Ολοκλήρωση έργου οργάνωσης και καταλογογράφησης των διαθέσιμων βιβλίων και συλλογών της Δημοτικής βιβλιοθήκης της Η.N Κάσου « Νικόλαος Γ. Μαυρής»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-  ΘΕΜΑ : Ολοκλήρωση έργου  οργάνωσης και καταλογογράφησης των διαθέσιμων  βιβλίων και συλλογών  της Δημοτικής  βιβλιοθήκης  της   Ηρωικής νήσου Κάσου           « Νικόλαος Γ. Μαυρής».

-  Στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής αρχής μέσω της  ΚΟΔΕΔΗΚ για την καλύτερη οργάνωση και  λειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Νικόλαος Γ. Μαυρής» ολοκληρωθήκαν οι εργασίες καταλογογράφησης όλων των τεκμηρίων σε ειδικό διαμορφωμένο πρόγραμμα σύμφωνα με την δεκαδική μέθοδο ταξινόμησης Dewey καθώς  επίσης και η καταγραφή τους σε ειδικό βιβλίο εισαγωγής,  συνολικά 4280 τίτλων των διαθέσιμων  βιβλίων  και  συλλογών.

 

  Στην βιβλιοθήκη  του Δήμου της  Ηρωικής νήσου Κάσου υπάρχουν διαθέσιμες σπάνιες συλλογές  όπως  περιοδικά και  εφημερίδες τα οποία μάλιστα χρονολογούνται από το έτος 1912. Εκτός από τις σπάνιες συλλογές, διαθέσιμη υπάρχει και η γενική συλλογή τεκμηρίων όπως η παιδική συλλογή  εγκυκλοπαίδειές και λεξικά. Υπάρχουν ακόμα   τίτλοι βιβλίων με αντικείμενο την  φιλοσοφία την ψυχολογία, την θρησκεία, τις κοινωνικές επιστήμες , τη γλώσσα, τις φυσικές επιστήμες  την τεχνολογία, τις καλές τέχνες τη λογοτεχνία,  τη ρητορική την ιστορία και τη γεωγραφία.

 

   Η καταλογογράφηση και η καταγραφή των υπαρχόντων βιβλίων πραγματοποιήθηκε από την βιβλιοθηκονόμο Μαρία Γεραπετρίτη  κατά τη διεξαγωγή  της οποίας  κρίθηκε αναγκαία  και  η πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης των πεπαλαιωμένων τεκμηρίων σε βιβλία, εφημερίδες και χάρτες που χρονολογούνται από τις αρχές του 1900. Οι συγκεκριμένες  εργασίες ολοκληρώθηκαν με την συντήρηση του εξωφύλλου, δεσίματος ράχης και σελίδων των εν λόγω τεκμηρίων, έτσι ώστε να  μπορέσουν να διατηρηθούν στον χρόνο και να καταστούν ικανά για χρήση εντός της βιβλιοθήκης .

 

 Ο Δήμαρχος της Ηρωικής νήσου Κάσου  Μιχάλης Ερωτόκριτος απόλυτα ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση του έργου ανέφερε τα παρακάτω:

 

   «Αφού ευχαριστήσω την βιβλιοθηκονόμο  Μαρία Γεραπετρίτη για τις υπηρεσίες της  θα ήθελα να τονίσω ότι  στόχος μας  είναι  η συνεχής λειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Νικόλαος Γ. Μαυρής» . Επιθυμούμε την έναρξη της κανονικής λειτουργίας  του ιστορικού αυτού  θεσμού του νησιού μας,  ώστε να την καταστήσουμε επισκέψιμη από τους κατοίκους,  τα σχολεία όλων των βαθμίδων  αλλά και από τους επισκέπτες  του νησιού μας.    Επίσης  θα ήθελα να αναφέρω  ότι  στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης υπάρχει  προσβάσιμο προς το κοινό ως εμβληματικό έκθεμα  « Η επίτομος περιγραφή  της νήσου Κάσου»  υπό  του δικηγόρου Μ. Μαλλιαράκη η οποία εκδόθηκε  στην Αλεξάνδρεια  το έτος 1894 και αποτελεί το παλαιότερο βιβλίο  της.

 

 

 

 Αξίζει να σημειωθεί  ότι  ήδη έχουμε  προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε αλλά και να  ψηφιοποιήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες  της Δημοτικής βιβλιοθήκης προς τους πολίτες. Για το λόγο αυτό θα  ήθελα να ζητήσω την στήριξη όλων με τη συμμετοχή τους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της το αμέσως επόμενο διάστημα  από την Κοινωφελή Επιχείρηση  (ΚΟΔΕΔΗΚ) του Δήμου μας . 

 

  Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΟΔΕΔΗΚ Ηλία Μαστροπαύλο για την συνεχή επιτήρηση  του έργου  της καταγραφής αλλά και για  το εν γένει ενδιαφέρον  του  ώστε η βιβλιοθήκη να καταστεί χώρος οργανωμένος επισκέψιμος και λειτουργικός » .

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...