Ο απόηχος της παρουσίασης στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης-Νεστορίδειου του βιβλίου του κ. Δανιήλ Σπάρταλη με τίτλο «Στα μονοπάτια της γλώσσας του Ευαγγελίου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο απόηχος της παρουσίασης στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης-Νεστορίδειου του βιβλίου του κ. Δανιήλ Σπάρταλη με τίτλο «Στα μονοπάτια της γλώσσας του Ευαγγελίου»

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παρουσίαση από την Επιτροπή Ρόδου της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας»  του 12ου και τελευταίου μέχρι τώρα βιβλίου με τίτλο «Στα μονοπάτια της γλώσσας του Ευαγγελίου» του συγγραφέα και ποιητή, βραβευμένου επανειλημμένως, μέλους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, του κ. Δανιήλ Σπάρταλη.  Η εκδήλωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία αφ’ ενός γιατί την παρακολούθησαν πάνω από εκατό συμπολίτες μας οι οποίοι όχι μόνο τίμησαν την όλη διοργάνωση με την παρουσία τους αλλά και αγόρασαν σημαντική ποσότητα των βιβλίων που προσέφερε ο συγγραφέας δωρεάν, ενισχύοντας έτσι τις υποτροφίες που χορηγεί η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» σε οικονομικά αδύνατους Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Σωματείου κας Μαίρης Μοσχή, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Σπάρταλη για την ευγενική δωρεά του, στη συνέχεια παρουσίασε  το ιστορικό της ιδρύσεως  και το έργο της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας», το σύστημα επιλογής των υποτρόφων και τον αριθμό των υποτρόφων που έχει αναλάβει για το φετινό σπουδαστικό έτος.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με έναν εξαιρετικό  τρόπο, όπως επέλεξε να την κάνει ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Κώστας Ευστ. Σκανδαλίδης! Σε αυτό βοήθησε ο πρόεδρος του «Σπιτιού της Ευρώπης»  κ. Μιχάλης Καβουκλής που ανέλαβε την ηλεκτρονική διαχείριση των εικόνων που εμφανιζόντουσαν στην γιγαντοοθόνη της αίθουσας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης-Νεστοριδείου.  Η παρουσίαση και η ανάλυση του περιεχομένου, περιελάμβανε και απαγγελία από τις κυρίες Μαίρη Παρασκευά και Άντα Καραγιάννη των επιλεγμένων κομματιών του κειμένου, προβολή  των σχετικών αποσπασμάτων και απαγγελία των ίδιων αποσπασμάτων  στην αρχαΐζουσα γλώσσα που πλησίαζε πολύ την γλώσσα του Ευαγγελίου, από τον χοράρχη κ. Παναγιώτη Μανουσάκη. Με τον τρόπο αυτό το κοινό και παρακολουθούσε και διάβαζε τα κείμενα και έτσι  διατηρούσε την προσοχή του τεταμένη!

Λόγω της φύσεως του περιεχομένου του βιβλίου του κ. Σπάρταλη είχε προσκληθεί και  ολιγομελής Βυζαντινή χορωδία  Ιεροψαλτών Ρόδου, «Ευάγγελος Μουτάφης», η οποία έψαλλε  δύο ψαλμωδίες του Τριωδίου και μία μουσική επένδυση με βυζαντινό μουσικό τρόπο, ενός ποιήματος του συγγραφέα με τίτλο «Ύμνος παρακλήσεως εις ανομβρίαν» που είχε γίνει από τον αείμνηστο Μεγάλο Άρχοντα ιεροψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Μανώλη Θεουλάκη, που πραγματικά προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως στο κοινό.

Την παράσταση όμως έκλεψε το ολιγόλεπτο «κλείσιμο» της εκδήλωσης με τα εμπνευσμένα λόγια   που από το βάθος της καρδιάς του  απηύθυνε στο κοινό του, το βράδυ του Σαββάτου, ο ίδιος ο κ. Σπάρταλης. Δεν ήταν μόνο λόγια ευχαριστιών προς τους συντελεστές της εκδήλωσης,  και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης που τη φιλοξένησε, την οικογένειά του,  ιδιαίτερα τα παιδιά και τα εγγόνια του που με τη στοργή τους συμπλήρωσαν την απώλεια της αγαπημένης τους γιαγιάς, αλλά μια αναφορά στα παιδικά του χρόνια, τη ζωή που έζησε σαν νέος στο Κάϊρο της Αιγύπτου, την αυστηρή παιδεία που είχε την τύχη να περάσει στα εκεί Ελληνικά Σχολεία υψηλού κύρους. Με προσόν την καλή του παιδεία, απέκτησε τις βάσεις και την ιερή περιέργεια  αργότερα σαν ενήλικας, να βυθιστεί στα μυστικά της ελληνικής μας γλώσσας και να αναπτύξει τις ιδιότητες του συγγραφέα, του ποιητή αλλά και την ιδιότητα του άριστου χρήστη της αρχαΐζουσας γλώσσας. Έζησε  μόνος του, από δική του επιλογή,  ένα ενδιαφέρον όσο και επίπονο ταξίδι ανά τους αιώνες κατά τους οποίους  παραμένει ζωντανή η σημερινή καθομιλουμένη γλώσσα μας, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ρίζες της!

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, μια άλλη πολύ ευχάριστη έκπληξη είχε ο συγγραφέας, όταν παρέλαβε επιστολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με  τις ευχαριστίες του για την αποστολή του βιβλίου του.

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...