Ολοκλήρωση καλλιτεχνικής διαμονής κεραμικής τέχνης

Δελτίο Τύπου

- Ολοκλήρωση καλλιτεχνικής διαμονής κεραμικής τέχνης

- Με την έκθεση σύγχρονης κεραμικής με τίτλο «ΚΟΥΡΑΣΑΝΙ» των καλλιτέχνιδων Αριάδνης Στροφύλλα & Beatrice Guilleman, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4η καλλιτεχνική διαμονή σύγχρονης κεραμικής τέχνης  2022 στο Κατάλυμα της Γαλλίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν μεταξύ άλλων  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος, η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας κα. Αλίκη Μοσχή, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωσταντίνος Γλεντής, η Σύμβουλος Δημάρχου αρμόδια για θέματα πολιτισμού, αποδήμων και διεθνών σχέσεων κα Δέσποινα Χατζηδιάκου, καλλιτέχνες και πλήθος φιλότεχνου κοινού του νησιού μας.

Συνολικά παρουσιάστηκαν είκοσι έργα που δημιούργησαν οι δύο καλλιτέχνιδες κατά την δίμηνη διαμονή τους στη Ρόδο, καθώς και  μεγάλος αριθμός  αντικειμένων  από το πειραματικό στάδιο της διαμονής.

Μετά τη Ρόδο τα έργα πρόκειται να φιλοξενηθούν από τις 2 έως τις 9/12 στην γκαλερί Mon Coin Studio στην Αθήνα.

Η καλλιτεχνική διαμονή έχει ερευνητικό χαρακτήρα με στόχο να φέρει πιο κοντά την παραδοσιακή κεραμική της Ρόδου με τη σύγχρονη κεραμική τέχνη.

 

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο είχαν την ευκαιρία να μυηθούν από τον καλλιτέχνη και δάσκαλο κεραμικής Κώστα Νεοφύτου στις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές, με έμφαση στην τεχνική διακόσμησης του «Ικάρου» και την βυζαντινή τεχνοτροπία.

Παράλληλα εξερεύνησαν τον πλούτο της κεραμικής τέχνης του τόπο μας επισκεπτόμενες τα παλιά αγγειοπλαστεία και τους παραδοσιακούς φούρνους που λειτουργούσαν με ξύλα στον Πετρώνα και τα Στεγνά, καθώς και το παλιό εργοστάσιο S.A.I.C.A  στο Γεννάδι. Ξεναγήθηκαν σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς και είχαν γόνιμες ανταλλαγές με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες.

Οι κεραμίστριες είχαν την ευκαιρία να υποδεχθούν στο εργαστήρι του Καταλύματος της Γαλλίας μαθητές και μαθήτριες δημοτικών και γυμνασίων από Ρόδο, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές  χώρες, που βρέθηκαν στη Ρόδο στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους και μοιράστηκαν μαζί τους τα μυστικά και την αγάπη τους για την κεραμική τέχνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου, που συζήτησαν με τις καλλιτέχνιδες και για τις επαγγελματικές προοπτικές της κεραμικής τέχνης σήμερα.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με εισηγήτρια την κα Αλίκη Μοσχή, που στόχο έχει την αναβίωση της κεραμικής τέχνης στη Ρόδο και την προσέλκυση νέων ανθρώπων σε παραδοσιακά  επαγγέλματα που τείνουν να εξαλειφθούν.

Πέραν της καλλιτεχνικής διαμονής, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μαθήματα κεραμικής για το ροδιακό κοινό και κυρίως τους νέους ανθρώπους, καθώς και πιο εξειδικευμένα εργαστήρια (masterclass) από καταξιωμένους κεραμίστες όπως αυτό που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι από τον γνωστό Φλωρεντινό κεραμίστα Enzo Formisano.

Τα μαθήματα κεραμικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας διεξάγονται σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς και θα αρχίσουν εκ νέου από τις αρχές του νέου έτους.

Η διαμονή αποτελεί συνδιοργάνωση  της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου.

Χορηγοί επικοινωνίας: Η Ροδιακή, Δημοκρατική της Ρόδου, περιοδικό Λωτός, Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Verena.gr.

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...