Οι υποψήφιοι της Καρπάθου στο μικροσκόπιο - Μιχάλης Χανιώτης: "δεν μας πτοούν οι καιροσκόποι" - Tου Μανώλη Δημελλά

Αν είναι να ξαναψηφίσουμε ονόματα σε φακελάκια, οικογένειες και μεγάλες φαμίλιες, τότε καλά θα κάνουμε να πιάσουμε τα βουνά και να ξεκινήσουμε να κρεμάμε τσαμπάλια στα πρόβατα.

Η εποχή της ρήσης "σφάξαμε αγά μου, να αγιάσω", ξεκαθαρίζουμε όλοι πως έχει πια περάσει.

Με δεδομένη λοιπόν την αμφισβήτιση, αλλά και ένα μίγμα με αρώματα αδιαφορίας, τεμπελιάς του καναπέ, και αποστροφής για πολιτικούς, ξεκινάμε να ξεψαχνίζουμε τους υποψήφιους δημάρχους της Καρπάθου, μήπως μπορέσουμε να βάλουμε σε  τάξη συναισθήματα και σκέψεις.

Πρώτος από τους δύο υποψήφιους, απαντά ο νυν δήμαρχος του νησιού. Είναι ο Μιχάλης Χανιώτης, με καταγωγή από το χωριό Όθος, άνθρωπος ανοικτός, δεν κρύβει τα σφάλματα και τις καθυστερήσεις, ίσως να είναι ο περισσότερο εμπλεκόμενος με πολιτικά ζητήματα Καρπάθιος, που όμως επέλεξε να παραμείνει πιστός στην τοπική αυτοδιοίκηση, από τα χρόνια των ολόπαχων και τροφαντών αγελάδων της χώρας μας.

Απαντά ολοκληρωμένα σε οκτώ ερωτήσεις, αποφύγαμε σε πρώτη φάση να σταθούμε σε ειδικά θέματα.

Ο χρόνος μέχρι της εκλογές είναι αρκετός, για να ξεκαθαρίσουμε όλες τις λεπτομέρειες, για κάθε χωριό ξεχωριστά. Στην παρακάτω συνέντευξη δίνει το στίγμα της πολιτικής ταυτότητας της παράταξης του. Επιγραμματικά μας παρουσιάζει την παρούσα τετραετία, που ο ίδιος ήταν στο τιμόνι, και μιλά για τα προσόντα των νέων συνεργατών του,  αλλά μας παρουσιάζει και τους  "κωλοτούμπες", που δεν στέκονται σε μια ομάδα, προτιμούν να πηδούν αριστερά και δεξιά, με βάση τα προσωπικά συμφέροντα.

Υπερασπίζεται με σθένος τη δουλειά που έχει γίνει, και θεωρεί ότι για τα δεδομένα του τόπου, τα βήματα ήταν ουσιαστικά. Τέλος υπενθυμίζει ότι θα είναι η τελευταία τετραετία ενασχόλησης του με θέματα "υποψηφιότητας" και  κλείνει τη συνέντευξη στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα, όπως λέει, στους συμπατριώτες Καρπάθιους:" μέ όποιες δυσκολίες ,ο ευλογημένος αυτός τόπος έχει τις προυποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ,αν υπηρετηθεί σωστά, να ευημερήσει....ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ ΟΝΕΙΡΟ  ...."

Η κριτική λειτουργεί συνδιαστικά, οι πράξεις μας από τη μια και ο λόγος από την άλλη.

Σας αφήνω με οδηγό το λόγο του κ. Χανιώτη...              

‪Ερ. Είστε ανεξάρτητος ή υπάρχει πολιτικό-α κόμματα ή κάποιος φορέας που περιμένετε να σας στηρίξει;

Απ. όπως και στις εκλογές του 2010 η παραταξη μας "ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" κατέρχεται στις εκλογές ανεξάρτητη, χωρίς να δεσμεύεται από κόμματα ή άλλα μορφώματα υλικών και άυλων συμφερόντων κάθε μορφής και επιπέδου, επιπλέον τώρα παρουσιάζει σχήμα ανανεωμένο ώστε να συνδυάζει την καινοτόμο διάθεση με την απαραίτητη πείρα και γνώση των παλαιότερων στελεχών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό είναι το πιό αποτελεσματικό μείγμα που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και του τόπου.

                                          

Ερ. Που θα τοποθετούσατε πολιτικά την "Καρπαθιακή Ενότητα";

Απ.  Πολιτικός προσδιορισμός με την κρατούσα αντίληψη περι πολιτικής δεν αρμόζει στην παράταξη, διότι έχει επιλογές προοδευτικές για να είναι χρήσιμη στον τόπο μας.

