Ο Γιάννης Χατζηβασίλης και ένα ιδιωτικό μουσείο στην Κάρπαθο πoυ πρέπει να δεις, του Μανώλη Δημελλά 

 

 

Ταξιδεύεις για την Κάρπαθο, λοιπόν ανοίγεις χάρτες, μετράς ακρογιάλια και σχεδιάζεις  το πρόγραμμα. 

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη παραδοχή, όσες μέρες κι αν έχεις σίγουρα δε σου φτάνουν! Μια από τις προτεραιότητες, από εκείνα που λέμε must, είναι η επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος. 

Εκεί στα ψηλά δε γίνεται να μην επισκεφθείς ένα από πιο σπουδαία ιδιωτικά μουσεία του νησιού. 

Μουσείο αφιερωμένο στον «Θεόφιλο» της Καρπάθου, στον Βασίλη Ν. Χατζηβασίλη. Πέρα από τα εκθέματα, που γίνονται βιωματικό μάθημα για την ιστορία και την τέχνη της Καρπάθου, σε ξεναγεί ένας απίθανος τεχνίτης!

Πρόκειται για τον γιό του λαϊκού καλλιτέχνη, τον πολυτάλαντο Γιάννη Χατζηβασίλη, που είναι και ο οικοδεσπότης μας. 

Πρώτα από όλα ο Γιάννης είναι ζωγράφος, που κουβάλα στην ψυχή του μια βαθιά κληρονομιά πολλών χρόνων.

Ο παππούς του, ο Νικολής ο Μορφινός με το όνομα, ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης του προπερασμένου αιώνα. Έφτιαχνε, σοβάτιζε και στη συνέχεια ζωγράφιζε τα ταβάνια και τους τοίχους, στα πλούσια καπετανόσπιτα της Κάσου.

Μέσα στο δημιουργικό οίστρο της εποχής και σε εκείνο το μοναδικό ανακάτεμα των διαφόρων υλικών και των τεχνών μεγάλωσε και διδάχτηκε ο γιός του και πατέρας του Γιάννη, ο λαϊκός καλλιτέχνης της Δωδεκανήσου Βασίλης Χατζηβασίλης (1918-2005).

Εργολάβος οικοδομών, πρωτομάστορας, γλύπτης, ζωγράφος, ένας δημιουργός που δούλευε και πάντρευε τα υλικά του, χτίζοντας κυριολεκτικά ζωντανούς Αγγέλους! 

Χαρακτηριστικές δημιουργίες του Καρπάθιου πρωτομάστορα είναι τα γλυπτά τσιμεντένια κάγκελα, που έχει αφήσει κληρονομιά στα σπίτια της Ολύμπου. 

Αυτά τα πρότυπα ήταν ριζωμένα στο DNA κι έτρεχαν ολοζώντανα στο αίμα του Γιάννη, το χάρισμα του δεν χρειάζεται να το προβάλει, πέρα από την ζωγραφική, πιάνει την κάμερα και φτιάνει ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Το Μουσείο άνοιξε την πόρτα στο κοινό το 2009, ήταν η σκέψη των παιδιών με σκοπό τη συλλογή και προβολή του έργου του πατέρα τους, του Βασίλη Νικ. Χατζηβασίλη. 

Σ' αυτό εκτίθενται η συλλογή των έργων του και πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα. Το ιδιωτικό μουσείο λειτουργεί στο σπίτι της οικογένειάς του, χτίστηκε το 1969, εκεί έζησε η οικογένεια και γεννήθηκε ο γιός του Γιάννης. Σήμερα  είναι στην ιδιοκτησία της κόρης του, Αρχοντούλας Βασ. Χατζηβασίλη, συζύγου Ηλία Γ. Πύργου. 

Στο εξωτερικό του σπιτιού, πάνω στα τσιμεντένια κάγκελα, στέκουν οι πρωτότυπες παραστάσεις του Χατζηβασίλη, ο Αρίωνας και ο Διγενής Ακρίτας, έργα εμπνευσμένα από την Ακρόπολη. 

Αλλά και στο εσωτερικό του, ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια στους τοίχους, τα πατώματα αλλά και στα αντικείμενα, είναι σχεδιασμένη και καμωμένη από τα χέρια του πρωτομάστορα Χατζηβασίλη. 

Το ιδιωτικό μουσείο φέτος κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ωφεληθεί, εδώ γνώρισαν κι άγγιξαν την μοναδική τέχνη της Καρπάθου.  Οι πληροφορίες που μας δίνει ο Γιάννης Χατζηβασίλης δηλώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ακόμη και ο Προέδρος της Δημοκρατίας, στην επίσημη επίσκεψη του στο νησί, ξεναγήθηκε εδώ. 

Ωστόσο η πολιτεία, ο Δήμος του νησιού, όπως και το Επαρχείο, δεν  έχουν ασχοληθεί, ούτε έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη του. Να σημειώσουμε ότι μόνο μια τράπεζα φρόντισε να δώσει κάποια χρήματα καθώς και ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ως υπουργός Αιγαίου, το 2007, όπου ανέλαβε και πραγματοποίησε έκθεση των έργων του Χατζηβασίλη στο πνευματικό κέντρο της Αθήνας.

Το σπίτι του Χατζηβασίλη είναι ζωντανό, αναπνέει, μας μιλά για τη ζωή στα περασμένα χρόνια, τότε που η γη της Καρπάθου έθρεφε όλο το νησί, την ίδια στιγμή οι άνθρωποι έβαζαν τη λαϊκή τέχνη ακόμη και στο πιο μικρό βήμα της ζωής τους. 

Ακόμη κι αν τα εκθέματα του μουσείου δεν σας αφήσουν άφωνους, ένα είναι σίγουρο, μια κουβέντα με τον Γιάννη Χατζηβασίλη θα σας  εξοικειώσει με την Κάρπαθο.   

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...