Ρόδος, 13 Μαΐου 2024
Δελτίο Τύπου
Οργάνωση ‘για τη φύση’: Επιτυχημένη η πρώτη χρονιά
της δράσης «Καλλιεργούμε στα σχολεία, φυτεύουμε στο δάσος»
Αρχή η σημερινή ημέρα για την τελευταία περίοδο της σχολικής χρονιάς και στην πράξη ολοκληρώνουμε ως οργάνωση «για τη φύση» τον εξάμηνο κύκλο της δράσης «καλλιεργούμε στα σχολεία, φυτεύουμε στο δάσος».
Συνολικά 20 δημοτικά σχολεία φιλοξένησαν την κατασκευή, μέσα στην οποία οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί τους έσπειραν δασικά είδη και παρακολούθησαν καθώς οι σπόροι μεταλλάχθηκαν σε βλαστούς, αναπτύχθηκαν και στη συνέχεια μεταφυτεύτηκαν σε γλαστράκια. Μόλις τα βλαστάρια φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος θα χρησιμοποιηθούν για τις αναδασώσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις της Ρόδου.
Μέσα από τη δράση τα παιδιά γνώρισαν και άγγιξαν τα στοιχεία του εδάφους, παρακολούθησαν το θαύμα της γέννησης, είδαν από κοντά την προσπάθεια των νέων βλαστών να γέρνουν δεξιά ή αριστερά ακολουθώντας το φως (φωτοτροπισμός προς το παρακείμενο παράθυρο), κατάλαβαν την έκταση του χρόνου που χρειάζεται ένα δέντρο για να φτάσει στο τελικό του μέγεθος και έγιναν κοινωνοί των εννοιών της βιωσιμότητας, της βιοποικιλότητας και της διαφορετικότητας.
Ένα υγιές δάσος αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών. Η ποικιλότητα και η διαφορετικότητα δίνει την ώθηση του αγώνα για την επιβίωση και συνεπακόλουθα για την ανάπτυξη.
Παράλληλα με τη δράση τα παιδιά ζωγράφισαν εικόνες, έγραψαν ποιήματα, έπαιξαν, οργάνωσαν εκδρομές προς τις καμένες περιοχές της Ρόδου.
Στο σημείο αυτό, ως οργάνωση «για τη φύση» εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς τα παιδιά και τους / τις εκπαιδευτικούς (Ρόδου, Σύμης και Χάλκης) που συμμετείχαν στη δράση και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ευχαριστίες προς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και προσωπικά στον διευθυντή Χάρη Συργιάννη για την πολύτιμη συνεργασία, όπως και στο προς τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Ψαρά που αγκάλιασε τη δράση από την πρώτη στιγμή.
Ξεχωριστές ευχαριστίες προς τα στελέχη του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξή τους, καθώς και στα στελέχη της διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσουγια τη φροντίδα με την οποία αγκαλιάζουν τις δραστηριότητες περιβαλλοντικής αφύπνισης.
Εκφράζουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τα στελέχη του προγράμματος «Σημεία Στήριξης – Μικρές Δωρεές, Μεγάλες Ιδέες» , όπως αυτό συντονίζεται από το ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς και στο ίδρυμα CostasM. LemosFoundationπου χρηματοδότησε τη δράση.
Η δράση θα συνεχιστεί και στο νέο σχολικό έτος 2024 – 2025, με καινούριες σπορές και νέες παραγωγές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δασικά είδη που παρήχθησαν μέσα στα σχολεία των νησιών μας είναι κυπαρίσσια, πεύκα, βελανιδιές και πουρνάρια. Οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν ως πολλαπλασιαστικό υλικό συγκεντρώθηκαν από τα μέλη της οργάνωσης «Για τη φύση» από τα βουνά της Ρόδου, υπό την εποπτεία της διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου. Η ταυτότητα προέλευσης των σπόρων και ο εποπτευόμενος τρόπος συλλογής τους παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων φυτών στις αναδασώσεις.