Ο Αντώνης Χατζηιωάννου στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ παρευρέθηκε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο « Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 & Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου 2013 στο Ξενοδοχείο Caravel παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  και του Επιτρόπου Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos.
Τα σημαντικότερα σημεία της νέας Κ.Α.Π. όπως παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές είναι:

* Προίκα 19,7 δις ευρώ παίρνει η Ελλάδα με τη νέα ΚΑΠ 2014-20.
* Καταργείται το καθεστώς των ιστορικών δικαιωμάτων, οπότε αυτομάτως αλλάζουν τα καθεστώτα ενίσχυσης. Ο παραγωγός επιδοτείται για να παράγει.
* Καθώς οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται για τη χώρα μας, το χειρότερο σενάριο για τους παραγωγούς είναι να χάσουν επιδότηση ως 30%, αφού γίνεται ταυτόχρονα αναδιανομή πόρων.
* Ενισχύονται οι Κτηνοτρόφοι για την παραγωγή ζωοτροφών
* Κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει το σενάριο της περιφερειοποίησης με δυο διαφορετικές ζώνες βασικής επιδότησης, μια για καλλιέργειες, δεύτερη για βοσκοτόπια.
* Προωθούνται ελληνικές ποικιλίες, που έχουν τύχη και στην αγορά, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν και στο πλαίσιο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων          .
* Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πάνε κατά πάσα πιθανότητα σε προϊόντα μείζονος σημασίας είτε για λόγους εξωστρέφειας είτε για λόγους εσωτερικής επάρκειας.
* Οι νέοι αγρότες 18-40 ετών ενισχύονται με ποσά ως και 70.000 ευρώ δηλαδή 2 ή 3 ή έως και 4 φορές παραπάνω από το ποσό που προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά όχι κι οι νεοεισερχόμενοι στη Γεωργία. Ωστόσο μέσω άλλων προγραμμάτων π.χ. το ΠΑΑ 2007-13 ‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’ μπορούν να μπουν σε καθεστώτα ενίσχυσης ανάλογα με την καλλιέργεια ή εκτροφή.              
•    Αναμένεται να προωθηθούν προϊόντα με ζήτηση στις ξένες αγορές (π.χ. ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, καπνός, βαμβάκι, φέτα κ.ά.).
•     Αυτές τις μέρες ενδεχομένως και αύριο ενεργοποιείται το αγροτικό ΕΤΕΑΝ, που αναμένεται να λύσει προβλήματα χρηματοδότησης στις αγροτικές επενδύσεις, που υπέφεραν από την έλλειψη ρευστότητας.
Στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Leo Maier, τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν ή Εθνικά ή Περιφερειακά Προγράμματα.
Η συμφωνία της ΄Ενωσης των Περιφερειών της χώρας μας με τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Γεωργίας είναι η κατάθεση δεκατριών (13) Περιφερειακών Προγραμμάτων ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να έχουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Στην εισήγηση του ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιάννης ΦΙΡΜΠΑΣ, επιβεβαίωσε την Απόφαση των Υπουργείων Αν/ξης & Γεωργίας για την υλοποίηση τουλάχιστον του 1/3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 3,7 δις ευρώ από τις Περιφέρειες με εκχώρηση και των Σχεδίων Βελτίωσης καθώς και της μεταποίησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης στις τοποθετήσεις του, αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Γεωργία- Κτηνοτροφία & Αλιεία που ήδη εκπονεί η Περιφέρειά μας,όπου  μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα 23 από τα 48 σχέδια για κάθε νησί και αναμένεται μέχρι το τέλος του μηνός Νοεμβρίου, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Η Περιφέρεια  θα έχει ολοκληρώσει έγκαιρα την α΄φάση του προγράμματος της και θα αναμένει τους στρατηγικούς άξονες του   Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να εναρμονισθεί  και το Περιφερειακό Σχέδιο.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία στο επόμενο Π.Α.Α. με την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών, των Δήμων, των Αγροτικών Ενώσεων και των παραγωγών της χώρας.









 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...