Η ένταξη των στελεχών δεν ακολουθεί κομματικά κριτήρια και δεν ενδιαφέρει η ιδεολογική τοποθέτηση ιδιαίτερα όσο οι αρετές και η ικανότητα των προσώπων που καλούνται να την στελεχώσουν.                                                                          

Ερ. Είσαστε στο τιμόνι για τέσσερα χρόνια, με το χέρι στη καρδιά, που έγιναν γοργά βήματα και που πιστεύεται ότι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στη προσεχή τετραετία;

 Απ.  Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και από τους πλέον φανατικούς επικριτές μας ακόμα, ότι οι μεγάλοι και κομβικοί στόχοι με σκλήρή δουλειά επετεύχθησαν σε χρόνο ρεκορ για τα δεδομένα της ελληνικής αυτοδιοίκησης:

α) Ο Δήμος αφού αναδιατάξαμε το διοικητικό σχήμα του ,κέρδισε ,μετά από έλεγχο,την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ δηλ,το δικαίωμα να εντάσσει έργα στο ΕΣΠΑ μόνος του και να παρέχει τεχνική στήριξη σε τοπικούς φορείς

(π.χ φορέα διαχειρισης Καρπάθου Σαρίας).

β) Μεσα σε τρία χρόνια μαζεύτηκαν τα οικονομικά του δήμου   και γιά πρώτη φορά το 2013 έχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 900χιλ ευρώ. Ενώ το χρέος κυριολεκτικά μηδενίστηκε πράγμα που δίνει δυνατότητα επιθετικής αναπτυξιακής πολιτικής στο εξής, και πιό αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ζητημάτων της καθημερινότητας.        

 γ)Αναμετρηθήκαμε με την χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας που σε επιπεδοΤ.Α την εισπράξαμε πολλαπλασιαστικά, λόγω της δραματικής περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων πρός τους δήμους, και κρατήσαμε όρθιο το δήμο παρότι  οι υποχρεώσεις του διπλασιάστηκαν λόγω της απόστασης της Ολύμπου από την έδρα και ταυτόχρονως το προσωπικό μειώθηκε από 106 σε 64 εργαζόμενους.

δ)στις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων ο μηχανισμός μας   κινητοποιήθηκε αστραπιαία και ο τόπος κηρύχθηκε το 2013 σε κατάσταση έκτακτησς ανάγκης εξασφαλίζοντας πόρους 650χιλ γιά τις αποκαταστάσεις  ενώ ποτέ ο δρόμος της Ολύμπου δεν έμεινε κλειστός ούτε 24ωρο όπως συνέβαινε άλλοτε (τα έργα αποκατάστασης υλοποιούνται ήδη σε όπου προβλέπεται).  

ε) Πιέσαμε το Περ. συμβούλιο το καλοκαίρι του 2011 στην Κω μ προσωπική μου παρουσία, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ: η αποπεράτωση του δρόμου Σπόα -Ολυμπος και το νέο κτίριο του λυκειου Απερίου, εργα που ήδη ολοκληρώθηκαν, αντλώντας πιστώσεις που πριν δεν είχαν.      

στ)εξασφαλίσαμε τον βιολογικό,το φράγμα το νοσοκομείο ξεπερνωντας ανυπέρβλητα εμπόδια, έργα που ήταν όνειρα γενεών.

ζ)εντάξαμε στο ΕΣΠΑ σύστημα ανακύκλωσης ,κομποστοποίησης, β κυττάπου ΧΥΤΑ και εκπαίδευσης πληθυσμού....πραγματοποιήσαμε με πρωτοφανη συμμετοχη και επιτυχία το διεθνες λαογραφικό συνέδριο.

η) Μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την βοήθεια του Πρυτανη και του Καθηγητή Αλεξιάδη ιδρύσαμε το λαογραφικό ινστιτούτο Καρπάθου ,όνειρο γενεών και αυτό (για την υλοποίηση του συνέβαλαν τα μέγιστα οι δύο διακεκριμένοι συμπατριώτες μας) συνεργαστήκαμε άψογα με ολους τους φορείς του του τουρισμού και παρά τις αντιξοότητες προβάλαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νησί μας.

Πραγματοποιήσαμε επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη και είχα συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης με εξαιρετική προβολή και δημοσιότητα στα εκεί ΜΜΕ τα αποτελέσματα φαίνονται ηδη στο 2014.

ΓΙΆ ΜΙΑ ΠΕΤΡΙΝΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Τ.Α ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΛΙΓΑ (και αναφέρθηκα περιληπτικά)  κάναμε τεραστιο και σημαντικό έργο και έχουμε εξίσου προγραμματίσει σημαντικό, για τη συνέχεια αυτά τα επιτεύγματα έχουμε πρώτιστο καθήκον να τα υπερασπίσουμε!                                                                              

 

Ερ.  Ποιό είναι το κριτήριο για την επιλογή των συνεργατών σας; Είναι γνωστές οι περιπτώσεις που μεγάλες φαμίλιες με πολλούς ψήφους, ουσιαστικά επέβαλαν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εσείς τι λέτε για αυτή την υπόθεση;

Η κομματική ταυτότητα αποτελεί κριτήριο επιλογής προσώπων;

Η κομματική ταυτότητα ασφαλώς όχι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο σε καμμιά περίπτωση!

Σύνθετα πέραν τούτου είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των συνεργατών διότι η προσπάθεια δεν είναι μονοσήμαντη.

