Ομιλία του Δημήτρη Γάκη στην συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς - Ολοκληρωμένη πρόταση για το στεγαστικό ισοδύναμο

Ομιλία μου στη συνδιάσκεψη της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Συντρόφισσες και σύντροφοι
Ανταμώνουμε σήμερα εδώ διανύοντας ένα δρόμο ακούγοντας την καρδιά μας. Ευχαριστούμε τους συντρόφους και την συντρόφισσες της κοινοβουλευτικής μας ομάδας που χάραξαν αυτή τη διαδρομή. Μια διαδρομή ελπίδας και αισιοδοξίας για τη ζωή που μας ταιριάζει, με όχημα τη Νέα Αριστερά.
Είναι σήμερα εδώ μια συνάντηση των πιο δημιουργικών και οραματικών δυνάμεων που μπορούν να σχεδιάσουν και να παλέψουν για τη ζωή που μας αξίζει, των δυνάμεων της Αριστεράς.
Και η πορεία αυτή συνεχίζεται με όμορφους στόχους και όνειρα.
Για την ειρήνη τώρα και παντού.
Για να φέρουμε την Αριστερά στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής.
Να κάνουμε μια κοινωνική δημιουργική επανάσταση.
Να παλέψουμε και να πετύχουμε την κλιματική και κοινωνική Δικαιοσύνη
Να δώσουμε πάλι το κύρος που πρέπει στην Δημοκρατία
Να αντικαταστήσουμε την λέξη "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" με την "ΠΡΟΚΟΠΗ".
Να πετύχουμε σε όλη τη χώρα την κοινωνική, την οικονομική, την εδαφική ΣΥΝΟΧΗ.
Ειδικότερα για την νησιωτική χώρα να δημιουργήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια ΟΜΠΡΕΛΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ, προσθέτοντας στο ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ισοδύναμο το ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ και το ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ.  
Είναι τρία μέτρα  με τα οποία θα μειωθούν οι σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών και απομακρυσμένων νησιών μας και θα αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα για την ασφάλεια τους.
Η πρόταση που σήμερα καταθέτω για την θεσμοθέτηση ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ φιλοδοξεί να καλύψει το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα το οποίο στη νησιωτική χώρα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας (λίγες κατοικίες, μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα airbnb, μη διαθέσιμες για την τουριστική περίοδο) και παράλληλα να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στην διαφαινόμενη ερημοποίηση των νησιών που αποτελεί τεράστιο δημογραφικό και Εθνικό πρόβλημα.
Ολοκληρωμένη πρόταση για το ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ισοδύναμο κατέθεσα στην επιτροπή προγράμματος για να ενταχθεί στην απόφαση της διάσκεψης μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι η νησιωτική χώρα έχει μια αντιφατική ιδιαιτερότητα. Είναι όμορφη αλλά και απομονωμένη γι' αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή και προστασία. Πρέπει να κρατήσουμε την ομορφιά της ενισχύοντας μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της θάλασσας, υλοποιώντας άμεσα τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, το χωροταξικό του τουρισμού, το θαλάσσιο χωροταξικό.
Η υπερανάπτυξη και η στρεβλότητα που δε σέβεται την φέρουσα ικανότητα των νησιών δημιούργησε τεράστια προβλήματα που απαιτούν ιδιαίτερες μέριμνες.
Τρία παραδείγματα.
Κυρίαρχο αίτημα του αγροτικού κινήματος στην περιοχή μας ήταν η προστασία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από την ζημιές που προκαλούν τα ελάφια. Πρόταση του συντονιστικού των αγροτών, που ψήφισε και τον περιφερειακό συμβούλιο, είναι ο περιορισμός του αριθμού των ελαφιών, άμεσα. Όλοι καταλαβαίνουμε με ποιο τρόπο απειλώντας  την ίδια την ύπαρξη αυτού του προστατευόμενου είδους.
Δεύτερο παράδειγμα. Η μετατροπή της λιμενικής ζώνης της χωροθετημένης νέας Μαρίνας της Ρόδου σε οικοδομήσιμο παραθαλάσσιο οικόπεδο. Μέσα από διαδοχικές μεταβολές των συντελεστών δόμησης και του ποσοστού κάλυψης της περιοχής της λιμενικής ζώνης εγκρίθηκε η κατασκευή ακόμα τεσσάρων ξενοδοχείων ύψους 17 m και τριών ξενοδοχείων ύψους 28 m κατά παράβαση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου. Όλα αυτά έγιναν με την επιτόπου έγκριση των σχεδίων από τον κ. Μητσοτάκη αποδεικνύοντας ότι είναι ένας πολύ καλός κτηματομεσίτης.
Τρίτο παράδειγμα. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός των άλλων μεγάλων προβλημάτων που θα δημιουργήσει, θα προκαλέσει μια ταχύτατη κατάργηση και κλείσιμο σχολών και τμημάτων στα περιφερειακά και ιδιαίτερα στα νησιωτικά πανεπιστήμια. Θα δημιουργηθεί έτσι μία μορφωτική αστυφιλία και θα οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίας στην πνευματική ασφυξία τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η περιφέρεια και ιδιαίτερα η νησιωτική περιφέρεια έχουν ανάγκη ιδιαίτερων  ρυθμίσεων και προστασίας. Πρέπει να την αγκαλιάσουμε με έργα όχι με λόγια.
Η Νέα αριστερά πρέπει να πατάει γερά στα πόδια της, στις αρχές και στις ιδέες της, αλλά ταυτόχρονα να στρέφει το κεφάλι και να βλέπει και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά τα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα εκείνα που το μέγεθος τους μοιάζει μικρό άλλη η αξία τους είναι μεγάλη.

 

Αθήνα 3-3-2024

Δημήτρης Γάκης

πρώην Βουλευτής Δωδ/σου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...