Ο Άρειος Πάγος στα Δωδεκάνησα για τη Χρυσή Αυγή

Της Άννας Σαρρή, από την εφημερίδα Πρόοδος Δωδεκανήσου


Με τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, φέρεται να επικοινώνησε χθες το πρωί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση για όλες τις τυχόν εκκρεμείς δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στη χωρική ενότητα της Δωδεκανήσου και αφορούν μέλη ή και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί της Δωδεκανήσου - κατά τις πληροφορίες - φέρονται να ενημέρωσαν πως στην περιοχή μας δεν υπάρχει καμία υπόθεση που να αφορά σε παράνομη δραστηριότητα ατόμων που ανήκουν στον χώρο της Χρυσής Αυγής, εξηγώντας πως ακόμη και ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά που είχαν εκδηλωθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν φέρουν την επίσημη συμμετοχή ή εμπλοκή με οποιοδήποτε τρόπο μελών που ανήκουν στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
 
Η αναφορά στην Εισαγγελέα


Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, απέστειλε στις 19 Σεπτεμβρίου έτους 2013, αναφορά αξιοποίνων πράξεων μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Ο υπουργός, σε συνοδευτική επιστολή της αναφοράς, σημειώνει ότι «δραστηριότητα (μελών της Χρυσής Αυγής) που εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».
 
Η επιστολή του Υπουργού προς την Εισαγγελέα:
«Επιτρέψατε μου να σας κοινοποιήσω:
 
α) το υπ’ αρ. πρωτ. 4003/173/-315661/19.09.2013 έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας / Δ/νσεως Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», οι οποίες φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας και
 
β) μακρά σειρά δημοσιευμάτων των εφημερίδων «Αυγή, «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ημερησία», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αναφορικά με το ίδιο θέμα.
 
Η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
 
Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
 
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για κάθε αναγκαία προς το έργο τους συνδρομή, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και το Νόμο αρμοδιοτήτων τους».
 
Η διάθεση αστυνομικών


Με εισήγηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και σχετική απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έπαυσε παράλληλα, η διάθεση αστυνομικών συνοδών στους οποίους είχε ανατεθεί η προστασία των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μέχρις ότου αποφανθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί των στοιχείων που της απεστάλησαν από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή». Οι πράξεις αυτές φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και στην άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...