γλώσσα της, τη θρησκεία της, τα ήθη και τα έθιμα της…Το περιστατικό ήταν το εξής: «Μια εβδομάδα μετά την παράδοση των Γερμανών στις Συμμαχικές Δυνάμεις ο Γιάννης

Γεωργάκης(αργότερα γενικός διοικητής Δωδεκανήσου) έπεισετον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό να επισκεφθεί με το θρυλικό «Αβέρωφ» τη Ρόδο. Η έγκριση δίνεται από τον ίδιο τον Τσώρτσιλ και στις 15 Μαΐου 1945 όταν το «Αβέρωφ» έφτασε στη Ρόδο, ο Δαμασκηνός βλέποντας χιλιάδες Ροδίτες να έχουν κατακλύσει το Μαντράκι, ρωτάει τον Γεωργάκη: --Και πώς θα συνεννοηθούμε μ’αυτούς-νομίζοντας ότι μιλούσαν …ιταλικά. ---Μεγαλειότατε, αυτοί μιλούν και γράφουν καλύτερα ελληνικά από εμάς, ήταν η απάντηση του Γεωργάκη.»

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε και ο κος Ζαχαριάδης με μια αναμνηστική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Ομίλου για την εξαιρετική ομιλία του. Μια ομιλία που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία της Δωδεκανήσου προκειμένου η νέα γενιά να γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας καθώς μια σελίδα ιστορίας αξίζει όσο ένας τόμος λογικής…

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος Γρηγόρης Ρουμάνης, ο στρατηγός Μηνάς Παπαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΠΝΑ, Ιωάννης Φλεβάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, Ευάγγελος Μανδρακός, και η περιφερειακός σύμβουλος της ΠΝΑ, Παρασκευή- Ελευθερία Φτακλάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του μέλη του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου καθώς και φίλοι του Ομίλου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Η ΣΥΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Η Σύμη γεωπολιτικά...
Οχτώ το πρωί, σήμερα και το δημαρχείο της Ρόδου δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει το νησί εδώ...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...