Ομιλία του δημάρχου Ρόδου στα εγκαίνια της νέας γέφυρας του Μάκαρη

Σήμερα, είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα, για το νησί μας.

Εδώ που στεκόμαστε, τον Νοέμβριο του 2019, δεν υπήρχαν παρά μόνο σωροί ερειπίων, και κάναμε το σταυρό μας, που χάρη στην ετοιμότητα και τα ανακλαστικά, των υπηρεσιών της Περιφέρειας, και του ίδιου του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ελήφθη, λίγες μέρες πριν την κατάρρευση, η γενναία απόφαση, να διακοπεί η κυκλοφορία. Και έτσι, δεν θρηνήσαμε θύματα, εξαιτίας του «Γηρυόνη», που μας χτύπησε ανελέητα.

Το γεγονός ότι, μόλις 18 μήνες μετά, δίνουμε στην κυκλοφορία, για τους πολίτες της μισής Ρόδου, τη νέα γέφυρα Μάκαρη, έχει τεράστια, πρακτική, αλλά και συμβολική σημασία:

Η πρακτική σημασία του έργου, είναι αυτονόητη: Θεραπεύεται η πληγή, που άνοιξε η φυσική καταστροφή, και επανέρχεται με ασφάλεια η κανονικότητα, στο οδικό δίκτυο της Ρόδου, που ήταν κομμένο στα (2) δύο. Μόλις μέσα, σε 18 μήνες! Δεν μπαίνω, στον πειρασμό της σύγκρισης με άλλες πρακτικές, και άλλες εποχές. Που φύτρωνε, χορτάρι επάνω στα συντρίμμια.

Η σύγκριση που αξίζει να κάνουμε, δεν είναι με το παρελθόν. Που περνούσαν τετραετίες και πενταετίες αδράνειας.

Αλλά, με τις ανάγκες, και τις ταχύτητες του μέλλοντος. Για αυτό, είναι μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία, για τη Ρόδο μας.

Για να πετύχουμε, αυτό τον σύγχρονο άθλο, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στον τόπο μας, χρειάστηκε να στηθεί πρώτα, μια πραγματική γέφυρα συνεργασίας: ανάμεσα στην Αθήνα και τη Ρόδο. Δημιουργήσαμε, χωρίς υπερβολή, ένα νέο παράδειγμα Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης: Που μεταξύ τους, συλλειτουργούν για να δώσουν λύσεις. Που συνεργάζονται συμπληρωματικά, για να γίνουν έργα. Χωρίς χαμένο, ούτε μισό ευρώ. Χωρίς χαμένο, ούτε μισό λεπτό.

Με τη γέφυρα συνεργασίας, που στήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να εγκαινιάζουμε σήμερα, σε χρόνο–ρεκόρ, τη γέφυρα Μάκαρη, αποδεικνύουμε στην πράξη, μια νέα νοοτροπία. Ένα νέο πολιτικό ήθος, Μια νέα πολιτική αντίληψη. Αυτό που μετράει πρώτα, είναι το όφελος του Πολίτη, του Δημότη, του Νησιώτη, του Ακρίτα.

Αυτό επιβεβαιώνουμε σήμερα, και θέλω πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου, ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των συμπολιτών μου, τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και την κυβέρνηση, όσο και προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο, για τη συνεργασία, και την υποδειγματική διαχείριση, της αποκατάστασης των συνεπειών, της φυσικής καταστροφής, που έπληξε το νησί μας, τον Νοέμβριο του 2019.

Η προστιθέμενη αξία της συνεργασίας, είναι δεδομένη. Σε ένα καινούργιο, απρόβλεπτο κόσμο, γεμάτο από αβεβαιότητες και προκλήσεις, το να ακολουθείς την πεπατημένη, του "έτσι τα βρήκαμε, έτσι τ' αφήνουμε", δεν σε πάει μακριά. Χρειάζονται άλλες ταχύτητες, περισσότερη γνώση, ειλικρινές ενδιαφέρον, και πάνω από όλα, η συνεργασία, όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Σωστή απάντηση στους καιρούς μας, είναι μόνο η αντίληψη του «Μαζί». Στην ίδια γραμμή. Με το βλέμμα στην ίδια κατεύθυνση. Αυτή είναι, η σταθερή γέφυρα της συνεργασίας, για να δίνουμε λύσεις. Όπως κάνουμε, και στην κρίση της πανδημίας. Και όπως σίγουρα οφείλουμε να κάνουμε, για να επουλώσουμε και τις πολλές πληγές, που αφήνει πίσω της, η πανδημία.

Είμαι βέβαιος, πως θα το καταφέρουμε, και αυτό. Έχουμε, καλό καπετάνιο στη «γέφυρα», έχουμε καλό πλήρωμα στην κυβέρνηση, και στην Περιφέρεια. Και όλοι εμείς εδώ, οι νησιώτες, ξέρουμε να τα βγάζουμε πέρα, με τις φουρτούνες.

Ενώνοντας δυνάμεις, πετυχαίνουμε αποτελέσματα.

Ξεπερνάμε, άμεσα και αποτελεσματικά τις αντιξοότητες, της δύσκολης συγκυρίας. Χτίζουμε, όλοι μαζί, τη σταθερή και ασφαλή γέφυρα, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης, που θα μας πάει, στο βιώσιμο αύριο, της Ρόδου.

 

Να είστε όλοι καλά.

 

Πάντα τέτοιες επιτυχίες, για τη Ρόδο μας!

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...