Ομιλία του Μάνου Κόνσολα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δ.Ελλάδας για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ 25  Απριλίου 2014-ΘΕΜΑ : ‘’Ομιλία του Μάνου Κόνσολα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δ.Ελλάδας για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας’’
Στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε, προσκεκλημένος ως ομιλητής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής ήταν μεταξύ των ομιλητών της ενότητας ‘’Ορίζοντας 2020-Νέες δυνατότητες και προοπτικές για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα’’ και αναφέρθηκε στη σύνδεση της έρευνας , της τεχνολογίας και της καινοτομίας με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Κατέθεσε σειρά προτάσεων για την επένδυση στη νέα οικονομία της γνώσης, μίλησε για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020,την ενίσχυση της καινοτομίας.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Κόνσολας επισήμανε :
«Το αναπτυξιακό πρότυπο των δύο προηγούμενων δεκαετιών δεν είχε δομικά στοιχεία που θα συντελούσαν στη δημιουργία ενός παραγωγικού προτύπου με όρους αειφορίας, σε βάθος χρόνου.
Δεν είχε στόχευση στο μέλλον, αντίθετα είχε ημερομηνία λήξης.
Δημιουργήθηκε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, προσανατολισμένη να συμμετέχει στην απορρόφηση συγκεκριμένων πόρων για την εκτέλεση έργων και υποδομών.
Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Με αντοχή και ισχύ μέσα στο χρόνο.
Να στηριχθεί σε πόρους του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, του νέου ΕΣΠΑ, αλλά θα το υπερβεί χρονικά.
Να ανατροφοδοτηθεί από την επιχειρηματικότητα της γνώσης που θα δημιουργηθεί.
Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα έχει, ως δομικά στοιχεία, την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία.
H διάσταση αυτών των δομικών στοιχείων θα αποτυπωθεί παντού.
-Στην δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του Κράτους.
-Στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.
-Στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικότητας , που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.
-Στη σύνδεση της έρευνας με τα Πανεπιστήμια, την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση αλλά και τις επιχειρήσεις.
-Σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενοποιεί το χώρο της έρευνας, θα επιτρέπει την άσκηση οριζόντιων πολιτικών και σχεδιασμών.
-Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και προσανατολισμός της ερευνητικής διαδικασίας σε τομείς που συνιστούν προτεραιότητα για το νέο αναπτυξιακό μας πρότυπο.
Ποιοι είναι οι στόχοι:
-Μία Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και των ψηφιακών υπηρεσιών.
-Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, δημιουργεί μια νέα σχέση ανάμεσα στο Κράτος και στην οικονομία, στις επιχειρήσεις.
Θεωρώ όμως ότι για να υπάρχει και μία πρακτική απεικόνιση σε αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, πρέπει να αναφερθούμε σε μία ιεράρχηση, στους τομείς προτεραιότητας, εκεί δηλαδή που ως χώρα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ποιοι είναι αυτοί.
1ον. Ο τουρισμός. Η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που μεταφράζεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός και υπηρεσίες υγείας και στην παροχή νέων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
2ον. Ο πρωτογενής τομέας και κύρια ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες μπορεί πλέον να γίνεται απευθείας και αδιαμεσολάβητη συναλλαγή μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Αυτό σημαίνει καλύτερες τιμές, αμοιβαία ωφέλεια για τους δύο αλλά και μία νέα ρύθμιση της αγοράς.
3ον. Οι νέες τεχνολογίες. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει ισχυρές επιχειρήσεις και να παράξει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αλλά και χαμηλής τεχνολογίας. Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας κατέχει την 10η θέση σε ένα σύνολο 144 χωρών σε ότι αφορά την εξειδίκευση.
4ον. Ο τομέας των logistics και των μεταφορών. Στην προοπτική της εξέλιξης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο, πύλη εισόδου της Ευρώπης για τα προϊόντα από την Ασία.
Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε, πολλαπλά, την γεωπολιτική μας θέση.
5ον. Ο τομέας της ενέργειας. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσα από την καινοτομία μπορούν να αντληθούν πολλαπλά οφέλη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει ένας νέος ανταγωνιστικός τομέας της οικονομίας μας.
6ον. Η μεταποίηση. Είναι ένας κλάδος που μέσα από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας μπορεί να αναπτύξει μια νέα δυναμική για να αρχίσει να παράγει η χώρα και αυτά τα οποία παράγει να είναι ανταγωνιστικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά».
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...