Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ παρευρέθηκε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο « Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 & Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου 2013 στο Ξενοδοχείο Caravel παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Επιτρόπου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos.
Τα σημαντικότερα σημεία της νέας Κ.Α.Π. όπως παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές είναι:
* Προίκα 19,7 δις ευρώ παίρνει η Ελλάδα με τη νέα ΚΑΠ 2014-20.
* Καταργείται το καθεστώς των ιστορικών δικαιωμάτων, οπότε αυτομάτως αλλάζουν τα καθεστώτα ενίσχυσης. Ο παραγωγός επιδοτείται για να παράγει.
* Καθώς οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται για τη χώρα μας, το χειρότερο σενάριο για τους παραγωγούς είναι να χάσουν επιδότηση ως 30%, αφού γίνεται ταυτόχρονα αναδιανομή πόρων.
* Ενισχύονται οι Κτηνοτρόφοι για την παραγωγή ζωοτροφών
* Κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει το σενάριο της περιφερειοποίησης με δυο διαφορετικές ζώνες βασικής επιδότησης, μια για καλλιέργειες, δεύτερη για βοσκοτόπια.
* Προωθούνται ελληνικές ποικιλίες, που έχουν τύχη και στην αγορά, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν και στο πλαίσιο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων .
* Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πάνε κατά πάσα πιθανότητα σε προϊόντα μείζονος σημασίας είτε για λόγους εξωστρέφειας είτε για λόγους εσωτερικής επάρκειας.
* Οι νέοι αγρότες 18-40 ετών ενισχύονται με ποσά ως και 70.000 ευρώ δηλαδή 2 ή 3 ή έως και 4 φορές παραπάνω από το ποσό που προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά όχι κι οι νεοεισερχόμενοι στη Γεωργία. Ωστόσο μέσω άλλων προγραμμάτων π.χ. το ΠΑΑ 2007-13 ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’ μπορούν να μπουν σε καθεστώτα ενίσχυσης ανάλογα με την καλλιέργεια ή εκτροφή.
• Αναμένεται να προωθηθούν προϊόντα με ζήτηση στις ξένες αγορές (π.χ. ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, καπνός, βαμβάκι, φέτα κ.ά.).
• Αυτές τις μέρες ενδεχομένως και αύριο ενεργοποιείται το αγροτικό ΕΤΕΑΝ, που αναμένεται να λύσει προβλήματα χρηματοδότησης στις αγροτικές επενδύσεις, που υπέφεραν από την έλλειψη ρευστότητας.
Στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Leo Maier, τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν ή Εθνικά ή Περιφερειακά Προγράμματα.
Η συμφωνία της ΄Ενωσης των Περιφερειών της χώρας μας με τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Γεωργίας είναι η κατάθεση δεκατριών (13) Περιφερειακών Προγραμμάτων ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να έχουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Στην εισήγηση του ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιάννης ΦΙΡΜΠΑΣ, επιβεβαίωσε την Απόφαση των Υπουργείων Αν/ξης & Γεωργίας για την υλοποίηση τουλάχιστον του 1/3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 3,7 δις ευρώ από τις Περιφέρειες με εκχώρηση και των Σχεδίων Βελτίωσης καθώς και της μεταποίησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης στις τοποθετήσεις του, αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Γεωργία- Κτηνοτροφία & Αλιεία που ήδη εκπονεί η Περιφέρειά μας,όπου μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα 23 από τα 48 σχέδια για κάθε νησί και αναμένεται μέχρι το τέλος του μηνός Νοεμβρίου, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Η Περιφέρεια θα έχει ολοκληρώσει έγκαιρα την α΄φάση του προγράμματος της και θα αναμένει τους στρατηγικούς άξονες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να εναρμονισθεί και το Περιφερειακό Σχέδιο.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία στο επόμενο Π.Α.Α. με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών, των Δήμων, των Αγροτικών Ενώσεων και των παραγωγών της χώρας.