Δημιουργική φαντασία ,ορθοφροσύνη ,ρεαλισμός και εκτελεστική ικανότητα είναι τα κυρίαρχα και νομίζω εμπεριέχουν όλα τα επιμέρους που μπορεί κανείς να αναφέρει,καθώς π.χ δεν νοείται εχέφρων άνθρωπος να μην είναι και συνεπής εκ πεποιθήσεως κ.ο.κ       

Η παρούσα συγκυρία προσέφερε την ευκαιρία συνεννόησης ώστε να απαλλαγούμε από παθογένειες του παρελθόντος. Κάποιοι όψιμα επέλεξαν να διαμορφώσουν κλίμα σύγκρουσης που πιθανόν ευνοεί και τον οιονδήποτε τυχοδιοκτισμό ή τους συνήθεις καιροσκόπους είναι πράγματι λυπηρό αλλά δεν μας πτοεί.

 

 

Ερ. Ορισμένοι πέταξαν από την παράταξη σας, Κύριε Χανιώτη, νιώθετε ξελάφρωμα ή απογοήτευση;

από την άλλη προχωράτε σε ανανέωση, είναι αληθινή;

Να περιμένουμε ουσιαστική αλλαγή προσώπων;

Απ. Η ανανέωση ήδη φαίνεται από τις πρώτες ανακοινώσεις μας και θα φανεί ακόμα εντονώτερα, δεν έχω σχόλια για όσους δεν άντεξαν να συνεχίσουν σύμφωνα με τις επιλογές της παράταξης, γιατί προφανώς είχαν τις δικές τους και μη συνάδουσες με το συλλογικό πνεύμα προτιμήσεις.

Απλώς πιστεύω ότι στα κοινά δεν χωρούν προσωπικές ,ούτε υποθέσεις ούτε αιτιάσεις  ούτε αυτό που ο λαός συνηθίζει να λέει"κολοτούμπες".                                                                                                                                                                              

Ερ.  Τι  απαντάτε σε εκείνους που θέλουν τη πολιτική σας να καθοδηγείται κυρίως από το πνεύμα του "εφικτού", δίχως "αγωνιστικές προθέσεις". Για παράδειγμα τι θα κάνετε σε ζητήματα διεκδικήσεων; υπάρχει σκέψη και πρόθεση να τα βάλετε με την κεντρική εξουσία όταν πρόκειται για αδικίες στην άγονη γραμμή; για να γίνω πιο σαφής, είστε υπέρ ή κατά των δυναμικών λαϊκών κινητοποιήσεων;

 

Απ. Τα έχω βάλει πολλές φορές και συγκρούστηκα έντονα όταν χρειάστηκε απλώς πιστεύω στις συντεταγμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και όχι στις άναρθρες κραυγές ή την καπηλεία και τον σφετερισμό της αγωνιστικότητας.  Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην υπόθεση του Νοσοκομείου που κερδήθηκε επειδή κινηθήκαμε μεθοδικά συντεταγμάνα και συντονισμένα σε όλα τα επίπεδα, με το Δήμο μπροστά και ξέρετε ότι μέχρι και την ύστατη φάση της δημοπράτησης δεν ήταν καθόλου εύκολη!

Δυναμικές μεν αλλά οι όποιες κινητοποιήσεις  πάντα με στοχοθέτηση και σχεδιασμό διότι για να έχεις αποτέλεσμα δεν πυροβολείς πριν στοχεύσεις και ειδικά για το έσχατο όπλο των κινητοποιήσεων. Όσο για το "εφικτόν" το 2011 ούτε το νοσοκομείο ούτε ο βιολογικός ούτε το φράγμα ούτε πολλοί άλλοι στόχοι έδειχναν για τους συνήθεις υπόπτους εφικτοί.

 

 

Ερ. Ποιό είναι το προσωπικό σας όραμα;

 

Το όραμα μου,δεδομένων των αρνητικών συγκυριών και της επίγνωσης των συνθηκών αναγκαστικής λειτουργίας και οικονομικής κυριολεκτικά κατοχής ,αναγκαστικά περιορίζεται σέ δυό και μόνον φιλοδοξίες:

 α)να κατωχυρωθεί ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα και β) να αναδειχθούν μέσα από τις θεσμικές λειτουργίες τα υπεύθυνα και συνεπή στελέχη που θα αναλάβουν την σκυτάλη του ΑΥΡΙΟ,  δεδομένου ότι όπως ήδη δήλωσα αυτή είναι η τελευταία μου ενασχόληση με τα κοινά υπό την στενή έννοια της"υποψηφιότητας".

                                          

Ερ. Ολοκληρώνοντας την πρώτη, ενδιαφέρουσα προεκλογική κουβέντα μας κ. Χανιώτη, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους Καρπάθιους συμπατριώτες μας;
Απ. ΤΟ μήνυμα είναι σαφές:" μέ όποιες δυσκολίες ,ο ευλογημένος αυτός τόπος έχει τις προυποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ,αν υπηρετηθεί σωστά, να ευημερήσει....ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ ΟΝΕΙΡΟ  ...."              



 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...