Οριστική ρήξη ξενοδόχων-ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο

Της Μαρίας Κυπριώτη
Δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν χθες μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για την υπογραφή της νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ισχύσει από το 2014.
Μετά το ναυάγιο που φαίνεται να είναι οριστικό χθες παραμονή των Χριστουγέννων η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου κατήγγειλε την υφιστάμενη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε χθες την καταγγελία της ισχύουσας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στα γραφεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΟΟΔΟΥ», επίκειται άλλη μία δυσμενής εξέλιξη που θα επιφέρει σοβαρή βλάβη στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της περιοχής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου της προσανατολίζεται στη λήψη απόφασης για τη διαγραφή από μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που μέσα στις επόμενες ημέρες υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας σε πανελλήνιο επίπεδο μεταξύ της ΠΟΞ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι ξενοδόχοι της Ρόδου δεν θα καλύπτονται από αυτή. Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές των εργαζομένων.
Το χειρότερο σενάριο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους φαίνεται ότι επαληθεύεται, καθώς αν οι ξενοδόχοι της Ρόδου επιμείνουν στην απόφασή τους για διαγραφή της ΕΞΡ από την ΠΟΞ τότε ανοίγει η κερκόπορτα για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε ξενοδοχείο του νησιού.
Το σενάριο αυτό, που αποτελεί εφιάλτη τόσο για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, όσο και τη διοίκηση του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων απετράπη τη φετινή τουριστική σεζόν όταν με παρέμβασή του ακυρώθηκαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί σε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.
Αν όμως επαληθευτεί για τη σεζόν του 2014 για όλα τα ξενοδοχεία του νησιού που θα έχει ως αποτέλεσμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν μισθούς πείνας ή ακόμα να βρεθούν άνεργοι από την μια ημέρα στην άλλη, τότε η πολυπόθητη εργασιακή ειρήνη για το καλό του ροδιακού τουρισμού δύσκολα θα διαφυλαχθεί.
Οι φόβοι πλέον που εκφράζονται και μακάρι να μην βγουν αληθινοί, είναι ότι το 2014 θα επικρατήσει εργασιακή ζούγκλα στη Ρόδο, αφού περισσότεροι από 12.000 με 13.000 εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού εκτιμάται ότι θα αμείβονται με ψίχουλα.
Ισως τελικά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις να το επεδίωκαν ξενοδόχοι της Ρόδου, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να έχουν όπλα στη φαρέτρα τους για να οδηγήσουν την όλη κατάσταση στο σημείο που ήθελαν. Οι ξενοδόχοι μπορεί να δήλωναν ότι είναι υπέρ της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία τους δίνει τη δυνατότητα να καθορίζουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους κατά το δοκούν προστατεύοντας και τα συμφέροντά τους που αποτελεί πρωταρχικό τους στόχο.
Το ιστορικό της κόντρας
Οι δύο διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα σκληρές, καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αδιάλλακτες και ανυποχώρητες στις προτάσεις που κατέθεσαν.
Όπως έγινε γνωστό το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου στις γραπτές προτάσεις του που κατέθεσε στην ΕΞΡ ζητά τη διασφάλιση των θεσμικών δικαιωμάτων των μελών του και αύξηση στους μισθούς τους κατά 13% προκειμένου να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια. Η ισχύουσα τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο πλευρών πριν από ενάμιση χρόνο και λήγει στο τέλος του 2013 προέβλεπε μείωση των μισθών κατά 13% που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί με βάση τις συγκυρίες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή.
Όμως η τουριστική κίνηση έχει ανακάμψει και το 2014 αναμένεται να είναι μια εξίσου καλή χρονιά για τον τουρισμό της Ρόδου, όπως ήταν και η φετινή αφού το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε, στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αναστραφεί.
Από τη δική της πλευρά η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προτάσσει τη μείωση των μισθών σε μονοψήφιο αριθμό της τάξεως του 6%-7% για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι τα νούμερα και οι αριθμοί των αφίξεων ξένων τουριστών στο νησί μπορεί να ευημερούν όμως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μειώνοντας τις τιμές των δωματίων τους και αυξάνοντας την παροχή υπηρεσιών προς τους τουρίστες. Με βάση το ταμείο της χρονιάς και την οικονομική συγκυρία που επικρατεί οι ξενοδόχοι της Ρόδου ζητούν μείωση στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα κυμανθεί σε μονοψήφιο αριθμό προκειμένου να είναι σε θέση να τους καταβάλουν τιμώντας την υπογραφή που θα βάλουν στη νέα σύμβαση.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Πρόοδος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...