ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 197ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΣΟΥ
1824 - 2021
- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ
ΜΙΧΑΛΗ ΕΜΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ
- Κάσος, 7/6/2021
- Τιμούμε σήμερα, διακόσια (200) χρόνια μετά την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, τους Κασιώτες Επαναστάτες που έπεσαν θύματα του αγιάτρευτου πόθου τους για Λευτεριά, της αστείρευτης αγάπης τους για τη μάνα Ελλάδα και του ακατάπαυστου αγώνα τους για την κατάκτηση της εθνικής περηφάνιας των ομοεθνών τους.
Γιατί αν αναλύσει κανείς τις θεμελιακές αιτίες του Κασιακού Ολοκαυτώματος αυτά ακριβώς θα εντοπίσει στην αφετηρία του.
Το Ολοκαύτωμα της Κάσου ήταν μια συλλογική θυσία απόλυτα αλτρουιστική, αφού ο Κασιώτικος λαός και οι ηγήτορές του αψήφισαν το προσωπικό ή το τοπικό τους συμφέρον και κινήθηκαν με μόνο γνώμονα τη δημιουργία ενός ελεύθερου και περήφανου Ελληνικού κράτους, που θα έκλεινε στην αγκαλιά του όλα ανεξαίρετα τα κατατρεγμένα παιδιά του. Κι όταν επιτέλους το όνειρο έγινε πραγματικότητα —έστω κουτσουρεμένο— οι Κασιώτες βρέθηκαν ολοσχερώς κατεστραμμένοι και κατά χιλιάδες εξανδραποδισμένοι και δολοφονημένοι από τα αιματοβαμμένα χέρια των Τουρκοαιγυπτιακών γενοκτόνων στιφών.
Αδικαίωτοι για γενιές, δεκαετίες ολόκληρες, αναγκάστηκαν μετά ταύτα να αρχίσουν από το μηδέν, ξετοπωμένοι και ξεκληρισμένοι για να αντικρύσουν και πάλι τη προκοπή και την ευημερία που τους άξιζε. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν διακόσια (200) χρόνια για να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα αναγνώρισης των θυσιών των Κασιωτών προπατόρων μας με την ανακήρυξη της Κάσου, το έτος 2018, με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων σε "ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ". Στη μεγάλη αυτή καθυστέρηση μοιραία στάθηκε η ελλειπής κινητοποίηση των ίδιων των Κασιωτών.
Για να αλλάξουν λοιπόν τα πράγματα στο μέλλον και για να μην παρατηρηθούν ποτέ ξανά τέτοιες ασυγχώρητες παραλείψεις το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρωικής Νήσου Κάσου σκοπεύει —αποδεχόμενο τη σχετική εύστοχη και τεκμηριωμένη πρόταση που κατατέθηκε έγγραφα πρόσφατα προς το Σώμα— να προχωρήσει στη δημιουργία κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και μέσα από τις ενδεδειγμένες διαδικασίες “Δημοτικού Ιδρύματος Μελέτης, Καταγραφής και Ανάδειξης της Κασιακής Ιστορίας”. Το Ίδρυμα αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτείται κυρίως από το Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου, θα εδρεύει στην ίδια την Κάσο και θα διατηρεί παραρτήματα στους τόπους των εν Ελλάδι συγκροτημένων Κασιακών παροικιών (Ρόδο και Αθήνα), θα υπηρετείται από πρόσωπα εγνωσμένων ικανοτήτων και πατριωτικών ενδιαφερόντων, Κασιακής και όχι μόνο καταγωγής και θα έχει κύριο σκοπό του την κατάρτιση και εφαρμογή μακροπρόθεσμου σχεδιασμού έρευνας και ανάδειξης της Κασιακής ιστορίας.
Ευχή μας είναι το τολμηρό αυτό εγχείρημα να πετύχει τους σκοπούς του και να αποτελέσει πρότυπο για την καθιέρωση ανάλογων θεσμών σε όλους τους Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας. Επιπλέον έχει προχωρήσει και έχει ολοκληρωθεί και θα εκδοθεί η συγγραφή της συνολικής ιστορίας της Κάσου , με απώτερο σκοπό να διδάσκεται μετά από την σχετική άδεια στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του νησιού .
Σεβαστοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, μια τέτοια επέτειος σαν τη φετινή θα πρέπει το ταλαιπωρημένο Ελληνικό κράτος, πέραν της ηθικής δικαίωσης της Κάσου, να μεριμνήσει και για την πρακτική δικαίωση των θυσιών και των αγώνων του Κασιακού λαού, που υπήρξε kατά γενική ομολογία πρωτοπόρος στη δημιουργία του.
Η ριζική βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής των ακριτών δημοτών μας και η εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων υγειούς οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μπορούν να αποτελέσουν στ' αλήθεια μια καλή αρχή για το ξεπλήρωμα των οφειλών του συνόλου του έθνους μας στο λατρεμένο μας βράχο.
Με την ελπίδα ότι οι εισηγήσεις μας θα εισακουστούν απ' όλους τους αρμοδίους φορείς , στέκομαι ευλαβικά απέναντι στη μνήμη των νεκρών, των κατατρεγμένων και των βασανισμένων αδελφών μας που η επιβλητική σκιά τους εξακολουθεί να πέφτει βαριά και σήμερα πάνω στο νησί μας.
Ζήτω η Ηρωική Νήσος Κάσος, ζήτω τα Δώδεκα Νησιά μας, ζήτω η αθάνατη Ελλάδα!