Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά, με τίτλο: Το αρχοντικό Νικολαΐδη στη Χώρα Πάτμου. Από την ιδιωτική στη δημόσια χρήση

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 17/5/2024 και ώρα 19:00, στη μεσαιωνική οπλοθήκη de Milly, στην πλατεία Σύμης, στη Ρόδο, στην ομιλία της αρχαιολόγου κ. Κωνσταντίας Κεφαλά, με τίτλο: Το αρχοντικό Νικολαΐδη στη Χώρα Πάτμου. Από την ιδιωτική στη δημόσια χρήση.

Το έτος 1705, στη γειτονιά των Απορθιανών στη Χώρα της Πάτμου, άρχισε να κτίζεται ένα καινούριο αρχοντικό. Ο ανώνυμος μάστορας χαράσσει επιδέξια την χρονολογία πάνω στο λίθινο στόμιο του πηγαδιού και μας χαρίζει έτσι το πρώτο τεκμήριο της οικοδομικής ιστορίας του.

Σ' αυτό το αρχοντικό θα γεννηθεί ο Εμμανουήλ Καλός, γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη, και θα κατοικήσει ο Ποθητός Νικολαΐδης, αντιπρόσωπος στην Δ' Εθνοσυνέλευση. Εκεί θα ξετυλιχθεί ο βίος μιας οικογένειας, που πορεύεται με τις συγκυρίες της εποχής, γνωρίζοντας δόξα, χαρές, λύπες, γεννήσεις, θανάτους.

Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας του αρχοντικού. Το δεύτερο ξεκινά το έτος 1959, όταν η κατοικία παραχωρείται στο Ελληνικό Δημόσιο από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της, τον Περικλή Βάλβη, και ολοκληρώνεται μετά πολλών κόπων το 2006, όταν αποκατεστημένη πλέον, παραδίδεται στη δημόσια χρήση, ως κοινό πολιτιστικό αγαθό.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Α' κύκλου αρχαιολογικών ομιλιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...